Nuo šiol žmonės bus kviečiami pakartotinai atlikti tyrimą dėl COVID-19 ligos nustatymo, jeigu ankstesnio COVID-19 tyrimo PGR metodu rezultatas leido įtarti, tačiau nepatvirtino ligos atvejo. Pakartotinis tyrimas turėtų būti atliktas ne ankščiau kaip po 24 val. ir ne vėliau kaip per 72 val. nuo PGR tyrimo rezultato apie įtariamą COVID-19 ligą gavimo.

 Kai tyrimų rezultatas rodo įtariamą COVID-19 ligos atvejį, asmenys informuojami trumpąja žinute bei kviečiami kartoti tyrimą registruojantis elektroniniu būdu Karštosios linijos 1808 interneto svetainėje www.1808.lt. Registracijos metu reikia pasirinkti registracijos tipą – kartojantiems tyrimą po įtariamo atvejo. Taip pat galima registruotis Karštosios linijos telefonu 1808.

 „Neretai pasitaiko atvejų, kai atlikus laboratorinį tyrimą įvairūs požymiai rodo, kad žmogus beveik išgijo nuo COVID-19 arba yra kitos aplinkybės, darančios įtaką PGR tyrimo abejotiniems rezultatams. Tokiu atveju rekomenduojama atlikti pakartotinį tyrimą iš naujo ėminio, kad būtų gautas teigiamas ar neigiamas rezultatas. Taip pat nereiktų pamiršti, kad po susirgimo virusas gali būti aptinkamas žmogaus organizme net iki 30 dienų ar ilgiau, tačiau žmogus nėra viruso nešiotojas ir negali užkrėsti kitų“, – sako Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Laboratorinės medicinos centro vadovas doc. dr. Dalius Vitkus.

Gavus kvietimą pakartotinai atlikti COVID-19 nustatymo tyrimą, privaloma izoliuotis iki pakartotinio tyrimo rezultato gavimo. Norint gauti nedarbingumo pažymėjimą, nuotoliniu būdu reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Iki šiol šalies laboratorijos Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinėje sistemoje galėjo žymėti šiuos PGR tyrimų rezultatus:

  • Teigiamas – ėminyje nustatytas SARS-CoV-2 viruso RNR ir asmuo yra laikomas užsikrėtusiu. Asmeniui, gavusiam teigiamą tyrimo rezultatą, privaloma izoliuotis. Izoliacijos tvarka numatyta šiame įsakyme.
  • Neigiamas – ėminyje neaptiktas SARS-CoV-2 viruso RNR, tačiau svarbu pabrėžti, kad yra klaidingai neigiamų rezultatų atsiradimo galimybė dėl netinkamo ėminių paėmimo laiko, netinkamos ėminio paėmimo technikos, mažos viruso koncentracijos, netinkamo ėminių transportavimo, viruso mutacijų ir kitų techninių ar biologinių priežasčių. Todėl net ir gavus neigiamą tyrimo rezultatą, rekomenduojama laikytis kitų koronaviruso plitimo valdymo priemonių – nuolat stebėti savo sveikatą, izoliuotis ir laiku atlikti pakartotinį tyrimą;
  • Nevertintinas – kai nepakanka duomenų tyrimo rezultatų interpretavimui, todėl tyrimo rezultatas nėra apibrėžtas, o rezultato negalima laikyti kaip teigiamo ar neigiamo. Tokiu atveju rekomenduojama atlikti pakartotinį tyrimą.

Įsakymą „Dėl darbo organizavimo VšĮ Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotyje įsteigtoje „Karštojoje linijoje 1808” pakeitimą galite rasti čia.

 

SAM Spaudos tarnyba

 37,067 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes