Brolis Bendediktas Jurčys prie Vilties miesto galerijos. Asmeninio archyvo nuotr.

Klaipėdoje, Savanorių gatvėje, šalia Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios, dėmesį traukia ryškiais gyvūnais išpiešta ir trumpais tekstais išrašyta tvora. Tai – ant tentų perkelti brolio Benedikto Jurčio haiku ir klaipėdiečio menininko Pijaus Čeikausko animaciniai piešiniai, puošiantys jau antrus metus čia kuriamą Vilties miesto lauko galeriją.

Pirmieji piešiniai – gyvenant vienuolyne
Pijus pasakoja, kad Vilties galerijos idėja tarsi netikėtai užgimė ir prasidėjo jau 2019-ais metais. Tuomet menininkas susitiko su režisiere Dalia Cibauskaite, o ji susipažindino ir su broliu Benediktu. „Ji tartum ir gyvenimo režisierė – suveda žmones, o tada darbai ir pavyksta, – juokiasi kūrėjas. – Man pačiam kartais įdomu, kaip gi žmonės susiduria. Juk aš vos ne atėjau prašyti, ar galima papiešti ant kažkieno tvoros, susipažinau su broliu Benediktu ir pasiūliau nupiešti vieną piešinį.“

Uostamiesčio menininkas Pijus Čeikauskas pirmiausia pats pasiprašė leidimo papuošti tvorą prie bažnyčios savo darbais.

Pradėjęs pirmuosius piešinius Pijus gyveno vienuolyne.
„Ten mano rytai prasidėdavo taip: anksti išgirsdavau, kaip vienuoliai meldžiasi. Tuomet jau keliesi, pavalgai, išgeri arbatos, kavos, kol visi šnekučiuojasi, ir tada šauni prie tvorų piešti tų gyvūnų iki vakaro. Ir taip visas dienas. Įdomus buvo laikas,“ – prisimena kūrėjas.
„Darai savo dalykus, darai juos gerai, šneki kažką ir suartėji su kažkuo, taip gimsta naujos idėjos. Po 2019-ų metų vasaros mane Benediktas pakvietė kitais metais į plenerą, skirtą autistiškiems vaikams. Ir būtent ten, toje vaikų ir spalvų apsuptyje, gimė galerijos idėja. Tik pirmasis variantas buvo laikinas, piešiniai ant plėvelės dėl oro sąlygų ėmė irti… Vėliau sulaukėme idėjos iš Dalios ir nutarėme, kad reiktų ilgalaikės galerijos – tokios, kuri išliktų. Tuomet atsirado rėmėjai, spaustuvė ir haiku. Kai tik surenkame pakankamai pinigų, pakabiname naują stendą.“

Galerija vis dar pildoma
Pati galerija tebėra pildoma, šiai dienai sakyčiau yra tik apie trečdalis darbo atlikta. Iš viso tvorų ant kurių bus kabinamos iliustracijos ir haiku yra apie keturiasdešimt.
Pijus priduria, kad dabar galerija panašėja į atverstą knygą su iliustracijomis, nes yra ir tekstas ir jį iliustruojantys motyvai.
40 haiku šiai galerijai sukūręs vienuolis Benediktas aiškina, kodėl ji pavadinta vilties vardu: „Kodėl vilties? Juk mūsų gatvė veda į bažnyčią, kuri yra mūsų kuriamo Vilties miesto širdis. Ne visiems buvo suprantama, kodėl šie ryškūs ekspresyvūs piešiniai būtent čia, ir kadangi mūsų bažnyčia primena apverstą Nojaus laivą, pasirinkome eilutę iš Šventojo Rašto, primenančią Nojaus istoriją: „Iš švariųjų gyvulių ir gyvulių, kurie yra nešvarūs, paukščių ir visų žemės roplių, po du, patinas ir patelė…“

Štai taip atrodo ryškiais animaciniais piešiniais ir haiku išpuošta tvora.

Režisierei D. Cibauskaitei pasirodė, kad Benedikto kuriami haiku tiek vizualiai, tiek prasmės atžvilgiu „prakalbintų“ lankytojus.
„Pats nebūčiau pagalvojęs pasisiūlyti“, – atvirauja dvasininkas.
Brolis Benediktas prasitarė, kad galeriją planuojama užbaigti iki liepos 18 d. vyksiančio „Vilties bėgimo“ (kuriame, beje, aktyviai dalyvauja ir kretingiškiai bei palangiškiai) ir išvakarėse startuojančio šv. Magdalenos nakties bėgimo, skirto krūties vėžio prevencijai.
„Kviečiame ir jus bei jūsų skaitytojus atvykti pas mus į Vilties miestą. Greit sužydės sakuros, magnolijos, žiedus-kvapus išskleis lavandos ir rožės. Kurkime gėrį ir grožį kartu!“ – baigdamas pokalbį sako Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vyresnysis.

Pasiilgę grožio,
Sugrįžta Žemėn sielos –
Rojus ištuštėja.

Neribok tvora
Vaiko pirmųjų žingsnių,
Leiski jam skristi!

Br. Benediktas

 39,883 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes