Pageidaujantys skiepytis nuo COVID-19 Kretingos rajono gyventojai kratosi “AstraZeneca” vakcinos.

Trys-keturi iš dešimties Kretingos rajono švietimo įstaigos darbuotojų ir vos ne pusė senjorų, pageidaujančių skiepytis nuo COVID-19, atsisako vakcinos vien dėl gamintojo.

Bijo šalutinio poveikio
Kretingiškiai nepasitiki britų ir švedų bendrovės “AstraZeneca” gamintoju, tad nemaža dalis atsisako skiepytis šia vakcina.
iki vasario kretingiškiai buvo skiepijami skiepijami Vokietijos biotechnologijų įmonės „Pfizer-BioNTech” vakcinomis. Šiuo metu turimi duomenys skelbia, kad ši vakcina iš visų yra patikimiausia nuo koronaviruso, siekianti 94 proc. efektyvumą, bet ji kelia rūpesčių dėl gabenimo ir laikymo. Šiai vakcinai transportuoti reikalinga itin žema temperatūra.
Nuo šio mėnesio į Kretingą atkeliauja abiejų minimų gamintojų vakcinos.
“Kokia vakcina kurią dieną atkeliauja, toji ir paskirstoma. Niekas nenustato, kokiems asmenims kurio gamintojo vakcina bus skiriama, – “Švyturiui” sakė Kretingos rajono savivaldybės gydytoja Zita Abelkienė. – Visoms šalies savivaldybėms tiekiamos “AstraZeneca” ir „Pfizer-BioNTech” vakcinos. Regis, tik į Kauną dar atkeliauja ir kito gamintojo”.
Z. Abelkienės teigimu, kretingiškiai “AstraZeneca” atsisako dėl mažesnio jos efektyvumo ir dažniau pasitaikančių įtariamų nepageidaujamų reakcijų į vakciną.
Vyresnio nei 55 metų amžiaus gyventojams šio gamintojo vakcinos viešai rekomendavo ir Sveikatos apsaugos ministerijos viceministrė Živilė Simonaitytė.
Vakcinas Kretingos rajone skirsto Kretingos pirminės sveikatos priežiūros centras. Su jo vadovu Arnu Juškiu penktadienį “Švyturiui” nepavyko susisiekti.

Pirmąja doze paskiepyti 1429 kretingiškiai
Iki šiol pirmąja vakcinos doze paskiepyti 1429, o antrąja – 734 Kretingos rajone deklaruoti gyventojai.
Nuo vasario 22-osios pradedami skiepyti ir Kretingos rajono senjorai, pradedant nuo pačių vyriausiųjų. Pirmiausia bus skiepijami 80 m. ir vyresni, vėliau – 75–79 m., po jų 70–74 m. ir paskutiniai iš senjorų amžiaus grupės – 65–69 m. gyventojai.
Vyresni nei 65 amžiaus asmenys, kurie savo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje yra užsiregistravę skiepui nuo koronaviruso, artimiausiu metu bus informuojami dėl tikslaus atvykimo laiko. Kitiems dar galima užsiregistruoti savo asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.
Vakcinacija yra savanoriška ir nemokama.
Rekomenduojama nesiskiepyti tiems, kuriems nuo COVID-19 ligos diagnozavimo nėra praėję 3 mėnesiai arba prieš skiepijimą jiems nustatoma koronaviruso antikūnų.

Ar skiepysitės "AstraZeneca" vakcina?

View Results

Loading ... Loading ...

 

 30,866 peržiūrų (-a)

82% LikesVS
18% Dislikes