Štai dėl šių 14-os parašų meras Antanas Kalnius kreipėsi į prokuratūrą.

Klaipėdos apygardos prokuratūra atmetė Kretingos rajono mero Antano Kalniaus prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumento klastojimo.

Vidaus reikalas 

Meras į prokuratūrą kreipėsi, kai paskutiniame Tarybos posėdyje paaiškėjo, jog po vienu iš sprendimų projektų yra padėti ne originalūs 14-os Tarybos narių parašai, o nukopijuoti nuo pirminio projekto varianto.

Visi 14 parašų priklauso dabartinei valdančiajai daugumai. Minimu sprendimo projektu buvo panaikinta mero patarėjo politinio pasitikėjimo pareigybė.

Atsisakymą pradėti ikiteisminį tyrimą prokuratūra aiškino tuo, jog, nepaisant to, jog dokumentas buvo parengtas netinkamas, atsakingiems asmenims pakanka taikyti drausmines priemones, o ne paversti juos nusikaltėliais: „Tarybos narių parengto projekto derinimo procedūros, kurių eigoje dokumentų sistemose buvo suformuoti ir patalpinti teksto požiūriu skirtingi to paties projekto variantai, buvo atliktos netinkamai, tačiau atsakingų už tai asmenų atsakomybės klausimai, jei tam būtų nustatyta pagrindų, spręstini drausminėmis, o ne baudžiamosiomis teisinėmis priemonėmis”.

Tiesa, Albertas Barauskas mero patarėjo pareigose išlieka bet kokiu atveju – kol teismas priims sprendimą Antano Kalniaus byloje prieš Tarybą, kurioje meras skundžia sausio mėnesio Tarybos sprendimo projektą, iš jo atėmusį du padėjėjus. Meras šiandien atšaukė prokuratūrai skųsto sprendimo galiojimą dėl teismo pritaikytų laikinųjų apsaugos priemonių.

Meras įžvelgia dviprasmybes 

A. Kalnius neslepia esąs nepatenkintas prokuratūros pozicija, tačiau, ar skųs tokį sprendimą, neapsisprendė. Mat meras siekė, kad nubausti būtų politiniai oponentai, o ne administracijos darbuotojai: ” Tokia yra nutartis, ir dabar su savo – ne Savivaldybės – juristais sprendžiame klausimą, ar per 7 dienas ją apskųsti. Man dabar kyla visokių minčių. Šio sprendimo rengėjai – Tarybos nariai, o atsakingi – Administracijos darbuotojai. Pagal 107 Tarybos reglamento punktą tekstą suderina kalbininkė, juristas, administracijos direktorius, pasirašė vicemeras. Sprendimo rengėjai – 14 Tarybos narių, o Administracijos darbuotojai atliko techninį darbą  ir jiems – nuobauda. Sprendimo projektą parengė vieni, atsakingi visai kiti. Yra dviprasmybės. Kuo dėti darbuotojai, jei jie gauna nurodymus, ir privalo juos vykdyti?”

Gal baigti žaidimus?

Vienas iš daugumos, Tarybos naujokas, LSDP Kretingos skyriaus pirmininkas Tomas Abelkis “Švyturiui” sakė kitokio prokuratūros sprendimo ir nesitikėjęs: “Man nuo pat pradžių buvo viskas aišku, kad taip turi būti, nes nė vienas jokio nusižengimo nepadarėme. Buvo originalus dokumentas, kuris perduotas į dokumentų perdavimo programą. Juk mes pripažinome savo parašų autentiškumą, o kas kur ką padarė, kas ką kėlė, mes juk negalime kiekvienas Tarybos narys atsakyti.  Nebent dabar yra kažkoks įspėjimas, kad tokie dalykai nesikartotų. Antras labai svarbus dalykas, kad prokuratūra išaiškino , jog tokiais dalykais negali būti gąsdinama prokuratūromis, o išsiaškinti klaidas viduje, kokios spragos. O ne ant visos Lietuvos. Tai rodo ir tam tikrą mūsų vidinę kultūrą. O už mero elgesį negaliu atsakyti, jeigu jis norės skųstis toliau. Ir taip jau mes  Lietuvos mastu neatrodome labai ypatingai gražiai. Jeigu nori dar labiau didinti takoskyrą tarp Tarybos ir mero, gali skųstis. Man sunkiai suprantami dalykai, kad meras sako norintis pasikalbėti, bet pats didina takoskyrą. Tad gal reikia baigti tuos žaidimus? Tas teismų įvėlimas į mūsų santykius nepadidna mūsų darbo narųšumo. Reikalingas konstruktyvus bendravimas.”

 

 17,820 peržiūrų (-a)

52% LikesVS
48% Dislikes
One thought on “Prokuratūra atmetė Antano Kalniaus prašymą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumento klastojimo”

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE