Profesorius Leonas Valius. Lauryno Meškutavičiaus nuotr.

Gegužės 10 d., pirmadienį, startuoja kassavaitinių laidų ciklas „Įkvėpti gyvenimo“, skirtas žmonėms, ieškantiems būdų, kaip greičiau atstatyti savo sveikatą po COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) ar tiesiog norintiems išmokti taisyklingo kvėpavimo pratimų. Šalies medikai, psichologai ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro atstovai (LNOBT) susivienijo bendram tikslui – padėti lengviau įveikti „pokovidinį“ sindromą, pasitelkiant įvairias kvėpavimo technikas.

 

 Pasidalinti savo patirtimi, kas yra COVID-19, jau galėtų daugiau nei 250 tūkst. Lietuvos gyventojų. Deja, apie šį susirgimą dar ilgai primena įvairūs liekamieji reiškiniai, iš kurių dažniausi – susilpnėjęs fizinis pajėgumas, kvėpavimo ir nerimo sutrikimai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Kultūros ministerija (KM) ir Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras (LNOBT) drauge parengė laidų ciklą „Įkvėpti gyvenimo: kvėpavimo pamokos persirgusiems COVID-19 ir ne tik“, kuriame žymūs šalies medikai, psichologai bei teatro artistai dalinsis sveikatos ir geros savijautos patarimais, mokys pilnavertišką kvėpavimo funkciją greičiau atstatyti padedančių pratimų.

„Šiandien visame pasaulyje mokslininkai skaičiuoja netgi iki 200 skirtingų pokovidinio sindromo simptomų, todėl COVID-19 yra vertinama kaip chameleoniška liga – kiekvienam ji yra individuali, ir požymiai būna saviti. Bet kokiu atveju, COVID-19 neturi palikti jokių požymių, todėl negalime būti tolerantiški liekamiesiems simptomams, juos galime įveikti, tik reikia kasdienių mūsų pastangų“, – sako vienas iš pamokų lektorių LSMU Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas prof. Raimondas Kubilius.

Profesorius Raimondas Kubilius. Lauryno Meškutavičiaus nuotr. 

Daugeliui teatro artistų taisyklingas kvėpavimas yra itin svarbus, nuo jaunų dienų lavinamas įgūdis, be kurio jie nesugebėtų gerai atlikti savo darbo ir džiuginti žiūrovų.

„Įkvėpimas menininkui yra pats svarbiausias dalykas. Be jo nesukursi jokio kūrinio. Įkvėpti menininkai sukuria spektaklius, įkvepiančius žiūrovus naujam gyvenimui ar pabėgimui nuo kasdienės rutinos. Bet kūrybinis įkvėpimas neįmanomas be teisingo kvėpavimo – paprasto dalyko, lydinčio mus nuo pat vaikystės. Kviečiu pažinti kvėpavimo pasaulį, kuris leidžia išvengti įvairių negandų ir yra vienas iš esminių elementų, kuriančių teisingas emocijas ir formuojančių teisingus gyvenimo įpročius“, – pristatydamas pirmąjį tokio pobūdžio laidų ciklą šalyje, kalbėjo jo iniciatorius, LNOBT generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

Idėjos iniciatorius – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Jonas Sakalaukas. Lauryno Meškutavičiaus nuotr. 

Pamokų lektoriai: Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinis direktorius Jonas Sakalauskas, operos solistai Regina Šilinskaitė, Rafailas Karpis, Vladimiras Prudnikovas, Kostas Smoriginas, baleto artistas Igoris Zaripovas, teatro orkestro klarnetų grupės koncertmeisteris Rimantas Ramanauskas.

Taip pat profesionaliais patarimais dalinsis gydytoja otorinolaringologė Austėja Pečeliūnienė, LSMU Kauno klinikų Reabilitacijos klinikos vadovas prof. Raimondas Kubilius, LSMU Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos vadovas, šeimos gydytojas prof. Leonas Valius, LSMU Kauno klinikų Kineziterapijos skyriaus vadovė, kineziterapeutė doc. dr. Inesa Rimdeikienė, psichologai dr. Akvilė Daniūnaitė ir Paulius Rakštikas.

Pirmąją „Įkvėpti gyvenimo“ laidą kviečiame žiūrėti jau pirmadienį, gegužės 10 d., 12 val. Penkių laidų ciklą bus galima stebėti LNOBT ir SAM „Facebook“ bei „YouTube“ platformose, taip pat LRT „Facebook“ paskyroje. „Įkvėpti gyvenimo“ laidas visada galėsite patogiai peržiūrėti ir LRT.lt Mediatekoje. Nauja patarimų ciklo laida žiūrovų auditoriją pasieks kiekvieną pirmadienį.

SAM ir LNOBT informacija

Operos solistas Rafailas Karpis.

Operos solistė Regina Šilinskaitė.
Gydytoja otorinolaringologė Austėja Pečeliūnienė.
Kineziterapeutė doc. dr. Inesa Rimdeikienė.
Kostas Smoriginas.

 53,522 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes