Nesunkiai galima pastebėti, kad įvairūs intelektualiniai žaidimai Lietuvoje tampa vis populiaresni. Visuomenė intensyviau domisi turiningais laisvalaikio leidimo būdais. Paprastų, standartinių pramogėlių žmonėms jau nebepakanka. Net ir televizija bei radijas pradeda jausti šią visuomenės brandą, todėl vis dažniau pasiūlo vieną kitą intelektualią laidą.

Naujos užduotys smegenims išsaugo jų jaunystę.

Be naujų užduočių smegenys žūva
Pastaruoju metu ypač pastebimas didėjantis žmonių susidomėjimas kryžiažodžiais ir lavinančiomis knygomis. Tai tampa ne tik populiaria, bet ir naudinga laisvalaikio leidimo forma. Ir nebrangia.
Pavyzdžiui, kryžiažodžių žurnalas kainuoja apie 70 centų, bet įdomumas, malonumas ir nauda dvasinei bei fizinei sveikatai – milžiniški. Tai įvairių specialistų įrodyta jau ne kartą.
Psichologė Džeinė Goldman teigia, kad žmogaus smegenų ląstelės žūva, negaudamos naujų užduočių, įspūdžių ar iššūkių. Norint to išvengti, reikia gerinti kraujotaką smegenyse ir stiprinti neuronų jungtis. Tai lengviausia daryti nuolat mokantis ko nors naujo.

Spręsti grupėje – dar naudingiau
Kalbėdama apie kryžiažodžių sprendimą Dž. Goldman pažymi, kad geriausų smegenų veiklos rezultaųi pasiekiama, juos sprendžiant šeimoje ar kitoje grupėje. Tada kiekvienas grupės narys stengiasi pasitempti, kuo geriau pasirodyti, demonstruodamas savo žinias ir mąstymo greitį.
Pavykus teisingai atsakyti į klausimą, kyla vidinis pasitenkinimas, sulaukiama kolegų pagyrų. Didžiausias pliusas – dėl patiriamų emocijų vienu metu stimuliuojami net keli smegenų centrai.
Kiti mokslininkai ir psichologai taip pat dažnai akcentuoja kryžiažodžių naudą.

Kryžiažodžių teikiama nauda:

Patikrina ir sužadina atmintį
Kiekvienas kryžiažodžio klausimas verčia smegenis padirbėti, atsimenant vardus, vietas, įvykius ar terminus, kuriuos žinote, bet apie juos nepagalvojote daugelį metų.

 

Padeda išvengti protinių negalavimų
Užsiimant šia aktyvia protine veikla smegenų neuronų tinkluose kuriasi visiškai naujos jungtys. Tai padeda išvengti įvairių protinių negalavimų ar juos nutolinti.

Ugdo savikontrolę
Norėdami atsakyti į visus kryžiažodžio klausimus, tarsi užsibrėžiate tikslą. Taip jūsų sąmonė mokosi įsipareigoti. Ši veikla ilgainiui padeda bet kurioje gyvenimo situacijoje nemesti visko, kol neatlikta užduotis. Tai ypač naudinga jaunajai kartai.

Saugo nuo vienišumo
Nežinodami kurio nors klausimo atsakymo, jo ieškote įvairiuose šaltiniuose. Teigiama, kad taip dingsta vienišumo jausmas, žmogus pradeda jausti vientisumą su jį supančiu pasauliu.

Sužadina smalsumą
Kryžiažodžių sprendimas grąžina vaikišką smalsumą. Iš kelių užuominų atspėję teisingą atsakymą galbūt norėsite apie tai sužinoti daugiau. Nebijokite kryžiažodžio atidėti į šalį, kad surastumėte papildomos informacijos apie sudominusio klausimo atsakymą.

 

Praturtina žodyną
Ši veikla taip pat praturtina žodyną ir netgi padeda sklandžiau pradėti bei palaikyti pokalbį su aplinkiniais, išlikti lanksčiam ir „neieškoti žodžio kišenėje“.

Nuolat sprendžiant galvosūkius praturtėja žodynas.

Jaunina smegenis
Tikrai taip – reguliarus kyžiažodžių sprendimas jaunina smegenis!

Reguliariai sprendžiant galvosūkius ir kryžiažodžius, jaunėja smegenys.

Kryžiažodžiai – puikus būdas pabūti su savimi, jų sprendimas gali tapti savotiška intelektualia meditacija. O bet kokia meditacija padeda įveikti stresą, sumažinti įtampą.

 

 36,331 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes