Vladas Bumelis. Luko Balandžio nuotr. 15min.lt

Iš Kretingos kilęs biotechnologas, farmacijos įmonės „Northway Biotech“ valdybos pirmininkas, habilituotas daktaras Vladas Bumelis sukūrė vaistus nuo koronaviruso. Šiuo metu su jais atliekami klinikiniai tyrimai, o rezultatų laukiama iki metų pabaigos.

Dirba su šveicarais
“Mes dirbame su viena šveicarų kampanija. Ji yra fundamentinių tyrimų kompanija, – LNK žurnalistams prieš kelias dienas pasakojo V. Bumelis. – Ši kampanija susirinko daug antikūnių iš tų, kurie buvo užsikrėtę, išanalizavo. Tas antikūnis yra toks daiktas, turintis du ragus. Tada jis griebia tą virusą su tais ragais ir kažkokiu būdu jį užblokuoja. Tad jie parašė mums tų antikūnių seką. Mes sukūrėme technologiją, padauginome tuos antikūnius žinduolių ląstelėse, išgryninome, sukūrėme aktyvią medžiagą. […] Ir atidavėme šveicarams klinikiniams tyrimams. Taip kad į klausimą, ar Lietuvoje yra sukurtas vaistas nuo koronaviruso, galiu atsakyti taip – sukurtas iki tokio lygio, kad su juo dabar atliekami klinikiniai tyrimai”.
“Vaistai turės atsirasti, nes ne visi žmonės norės skiepytis. Bet jeigu tu nepasikiepijai ir užsikrėtei, turėsi su kuo gydytis. O dabar dar nėra to auksinio standarto. Vieni sako – tą, kiti – tą, bet to auksinio standarto nėra”, – kalbėjo V. Bumelis, įsitikinęs, kad atsakymo dėl jo įmonėje sukurtų vaistų efektyvumo sulauksiantis iki metų galo.

Kurs ir vakcinas
“Nortway Biotech” neapsiriboja rezultatų laukimu – jau kuria dar vieną medikamentą nuo COVID-19.
„Pradėsime irgi nuo nulio daryti dar kitą – su amerikiečių kompanija“, – sakė V. Bumelis.
Įmonė turi ir kitų didelių planų – Lietuvoje gaminti skiepus nuo COVID-19.
“Aš nusiunčiau laišką trims Europos Komisijos komisarams, kad mes turime pajėgumų, kad mes galime gaminti. Ne visų tipų vakcinas, kurios yra rinkoje šiuo metu, bet daugelį”, – LNK pasakojo biotechnologas. Jo teigimu, įmonei trūksta tik vakcinos išpilstymo linijos, tačiau ją tuoj turės latviai.
„Mes – aktyvią medžiagą, broliai – buteliukus. Čia galėtume pridaryti daug tų vakcinų ne vien tik Baltijos šalims, bet ir Europai“, – savo mintimis dalijosi V. Bumelis.

Išgarsins Lietuvą visame pasaulyje?
Kretingoje 1949 m. gimęs Vladas Bumelis yra 123 publikacijų autorius, 20 išradimų, 35 patentų bendraautorius, tarp jų – JAV ir Europos.
2001 metų birželio 14 d. apdovanotas LDK Gedimino ordino 5-ojo laipsnio Riterio kryžiumi.
2007 m. gegužės 31 d. kraštiečiui, profesoriui, habilituotam mokslų daktarui, Nacionalinės premijos laureatui Vladui Algirdui Bumeliui Kretingos savivaldybės tarybos nariai suteikė Kretingos rajono Garbės piliečio vardą.
Garbingas vardas V. A. Bumeliui suteiktas už Kretingos vardo garsinimą ir nuopelnus Kretingos bendruomenei – Kretingos mieste, tėvų sodyboje ant Akmenos upės kranto įkūrė šiuolaikišką “Northway” medicinos centro filialą, jau keleri metai remia Kretingos miesto šventę, parėmė Kretingos meno mokyklą.
Jei šveicarų klinikiniai tyrimai patvirtins kretingiškio sukurto vaisto efektyvumą, V. Bumelis visame pasaulyje išgarsins visą mūsų šalį.

 114,419 peržiūrų (-a)

95% LikesVS
5% Dislikes