Nuo pirmadienio įsigaliojus galimybių pasui, COVID-19 vakcina pasiskiepijusiems ir šia liga persirgusiems asmenims pastaruoju metu iškyla nemažai klausimų: ar turint galimybių pasą taikomos išimtys dėl izoliacijos grįžus iš užsienio, ką reiškia „skiepijimas pagal skiepijimo schemą yra baigtas“, ar galimybių pasas suteikia teisę nesiizoliuoti po sąlyčio su sergančiuoju? Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) paaiškina, kada kokių reikalavimų būtina laikytis ir kokie yra pagrindiniai skirtumai tarp izoliacijos taisyklių bei galimybių paso.

Kam suteikiamas galimybių pasas?

Galimybių pasas suteikiamas pasiskiepijusiems, persirgusiems, atlikusiems COVID-19 tyrimą, ir jis yra skirtas naudoti Lietuvoje. Turint galimybių pasą galima laisviau naudotis prekybos, pramogų, neformaliojo švietimo ir kitomis paslaugomis. Visos galimybių paso teikiamos naudos ir privalumai išvardyti Ekonomikos ir inovacijų ministerijos interneto svetainėje adresu https://eimin.lrv.lt/lt/naudinga-informacija-1/informacija-verslui-del-covid-19/verslo-salygos-karantino-metu/galimybiu-pasas

Galimybių pasas nėra vertinamas, kai kalbama apie grįžimą iš užsienio ar turėtą didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) ir izoliacijos taisykles.

Grįžus iš užsienio į Lietuvą būtina vadovautis izoliacijos taisyklėmis ir kitais teisės aktais, kuriuose nustatyti konkretūs išimčių taikymo atvejai ir apibrėžti konkretūs reikalavimai, susiję su skiepijimu. Atvykusiems iš užsienios šalių skiepijimo reikalavimai šiek tiek skiriasi nuo sąlygų, kuriomis vadovaujantis asmenims išduodamas galimybių pasas.

Ar asmenys, grįžę iš užsienio, turėdami galimybių pasą, įgyja teisę į izoliacijos išimtį, susijusią su skiepijimu?

Norėdamas pasinaudoti izoliacijos išimtimi, iš užsienio atvykęs/grįžęs asmuo turi būti paskiepytas pagal visą vakcinos apraše nurodytą schemą, t. y., pvz., Vaxzevria apraše nurodyta, kad skiepijama dviem vakcinos dozėmis, o patikimas imunitetas susidaro praėjus 15 dienų po antros dozės. Tuo tarpu galimybių pasas suteikiamas asmenims jau po pirmosios šios vakcinos dozės praėjus 4 savaitėms. Šis skirtumas yra viena iš priežasčių, kodėl galimybių pasas nelaikomas pagrindu taikyti izoliacijos išimtis keliautojams. Pabrėžiame, kad izoliacijos išimtis grįžusiems / atvykusiems iš užsienio taikoma tik tokiais atvejais, kai asmuo yra visiškai paskiepytas pagal patvirtintą vakcinos schemą, kaip nustatyta sveikatos apsaugos ministro patvirtintose Izoliacijos taisyklėse ir kituose teisės aktuose.

Apie tai, jog esate paskiepytas ir dėl to jums taikoma izoliacijos išimtis, būtina pažymėti keliautojo anketoje (https://keleiviams.nvsc.lt), kurią būtina užpildyti ne anksčiau kaip 48 val. prieš atvykstant į Lietuvą.

Kas yra vakcinos skiepijimo schema ir ar visų vakcinų ji yra vienoda?

Kaip minėta, izoliacijos taisyklėse ir kituose teisės aktuose nustatyta, kad izoliacija keliautojui netaikoma, kai asmens skiepijimas viena iš vakcinų pagal patvirtintą skiepijimo schemą yra baigtas. Sulaukiame nemažai klausimų, kas yra skiepijimo schema, ar pasiskiepijęs ir kitą dieną grįžęs į Lietuvą galiu nesiizoliuoti, ką reiškia „skiepijimas pagal skiepijimo schemą yra baigtas“?

Atkreipiame dėmesį, kad skiepijimo schemą sudaro ne tik vakcinos dozių skaičius, tačiau ir laikotarpis po vakcinos įskiepijimo, per kurį organizme susidaro imunitetas. Skirtingi vakcinų gamintojai nurodo skirtingas skiepijimo schemas – vienomis vakcinomis skiepijama dviem dozėmis, kitomis (Jansen) – tik viena. Skiriasi ir laikotarpis, kuriam praėjus laikoma, kad įgytas patikimas imunitetas.

Skirtingų vakcinų aprašuose yra įvardytos tokios skiepijimo schemos:

Comirnaty – skiepijama 2 vakcinos dozėmis, imunitetas susidaro praėjus 7 paroms po antros dozės.

Moderna – skiepijama 2 vakcinos dozėmis, imunitetas susidaro praėjus 14 parų po antros dozės.

Jansen – skiepijama 1 vakcinos doze, imunitetas susidaro praėjus 14 dienų po skiepo.

Vaxzevria – skiepijama 2 vakcinos dozėmis, imunitetas susidaro praėjus 15 dienų po antros dozės.

Ar galimybių pasas galioja, norint pritaikyti izoliavimo išimtį sąlytį su COVID-19 sergančiu turėjusiems asmenims?

Persirgę ir pagal nustatytą skiepijimo schemą paskiepyti asmenys, net ir po didelės rizikos sąlyčio su užsikrėtusiuoju tam tikrą laiką izoliuotis neprivalo. Tačiau galimybių pasas šiuo atveju taip pat netaikomas dėl jau minėto skiepijimo schemų skirtumų. Be to, persirgusiems asmenims galimybių pasas išduodamas, jeigu nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų, o taikant izoliaciją dėl turėto sąlyčio su sergančiuoju, vertinamas trumpesnis laikotarpis:

Jei nuo persirgimo ar vakcinacijos pagal schemą praėjo mažiau nei 90 dienų – izoliuotis po turėto sąlyčio su sergančiuoju nereikia, tačiau rekomenduojama stebėti savo sveikatos būklę ir, jei, vis dėlto, atsirastų naujų COVID-19 ligos simptomų, izoliuotis.

Jei nuo vakcinacijos pagal schemą ar persirgimo praėjo daugiau nei 90 dienų, vertinama, ar per pastarąsias 60 dienų buvo atliktas antikūnų testas. Jei jis teigiamas – tuomet izoliacija netaikoma. Jei antikūnų testas neatliktas, rekomenduojama jį atlikti. Visą tą laiką, kol gaunamas antikūnų testo atsakymas, privaloma būti izoliacijoje.

Tokia tvarka galioja tiems asmenims, kurie nedirba gydymo įstaigose, taip pat nedirba ir negyvena socialines paslaugas teikiančiose įstaigose, nedirba ir nėra kalinami laisvės atėmimo vietose – tokiems asmenims po didelės rizikos sąlyčio nevertinama, kiek praėjo laiko nuo skiepijimo ar persirgimo – jie nesiizoliuoti gali tik jei turi teigiamą antikūnų testą, atliktą per pastarąsias 60 dienų.

Gavus SMS žinutę su nurodymu izoliuotis dėl išimties taikymo būtina kreiptis į NVSC el. paštu persirgau@nvsc.lt .

 43,497 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes