Kretingos daugiabučiai. "Švyturio" nuotr.

Šalies gyventojai jau visai greitai galės susipažinti su Lietuvoje vykstančio daugiabučių atnaujinimo pavyzdžiais ir nuspręsti, kuris iš jų nusipelnė Metų renovacijos projekto titulo. Modernizuotus būstus bus kviečiama vertinti ne tik pagal estetinę išvaizdą, bet ir pagal kitus, ne ką mažiau svarbius kriterijus – sutaupytą energiją ar tausojamą aplinką.

Metų renovacijos projekto rinkimus jau trečią kartą inicijuoja Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Šiemet į nominacijas pretendavo projektai, atnaujinti ne anksčiau kaip 2019 m., o skaitytojai bus kviečiami savo balsą atiduoti už vieną iš atrinktų daugiabučių.

Anot BETA direktoriaus Valiaus Serbentos, rinkimų tikslas – dar geriau informuoti visuomenę apie naujausias daugiabučių modernizavimo tendencijas, priminti apie renovacijos teikiamą naudą.

„Nuolat siekiame  atkreipti visuomenės dėmesį į senų ir energetiškai neefektyvių daugiabučių  renovacijos svarbą. Metų renovacijos projekto rinkimai tik dar kartą parodo, kaip reikšmingai renovacija transformuoja ištisų kvartalų ar net miestų veidus, prisideda prie jaukesnės gyvenamosios aplinkos kūrimo, gamtos tausojimo ir, žinoma, patogesnių gyvenimo sąlygų  butų savininkams. Džiaugiamės, kad jau tradicija tapęs mūsų organizuojamas projektas sulaukia susidomėjimo ir šalies gyventojai kasmet aktyviai reiškia savo nuomonę“, – sako Valius Serbenta, BETA direktorius.

Nuo 2013 m. pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą šalyje atnaujinta jau daugiau kaip 2600 daugiabučių namų.

Daug skirtingų projektų

Kandidatus į Metų renovacijos projektą nuo kovo 17 d. kiekvieną darbo dieną pristatys specialus straipsnių ciklas. Naujienų portale balsuoti už labiausiai patikusį projektą galės ir šalies gyventojai. Pretendentus bus galima rasti ir BETA „Facebook“ puslapyje.

V. Serbenta pažymi, kad renkant kandidatus buvo stengiamasi pateikti kuo platesnį kandidatų spektrą: „Šiuo projektu taip pat siekiame nupiešti renovuojamos Lietuvos paveikslą, kuris neturėtų apsiriboti vienu ar dviem miestais. Dėl to tarp kandidatų įtraukėme ne tik didžiausiuose šalies miestuose renovuotus projektus, bet ir daugiabučius visoje šalyje. Kiekvienas iš jų savaip nusipelnė šios nominacijos, tačiau pasitikime Lietuvos gyventojais ir tikime, kad jie išrinks patį geriausią projektą – estafetę perduodame į jų rankas.“

Renkant geriausius, dėmesys turėtų krypti į plačius kriterijus

Prieš atiduodant savo balsą BETA rekomenduoja tai daryti atsakingai – susipažinti su kiekvienu projektu ir patyrinėti, kokią naudą po renovacijos gavo daugiabučio gyventojai. Skaitytojai raginami atkreipti dėmesį ne tik į daugiabučio išvaizdą po atliktų darbų, tačiau ir atsižvelgti į platų kriterijų ratą: tokius parametrus kaip energetinis efektyvumas, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimas, indėlis į aplinkosaugą, bendruomeniškumas (kaip gyventojai kartu sprendė iškilusius iššūkius ir priiminėjo sprendimus), projekto indėlis į platesnį aplinkos atnaujinimą ne tik kieme ar gatvėje, o rajone ar net viso miesto mastu.

Visi esame įpratę renovuotą daugiabutį vertinti per gražaus namo ar mažesnės šildymo sąskaitos prizmę, tačiau svarbu nepamiršti, kad ilgalaikėje perspektyvoje modernizavimo darbai yra kur kas daugiau: šis procesas prisideda prie gyventojų gerovės kūrimo, ekonomikos konkurencingumo stiprinimo bei šalies klimato kaitos mažinimo įsipareigojimų vykdymo.

Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės balandžio 2 d. naujienų portale „Delfi.lt“, o laimėtojai bus paskelbti balandžio 12 d.

beta.lt 

 11,421 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes