Šiandienos Tarybos posėdis vertas Oskaro.

Niekada nenuvertink priešo. Tokią pamoką šiandien tikrai išmoko Kretingos politikos senbuviai.  

O šios pamokos scenarijus, kurį šiandien pademonstravo “kraštiečiai” Kretingos rajono tarybos posėdyje,  vertas Oskaro. Oi, šįkart buvo pasikaustę “kraštiečiai”! Net ir tylioji, gležnoji Vaida Jakumienė atsiskleidė netikėtame amplua – sužibėjo kaip nepalaužiama prokurorė.

Buvo apmąstyta kiekviena detalė, nusitaikyta į silpniausias priešo vietas. Taip, iš tiesų bent jau po šiandienos Tarybos posėdžio galima pateikti kaip faktą – čia ne dirba politiniai oponentai, o žūtbūtinėje kovoje kaunasi tikrų tikriausi priešai. Ir “kraštiečiai”, kaip kokia profesionali kariuomenė, puikiai išanalizavusi galingiausią savo priešų ginklą – daugumos parengtą sprendimo projektą, kuriuo siūloma naikinti mero patarėjo pareigybė – tą ginklą nukreipė į juos pačius. Su triuškinančiu “bum”! Šis projektas turėjo tapti spąstais merui Antanui Kalniui. Priėmus jį meras privalo nedelsiant atleisti Albertą Barauską, o jeigu to nepadarytų – jam grėstų interpeliacija už Tarybos sprendimų nevykdymą. O jeigu paklustų Tarybai, patarėjas turėtų pagrindo merą apskųsti teismui už neteisėtą atleidimą.

Tiesa, tokį šio projekto pavojų įžvelgia pats meras Antanas Kalnius, o štai dauguma, priešingai, mato jo privalumus, siūlydami įstatymų leidžiamą alternatyvą – tarybos ir mero sekretoriato steigimą, kuriam, kaip šiandien užsiminė ir daugumos atstovas Romualdas Jablonskis, ir galėtų vadovauti tas pats mero patarėjas Albertas Barauskas. Analogiškų pavyzdžių Lietuvoje yra. Nors gali būti, kad R. Jablonskis išreiškė tik savo asmeninę poziciją, o ne visos daugumos, nes Dovydas Bajoras pateikė net apytikslius skaičius, kiek Taryba sutaupysianti, atleidus patarėją – apie 15 tūkst. eurų per metus.

Beje, pasiūlymą steigti tokį sekretoriatą turįs būtent meras, o kadangi kretingiškis, kaip žinome, Tarybą apskundė teismui dar dėl prieš kelis mėnesius iš jo atimtų padėjėjų, tad sekretoriato steigimo iš jo, aišku, naivu tikėtis. Paprasčiausiai būtų nenuoseklu. Ir vis dėlto, jei būtų pasiruošusi, dauguma galėjo pati šiandien kurti dramą būtent lošdama šiuo koziriu – kad ne, mes neatimame Alberto iš Antano, o siūlome daugiau aptarnaujančių rankų. Tačiau jie to nedarė – gal motyvas ne tas, gal paprasčiausiai nemoka komunikuoti. Ir tikrai jie nežinojo, kokį galingą priešą užsiaugino per dvejus metus sau pašonėje.

Taigi, šios dienos posėdis vertas įtempto siužeto trilerio vardo. Kaip kad būna tokio žanro kino juostose, auka būna visai ne tas, kas atrodo pirmąją valandą. Taip ir čia tik dauguma galvojo, kad merą įstūmė į kampą, bet jų planas atsisuko prieš juos pačius.

Ir tik dėl sportinio apšilimo meras Antanas Kalnius pačioje posėdžio pradžioje švelniai pasižodžiavo su savo pavaduotoju Dangiru Samaliumi dėl jo siūlymo šį projektą įtraukti į darbotvarkę iškart po pirmojo klausimo. “Sukelsite chaosą, nes kompiuteristams reikės keisti darbotvarkę”, – sakė meras, sudarydamas įspūdį, kad jam labai nesinori šio klausimo svarstyti taip skubiai ir nusišalinti nuo pirmininkavimo, posėdžiui vos jam prasidėjus.

Iš tiesų jis ir jo kolegos “kraštiečiai” žinojo, kokią ugnį jie čia kurs, kai tik meras bus už kadro ir bus paliestas šitas daugumos labai pageidaujamas sprendimo projektas!

Jei “kraštiečiai” neturėtų tos kūrybingumo liepsnelės ir to išankstinio mėgavimosi kerštu (už Jolantą Girdvainę – vienas, už merą – du, už mero padėjėjus – trys, už Abertą – keturi), būtų galėję užleisti Darių Petreikį patį pirmąjį kolegoms tarybos nariams pateikti įrodymus minimą sprendimo projektą esant neteisėtą ir sutaupyti mažų mažiausiai porą valandų. Mat tie parašai, kurie pastarosiomis dienomis skrajojo po socialinius tinklus, iš tiesų paaiškėjo besantys suklastoti! Taip, taip, D. Petreikis net pademonstravo kompiuterių ekrane šiuos teiginius pagrindžiančius įrodymus! Tačiau jei tai būtų padaręs iš karto, nebūtų buvę to smagumo. To saldaus malonumo remti prie sienos su reikalavimais pasiaiškinti dėl kiekvieno minimo projekto teiginio. Ir rėmė ne bet ką, o silpniausius. Pavyzdžiui, išvis niekada žodžio neištariantį Rimantą Macių (ko gero, šiandien jo balsą ar tik nebūsiu išgirdusi pirmąsyk) ar naivuolį Raimundą Puškorių, iš kurio ir išgavo reikalingą patvirtinimą, kad jokio pataisyto sprendimo projekto jis nepasirašęs. Žmogus net nesuprato, ko iš jo čia tie “kraštiečiai” nori!

Tik vėliau, jau praėjus visą tardymo procedūrą, galutinį žodį tarė D. Petreikis, praktiškai Tarybos nariams pademonstravęs, kaip galima suklastoti parašus, tai yra, juos nukopijuoti ir uždėti ten, kur reikia. Net paruošęs tikrą šou elementą – tekstą su absurdišku tekstu: “Sprendimas išsiųsti Kretingos rajono savivaldybės tarybos narį Darių Petreikį į kosmosą, nuperkant bilietą tik į vieną pusę”. Po šiuo tariamu sprendimu – tų pačių 14-os parašų “copy paste”.

Demonstruodamas, kaip galima tuos pačius parašus uždėti kur panorėjus, D. Petreikis imitavo sprendimą su absurdišku tekstu.

Toliau – apie posėdžio vinimi tapusį D. Petreikio pasirodymą. “Kraštietis” pademonstravo pirminį, kaip jis pabrėžė – originalų, 14-os daugumai priklausančių tarybos narių pasirašytą sprendimo projektą, kuris skambėjo štai taip: “Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 18 straipsnio 1 dalimi, Kretingos rajono taryba nusprendžia panaikinti Kretingos rajono savivaldybės tarybos 2019 m. balandžio 11 d. sprendimą T2-105 “Dėl Kretingos rajono savivaldybės politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigybių skaičiaus nustatymo”.

Tačiau Tarybai šiandien buvo pateiktas ne šis, o dar dviem punktais papildytas sprendimo projektas. Nauji punktai skamba taip: “2.  Laikinai pavesti Kretingos rajono savivaldybės administracijai užtikrinti tarybos narių ir mero aptarnavimo funkciją.

3.Šis sprendimas gali būti skundžiamas Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka Lietuvos administracinių ginčų komisijos Klaipėdos apygardos skyriui (H. Manto g. 37, Klaipėdoje) arba Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams (Galinio Pylimo g. 9, Klaipėdoje) per vieną mėnesį nuo šio sprendimo paskelbimo arba įteikimo suinteresuotam asmeniui dienos”.

Ir po šiuo papildytu sprendimo projektu, kuris ir buvo pateiktas Tarybai svarstyti, sudėti lygiai ta pačia tvarka, tais pačiais atstumais vienas nuo kito, tie patys 14 parašų.

Štai kaip atrodo sprendimo projektas – pirminis ir pataisytas jo variantas, kuriuos šiandien Tarybai demonstravo Darius Petreikis.

Po šitokios naujienos, pakvipusios baudžiamąja atsakomybe už parašų klastojimą, Dalia Martišauskienė pareiškė, kad Valstiečių ir žaliųjų frakcija visai nusišalina nuo šio projekto svarstymo, o dauguma paprašė trumpos pertraukėlės. Sugrįžę surengė savo apklausą. Vicemeras D. Samalius kiekvieno iš pasirašiusiųjų paprašė žodžiu patvirtinti, ar jie pasirašė minimą sprendimo projektą. Visi patvirtino. Tiesa, vienintelis D. Bajoras pridūrė ir sprendimo projekto numerį, kad visiems būtų aišku, jog jis kalba būtent apie antrąjį – tą, kuris ir teiktas Tarybai. Ir prisipažino pats ir rengęs minimą sprendimo projektą, bet tame neįžvelgiąs jokio kriminalo.

“Kosmosas čia yra tik Petreikiui, Adomaičiui, nes jie patys nerengia sprendimo projektų. Parengtų 5-6 projektus, tada klausimų nekiltų, – jau po posėdžio “Švyturiui” sakė D. Bajoras. – Yra daugybė projektų su skanuotais parašais. Ir projektai yra taisomi ir kalbininkės, ir teisininkų, ir papildomi dėl galimybės apskųsti, bet tai nekeičia projekto esmės. Kalbant apie šį sprendimo projektą, Tarybos nariai pasirašė dėl 2019 m. balandžio 11 d. sprendimo projekto T2-105 naikinimo”.

Daugumai žodžiu patvirtinus savo parašus minimas projektas šiandien buvo priimtas.

“Ką tik, vicemere, privertėte Tarybos narius meluoti!”, – pasakė D. Petreikis, pridurdamas, kad visas šis reikalas bus apskųstas prokuratūrai.

Tai štai taip, kaip būna. Nėra ką ir bepridurti. Kretinga iš teismų neišlips. Nu nėr kada dirbti. Nu patys matom…

Tęsinys rytoj 10 valandą.

 

 

 83,253 peržiūrų (-a)

39% LikesVS
61% Dislikes
4 thoughts on “Niekada nenuvertink priešo!”
  1. Apgailėtinas straipsnis, eilinį kartą apverktinas neobjektyvumas ir bandymas teisinti nusikaltimą.

  2. Ne Savivaldybės Taryba, o tikriausias zoologijos sodas. Tiek metų slėpę savo veidus po padorių žmonių kaukėmis, rajono politikai vis dažniau demonstruoja savo gyvuliškas ličynas…

  3. 14 kurie pasirase jie tik ziuri naudos sau o ne Kretingos zmonems o gerbiamas meras dirba zmonems tai matosi kas padaryta kretingai ir rajionui buve merai nieko nepadare gero tik koalicijia sudaro kedes pasidalina ir laukia kitu rinkimu kaip apmulkint eilini rinkejia pazadais

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE