Štai dėl šių 14-os parašų meras Antanas Kalnius kreipėsi į prokuratūrą.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius ką tik Klaipėdos apylinkės prokuratūrai išsiuntė prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą pagal BK 300 straipsnį dėl galimo Kretingos rajono tarybos sprendimo klastojimo.

Sureagavo į “kraštiečių” frakcijos prašymą

Mero išsiųstus dokumentus elektronininiu paštu prokuratūra jau patvirtino gavusi, o originalūs dokumentai paštu dar keliauja – išsiųsti tik šiandien.

A. Kalnius į prokuratūrą kreipėsi, reaguodamas į praėjusį penktadienį Kretingos rajono savivaldybės tarybos posėdžio metu gautu “Kretingos krašto” frakcijos prašymu. Frakcijos vardu į rajono vadovą kreipėsi Darius Petreikis, kuris praėjusį ketvirtadienį, pirmąją 29-ojo Tarybos posėdžio dieną, detaliai kolegoms Tarybos nariams pademonstravo, kad sprendimo projektu T1-184 padėti ne originalūs keturiolikos tarybos narių parašai, o nukopijuoti nuo pirminio minimo sprendimo projekto varianto.

Prokuratūra dabar aiškinsis, ar Tarybai teiktas sprendimo projektas apskritai laikytinas oficialiu teisėtu dokumentu.  Prokuratūros išvados reikšmingos dar ir todėl, kad remiantis šiuo – prokuratūros jau pradedamu tirti – sprendimo projektu mero patarėjas Albertas Barauskas po mėnesio turėtų baigti savo darbą Kretingos rajono savivaldybėje.

Tiesa, A. Barauskas galėtų tęsti darbą Savivaldybėje kaip tarybos ir mero sekretoriato vadovas, bet toks sekretoriatas dar neįsteigtas. Kita vertus, meras tokiam sekretoriato steigimui, kurį tik jis ir galįs siūlyti steigti, net nepritaria.

“Nesutinku su daugumos teiginiais, kad sekretoriatas reikalingas dėl institucinės atminties. Priešingai, manau, kad Savivaldybei naudingiau sulaukti vis naujų specialistų”, – “Švyturiui” sakė A. Kalnius.

“Man, kaip rajono merui, gėda dėl visos šios situacijos ir dėl to, kad kolegos nenori girdėti vieni kitų, kad dauguma neįsiklausė į Darių Petreikį (D. Petreikis siūlė galimai suklastoto sprendimo projekto svarstymą visai nukelti – aut. pastaba), neįsiklausė ir Vytauto Ročio, kuris yra Klaipėdos darbo inspekcijos vadovas, pastabas. Kaip dabar matome, ne visada opozicija siūlo blogus sprendimus. Ir ne visada dauguma yra teisi”, – “Švyturiui” sakė meras.

Pasirašė keturiolika

Meras Antanas Kalnius prokuratūros paprašė pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šio sprendimo projekto:

“1. Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 18 straipsnio 1 dalimi, Kretingos rajono taryba nusprendžia panaikinti Kretingos rajono savivaldybės tarybos 2019 m. balandžio 11 d. sprendimą T2-105 “Dėl Kretingos rajono savivaldybės politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigybių skaičiaus nustatymo.

  1. Laikinai pavesti Kretingos rajono savivaldybės administracijai užtikrinti tarybos narių ir mero aptarnavimo funkciją.
  2. sprendimas gali būti skundžiamas Administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka Lietuvos administracinių ginčų komisijos Klaipėdos apygardos skyriui (H. Manto g. 37, Klaipėdoje) arba Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmams (Galinio Pylimo g. 9, Klaipėdoje) per vieną mėnesį nuo šio sprendimo paskelbimo arba įteikimo suinteresuotam asmeniui dienos”.

Po sprendimo projektu, naikinančiu mero patarėjo pareigybą, pasirašė šie 14 Tarybos narių: Juozas Mažeika, Valerijonas Kubilius, Konstantinas Skierus, Vaidas Kuprelis, Tomas Abelkis, Rimantas Macius, Marius Meškauskas, Dovydas Bajoras, Augenija Juknevičienė, Vladas Baltuonis, Romualdas Jablonskis, Dangiras Samalius, Raimundas Puškorius, Steponas Baltuonis.

Originalūs jų parašai padėti po to paties pavadinimo sprendimo projektu, turinčiu tik vieną – pirmąjį – punktą. Po Tarybai teiktu svarstyti projektu uždėtos šių parašų kopijos.

Prokuratūra pasijuoks?

Kaip mero kreipimąsi į prokuratūrą vertina minimo sprendimo projekto autoriai?

Dangiras Samalius: “Jau sakiau ir per posėdį. Nebebus darbo, tik bylinėjimasis, bvendravimas su advokatais, dabar jau lėks turbūt kito advokato ieškoti. Trukdosi darbas labai”.

Juozas Mažeika: “Kaip buvęs meras neįsivaizduoju tokios situacijos, kad būčiau galėjęs eiti prieš Tarybos valią”.

Konstantinas Skierus: “Kiekvienas savaip durniuoja – daugiau negaliu nieko pasakyti. Kitaip nepasakysiu. Tikrai nematau priežasties kreiptis į prokuratūrą. Jeigu būtų buvusi pakeista sprendimo projekto prasmė, pavadinimas, o dabar tik pridėti punktai dėl galimybės administracine tvarka apskųsti sprendimo projektą”.

Steponas Baltuonis: “Prokuratūra tik pasijuoks iš tokio kreipimosi, nemanau, kad ir užsiims. Anekdotai! Manau, kad prokuratūra turi pakankamai daug darbo. Nei kas sužeistas, nei kas nužudytas, nei viešas interesas pažeistas. Juk kiek grobstymų vyksta, pinigų plovimo, o čia – tiesiog vidaus rietenos ir jų pasekmė. Kas užsiiminės tokiais sprendimais? Reikia proto turėti. Prokurorai neturi ką veikti? Juk sprendimo projektą galėjome ir apskritai be parašų teikti! Galų gale, visi juos patvirtinome. O dabar opozicija šou užsiminėja. Neturi tam tinkamo išsilavinimo ir supratimo, tad ir daro tokius kvailus sprendimus. Palaukime, ką pasakys prokuratūra. Matau, kad jie (“kraštiečiai” – aut. pastaba) nori taip žaisti, tąsytis… Esu pats kažkada prieš keliolika metų viešąjį interesą gynęs. Pirmiausia nuvažiavau pas vyriausiąjį prokurorą ir paklausiau, ar apskritai čia yra įžvelgiamas viešojo intereso pažeidimas. O jie (“kraštiečiai” – aut. pastaba) dabar čia tik prieš savo rinkėjus nori pasirodyti, kokie čia mes teisingi. Man jau atrodo, kad net Tarybos nariams turėtų būti gėda prieš visus miestiečius. Arogancijos pilni, dedasi super žinovais! Daugiau skaitytų, domėtųsi. Man net beveik gėda būti Tarybos nariu, kai toks jovalas Taryboje.”

 13,626 peržiūrų (-a)

61% LikesVS
39% Dislikes
2 thoughts on “Dėl skandalingojo sprendimo projekto meras Antanas Kalnius kreipėsi į prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą”
  1. Būtų buvę gerai išklausyti ir ” Kretingos krašto ” motyvus dėl kreipimosi į prokuratūrą. Manau, kad mero vietoje ir aš būčiau taip pat pasielgęs, nes nėra niekur reglamentuota, kad galima kurti “dokumentus” sėdint namie ir sudėliojant nukopijuotus parašus. Jeigu prokuratūra nekreiptų dėmesio, būtų sukurtas labai pavojingas precedentas. Atrodo, kad naujosios daugumos tarybos nariai iki prokuratūros galutinio sprendimo priėmimo praleido gerą progą patylėti…

  2. Mokytojau jus teisus patis pasisakydami sau duobe isikase Baltuonis jau nuo senatves nukvako

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE