Štai kaip atrodo komunalininkų tiesiai ant lietaus kanalizacijos latakų sustumtos gumos granulės. Aisto Mendeikos nuotr.

Šią žiemą kretingiškiai futbolininkai gyveno puikiai: kai miestelėnai braidžiojo po pusnynus, jie linksmai bėgiojo naująja futbolo treniruočių aikštės dirbtine danga, kuri buvo kruopščiai valoma. Tačiau toks sportininkams sukurtas patogumas, leidžiantis ir žiemą spardyti kamuolį, gerokai padidina aikštę prižiūrinčių komunalininkų naštą, o penktadienį į Kretingą atvyko ir aplinkosaugininkai.

Ant vandens latakų – krūvos granulių
Šiek tiek sušvelnėjus žieminei temperatūrai ir pradėjus tirpti sniegui, šalia gražiai žalios futbolo aikštės dirbtinės dangos išdygo juodos gumos granulių krūvos. Ir ne tik šalia pačios aikštės, bet ir tiesiai ant lietaus kanalizacijos latakų, supančių aikštę.
Tokios granulės visame pasaulyje naudojamos „suminkštinti“ dirbtinei futbolo dangai, kad pargriuvus žaidėjams būtų sumažinta traumų galimybė. Tačiau šios granulės plika akimi net neįžiūrimos – smulkios detalės pasislepia dirbtinėje dangoje.
Tad iš kur šalia aikštės, tiesiai ant paviršinio vandens latakų, atsirado kalnai šių granulių?
Akivaizdu, kad ir toliau tirpstant sniegui gumos granulės sėkmingai pildys vandens nutekėjimui skirtus latakus ir paprasčiausiai juos užkimš. Kita bėda, jog dalis granulių sėkmingai gali patekti į lietaus kanalizacijos sistemą, o iš jos – ir į arčiau esančius vandens telkinius. O čia jau kyla didelė grėsmė vandens gyvūnams.

Ar tikrai tokia grėsmė yra reali ir kas ją iššaukė?
Rajono valdžios atstovai priežastis aiškina skirtingai. Meras Antanas Kalnius mėgino spėti, jog atsakingas aikštės statybų rangovas. „Pripylė daugiau nei reikėjo“, – pamindžiojęs dirbtinę dangą „Švyturiui“ sakė meras A. Kalnius.
Tačiau FK „Minija“ vadovas Vidas Burba, paklaustas, ar futbolininkai skundėsi neįprastai dideliu gumos granulių ant dangos kiekiu, atsakė: „Viskas yra labai gerai padaryta, netgi labai gerai. Taip pat aplinkinių rajonų klubų vadovai džiaugiasi mūsų naująja futbolo aikšte ir labai ją giria“.
Futbolo aikštę įrengusios UAB „Alkūras“ atstovai, išgirdę mero pasvarstymus neva granulių užpilta per daug, juos paneigė, pabrėždami, kad pilant granules buvo laikomasi gamintojo nurodytų standartų.

Sustūmė komunalininkai
Iš tiesų granules be jokių skrupulų tiesiog sustūmė ant paviršinių vandens surinkimo įrenginių miesto komunalininkai. To neneigė ir aikštę prižiūrinčios savivaldybės įmonės „Kretingos komunalininkas“ vadovas Rimantas Žiaušys. Tiesa, pabrėždamas, kad jokios bėdos nėra. Esą tik komunalininkams bus kur kas daugiau darbo.
R. Žiaušys patikino, kad pradėjusi prižiūrėti pirmąją dirbtinės dangos aikštę Kretingoje jo vadovaujama įmonė konsultavosi ir su kolegomis iš Gargždų, tad žinojusi, kaip reikia dirbti.
„Tokią dangą galimą valyti ir esant šlapiam sniegui, nors tuomet granulės ir prilimpa prie jo. Iš tiesų šios granulės išspardomos ir patenka į vandens latakus net ir šiaip bežaidžiant, kamuolį bespardant. Tačiau ištirpus sniegui visų lietaus vandens latakų groteles teks nuimti, latakus išvalyti. Tačiau šuliniuose yra įrengti sunkesnių už vandenį nuosėdų nusodintuvai, todėl manau, kad į lietaus kanalizaciją gumos granulės patekti neturėtų. Tarp kitko, tie latakai šiuo metu yra netgi prišalę“, – „Švyturiui“ sakė R. Žiaušys, pridurdamas, jog aikštės dirbtinė danga prižiūrima pagal visus reikalavimus.
Bet ar tikrai reikėjo tas granules sustumti tiesiai ant vandens latakų grotelių?
„Nuvažiuokit į Gargždus, Klaipėdą, į Kauną. Visur tas pats yra“, – atsakydamas tvirtino komunalininkų vadovas.

Aplinkosaugininkas: į upę nepateks
Išsaiškinti, gali ar ne gumos granulės iš futbolo aikštės patekti į lietaus kanalizacijos sistemą, o per ją – ir į vandens telkinius, penktadienį į Kretingą atvyko Kretingos aplinkos apsaugos inspekcijos viršininkas Ričardas Kašėta.
„Susitikome su „Kretingos vandenų“ atstovais. Jie mums parodė šių paviršinių vandens nuotekų brėžinius ir paaiškino, kad nuo futbolo aikštės vanduo kartu su visais nešvarumais, taigi, ir su gumos granulėmis teka į Akmeną. Tačiau prieš patekdamas į upę vanduo pereina valymo įrenginius, esančius už ligoninės. Tad „Kretingos vandenys“ užtikrino, kad gumos granulėms patekti į Akmeną tikrai nėra galimybės“.
Dirbtinės futbolo dangos valymas sausio mėnesį Savivaldybei atsiėjo 200 eurų. Tiek buvo sumokėta įmonei „Kretingos komunalininkas“, kaip „Švyturiui“ teigė Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Dalia Činkienė, pabrėždama, kad įmonė aikštę prižiūrinti tinkamai.
Pasak komunalininkų vadovo R. Žiaušio, kartą per metus būtina atlikti ir kitokį aikštės išvalymą: „Granules susiurbti, išvalyti, o tada vėl išberti ant dangos. Tačiau tokiam darbui atlikti reikalinga įsigyti specialią techniką už 10 tūkst. eurų. Pigiau yra pirkti paslaugą, kuri kainuotų apie 2-3 tūkst. eurų“.

 54,896 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes