Į iniciatyvą nediskriminuoti klientų įsitraukė ir Centro kebabinė. Aisto Mendeikos nuotr.

Nuo pirmadienio Lietuvoje pradedantį veikti vadinamąjį Galimybių pasą dalis Kretingos verslininkų ignoruoja, nenorėdami diskriminuoti klientų. Nenorėdamos pažeidinėti įstatymų kavinės lankytojus atsisako apskritai aptarnauti viduje, bet dirba lauke arba maistą teikia išsinešimui – kad lygios teisės būtų visiems.

Pirmoji – “Kryžkelė”

Kavinė “Kryžkelė” klientų neskirstys.
Kavinės “Kryžkelė” savininkė Lina Indreikienė nesiruošia skirstyti kilientų. Asmeninio archyvo nuotr.

Pirmoji Kretingoje viešai socialiniuose tinkluose iš klientų Galimybių paso nereikalausianti paskelbė Linos Indreikienės vadovaujama kavinė “Kryžkelė”. Verslininkė “Švyturiui” sakė būtų dirbusi šiuo nediskriminaciniu principu, net jei per Lietuvą nebūtų nuvilnijusi tokia iniciatyva. Jau ketinusi ant savo įstaigos fasado kabinti didelį plakatą, skelbiantį, kad čia nereikalaujama Galimybių paso.
“Tačiau kaip tik pamačiau interviu su Šiaulių Gustuko picerija, tad dabar jungiamės daug kas, – pasakojo L. Indreikienė. – Dėl to esu priversta įrenginėti ir naują terasą, kad talpintume daugiau žmonių. Ir su šildytuvais, kad galėtume aptarnauti žmones bet kokiu oru, kol visa šita nesąmonė baigsis. Gerbiam ir mylim visus, tad tikrai neskirstysime klientų”.

Verslininkė sakė ir pati nesinaudosianti šiuo nauju dokumentu, nes neketinanti skiepytis nuo koronaviruso: “Nė minties tokios neturiu! Esu prieš žmonių genocidą. Supraskite mane teisingai – nesu antivakserė. Mano visi vaikai paskiepyti, ir aš pati, skiepijamės ir nuo erkinio encifalito, bet nesiruošiame tapti šios eksperimentinės vakcinos aukomis. O mano Galimybių pasas – Lietuvos Respublikos pasas!”

Vyriausybė kuria priešpriešą?
Verslininkei antrino ir kavinės “Promenadas” šeimininkė Edita Guščienė: “Kažkokia nesąmonė – vieni gali sėdėti viduje, kiti negali. Ką aš pasakyčiau mamai, kuri aeitų su vaikais, ir pamatyčiau, kad ji neskiepyta? Turėčiau jai pasakyti – eikite į lauką, kai ji matys kitus sėdinčius viduje?! Tai kažkoks absurdas! Nežinau, kas darosi Lietuvoje – apima toks jausmas, jog ši vyriausybė sąmoningai kuria priešpriešą tarp žmonių”.
E. Guščienė atkreipė dėmesį į tai, kad net jei ir norėtų taikyti Galimybių paso siūlomą klientų skirstymą, to negalėtų padaryti dėl neaiškios tvarkos: “Iš tiesų nuo pirmadienio net negalėčiau pagal šią sistemą dirbti. Pasas išleistas, 3 savaites apie jį šneka, bet žinome tik tiek, kad kas 7 dienas reikia darytis testus. Daugiau nieko – jokių tikrinimo tvarkų. Jeigu žmonės švęstų asmeninę šventę, ar visus ir turėtume patikrinti? Man jau geriau ramiai dirbti lauke, nei šitaip žeminti žmones. Visa tai yra didelė nesąmonė. Mes turėtume dar ir atskirą žmogų samdyti – vien tam, kad jis tikrintų klientus! O kaip su baseinais? Vieną valandą eina pasiskiepiję, kitą – ne. Ar jie vandenį išleisti turės?! Žiūri valdžia tokiom akims į mus ir daro nesąmones. Pavyzdžiui, aš nesu nei sirgusi, nei pasiskipiejusi, bet turiu jaustis kaip raupsuotoji. Gal turėtų būti priešingai, nes turbūt turiu stiprų imunitetą? Aš manau, kad mes turime išmokti gyventi su šiuo koronavirusu, juk negyvensime 5-6 metus užsidarę. Švedai žiūri į mus ir juokiasi”.
Kretingoje dar viena kavinė – Centro kebabinė – nusprendė neskirstyti klientų. “Atėjęs žmogus sakys, kad nori sėdėti viduje, o mes kam neleisime? Juk negalime klientų išvaryti, – kalbėjo kavinės vadovė Inga Martinkienė. – Verčiau jau dirbsime lauke. Ir lauksime atlaisvinimų”.
“Švyturio” žiniomis, Kretingoje rajone yra ir daugiau kavinių, kurios visiems klientams suteiks lygias teises – nereikalaudamos Galimybių paso aptarnaus visus lauke ir tieks maistą išsinešimui.

Lietuva su Galimybių pasu – viena pirmųjų pasaulyje
• Galimybių pasas šalyje pradeda galioti pirmadienį, gegužės 24 d.
• Lietuva yra viena pirmųjų šalių pasaulyje, įdiegusi Galimybių pasą.

• Galimybių pasas suteiks teisę:

    Valgyti restoranų, kavinių ir kitų maitinimo įstaigų viduje;

    Dalyvauti renginiuose, kurie vyksta patalpose, užpildant iki 75 proc. sėdimų vietų, o dalyvių  skaičiui siekiant iki 5000 žmonių;

    Dalyvauti lauke vykstančiuose renginiuose – iki 2000 žmonių, renginių organizatoriams užtikrinant bilietų prekybą internetu ir/ar dalyvių registraciją. 

    Pramogauti dalyje laisvalaikio organizavimo vietų, pvz., biliardo, boulingo klubuose, pabėgimo kambariuose, stalo žaidimų klubuose.

    Lankytis lošimo namų salonuose, sporto klubuose, pirtyse, baseinuose, esant neribotam lankytojų skaičiui.

    Neriboti asmeninėse šventėse dalyvaujančių žmonių skaičiaus, jei jos organizuojamos išnuomotose patalpose.

    Apgyvendinimo įstaigose viename kambaryje gyventi ne tik su tos pačios šeimos nariais.

• Šia naujove jau naudojasi piliečiai Danijoje, Austrijoje ir Izraelyje.
• Daniškasis Galimybių pasas veikia mobiliojoje programėlėje, kuri yra susieta su elektronine sveikatos sistema.
• Netrukus panašiu inovatyviu sprendimu naudosis ir Prancūzijos bei Estijos gyventojai.
• Bene sparčiausiai besiskiepijančiame Izraelyje jau kurį laiką neribojamas žmonių skaičius įvairiuose renginiuose. Pavyzdžiui, į krepšinio rungtynes gali keliauti visi panorėję sirgaliai, turintys Galimybių pasus.

Kaip vertinate kavinių atsisakymą iš klientų reikalauti Galimybių paso?

View Results

Loading ... Loading ...

 47,187 peržiūrų (-a)

79% LikesVS
21% Dislikes
4 thoughts on “Kretingos kavinės ignoruoja Galimybių pasą – klientų nediskriminuos”
  1. Nu negrįžkime į nacių laikus, kai žydai privalėjo nešioti žvaigždę ir vaikščioti tik gatvė ,Ar to mums reikia iš dabartinês vyriausybės?

  2. Štai kas pasirodo rūpinasi ir kovoja už mūsų teises, o ne valdžia. O turėtų būti atvirkščiai. Valdžios pareiga rūpintis žmogaus ,- mūsų teisėmis! Tačiau visuotinai pastebimas faktas, kai Vakarų valstybės draugiškai piktinasi dėl Rusijoj ar Baltarusijoj pažeidžiamų žmogaus teisių, o savo šalyse mindo jas kaip panorėję. Draugiškai šaukia, kad Rusijoj ar Baltarusijoj diktatūra, ar , kad Rudijos tv. skleidžia propagandą. Sutinku su tais teiginiais, tik tos pačios valdžios, kurios taip rėkia daro tą patį savo valstybėse. Per tv. tik valdžios varoma propaganda ( C*ronos atžvilgiu), jokių diskusijų, žmonės nepritariantys priemonių adekvatumui visokeriopai diskridituojami. Advokatų biuruose daromos kratos, jei jie, remdamiesi studijomis ir dokumentais priėmė sprendimą, kuris skiriasi nuo valdžios linijos. Demonstruoti prieš valdžios priemones draudžiama ir nesvarbu, net jei tu vienas laikai plakatą . Čia vienas iš demokratine save vadinančios konkrečios šalies pavyzdys.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE