„Maisto bankas“ gegužės pradžioje visoje šalyje – ir Palangos „Maxima“ bei „Lidl“ parduotuvėse – rinko paramą maistu nepasiturintiems gyventojams padėti. Tačiau ne vienas atkreipė dėmesį, kad minėtose kurorto parduotuvėse aukotą maistą į vežimėlius krovė palangiškiams nepažįstami žmonės. „Deja, mums buvo pasakyta: „Jūs – dar per maži, paaukite pirmiausia,“ – iš Loretos Danupienės, „Maisto banko“ Klaipėdos padalinio Paramos programų koordinatorės, išgirdo Vilma Jakobsonaitė-Vorienė, Palangos „Caritas“ vadovė (beje, L. Danupienės vyras Raimondas Danupas yra „Maisto banko“ Klaipėdos padalinio vadovas – aut.) „Man nesuprantama, kad palangiškių padovanotas maistas atiteks ne paramos reikalingiausių palangiškių šeimų – tokių yra apie 80 – stalui, o kretingiškiams,“ – sakė ji. 

Palangoje maisto aukas renka kretingiškiai

Vilma Jakobsonaitė-Vorienė stebisi, kad tokią teisę – Palangoje rinkti maisto aukas – jau kelis metus turi tik kretingiškiai.
„Jau bene 2 ar 3 metus taip yra. Man dėl to yra apmaudu,“ – sakė V. Jakobsonaitė-Vorienė, kuri Palangos „Caritas“ vadovauja vienerius metus.
„Jau ne vienerius metus dirbu „Caritas“, todėl gerai žinau, kad maistas atitenka tiems miestams, kurių organizacijos jį renka „Maisto banko“ akcijų metu. Manau, kad yra neteisinga, kad palangiškiai liks be paramos. Man atrodo, kad tai žeidžia kilnius „Maisto banko“ principus, – įsitikinusi pašnekovė. – Nors mes esame jauni, tačiau turime savo komandą ir norą padėti vietos žmonėms.“
„Kas paneigs, kad didieji prekybos centrai nėra sudarę nerašytų susitarimų su tam tikromis organizacijomis?“ – retoriškai klausė Vilma Jakobsonaitė-Vorienė.
Palangos „Maximoje“ maistą rinko Kretingos socialinių paslaugų centras, o „Lidl“ – Kretingos neįgaliųjų dienos centras.
Anksčiau V. Jakobsonaitė-Vorienė dirbo Klaipėdos „Caritas“ ir iš „Maisto banko“ Klaipėdos padalinio vadovų yra susilaukusi gerų žodžių.

Keistas raginimas

Kurorto „Caritas“ vadovė balandžio pradžioje kreipėsi į „Maisto banko“ Klaipėdos padalinį, prašydama, kad jis šiais metais leistų Palangos „Caritas“ rinkti maisto paramą jau tradicinės akcijos metu.
„Užpildžiau atsiųstą anketą. Pateikiau Palangos „Caritas“ aprašymą, nurodžiau, kad bendradarbiaujame su Palangos socialinių paslaugų centru. Tačiau „Maisto banko“ Klaipėdos padalinio vadovo (Raimondo Danupo – aut.) žmona (Loreta Danupienė – aut.) man kitądien paskambinusi pasakė: „Jūs tam dar per maži. Paaukite.“ Man toks sprendimas – labai netikėtas. Nors glaudžiamės prie Bažnyčios, už aukas jai pagal išgales perkame maistą mažiau pasiturintiems palangiškiams šelpti. Mums tokios aukos per „Maisto banko“ akciją labai labai praverstų. Deja,“ – nuoskauda su „Palangos tiltu“ dalijosi V. Jakobsonaitė-Vorienė.
Anot jos, kurorto „Caritas“ surinko 18 iš 20 kvalifikacinių balų. „Tačiau, pasirodo, ir jų mažai,“ – stebėjosi palangiškė, kuri su savanoriais jau derino laiką, kuomet bėdų prispaustiems palangiškiams galėtų dalinti maistą.

Yra nemažai bėdžių palangiškių

Pašnekovė teigė, kad Palangoje yra 20 ūkių, kuriems labai reikalinga pagalba maistu, o nuolat remiamų yra apie pusšimtis.

„Turime vieną įmonę, kuri jas remia, tačiau saldumynais. Tačiau tokių remiamų šeimų kurorte galėtų būti arti 80,“ – sakė Palangos „Caritas“ vadovė. Anot jos, poreikis paramai maistu ypač išaugo per karantiną.
Neturėjo visų kvalifikacijų?
Raimondas Danupas, „Maisto banko“ Klaipėdos padalinio vadovas, sulaukęs „Palangos tilto“ skambučio ir paklaustas, kodėl Palangoje neleista maisto aukų rinkti vietos „Caritas“, teigė, kad jo padalinys „esąs derybose“ su „Caritas.“
„Bet jie neturėjo visų reikiamų kvalifikacijų ir atsakymų į mūsų klausimus, – sakė jis ir paklausė. – Kokiu tikslu jūs to klausiate?“
Išgirdęs atsakymą, R. Danupas paprašė klausimus jam atsiųsti raštu.

Prašymą atsiuntė per vėlai?

Trečiadienį jis „Palangos tiltui“ atsiuntė tokį atsakymą: „Maisto banko“ akcija yra vienas didžiausių mūsų šalyje vykstančių labdaros renginių, todėl ir pasiruošimas jam prasideda labai anksti – likus trims ar keturiems mėnesiams iki renginio, o paramą rinksiančių organizacijų sąrašai dažniausiai jau žinomi likus daugiau nei mėnesiui. Kadangi esame pagrindinis ir vienintelis šios akcijos organizatorius, labai kruopščiai atrenkame ir apmokome renginyje dalyvaujančias organizacijas. Nors su įvairiais „Carito“ organizacijos padaliniais aktyviai bendradarbiaujame visoje Lietuvoje ir ši organizacija patenka į daugiausiai iš „Maisto banko“ paramos kiekvienais metais gaunančių organizacijų dešimtuką, tačiau su Palangoje veikiančiu „Caritu“ iki šiol bendradarbiauta nebuvo. Prašymą dalyvauti „Maisto banko“ akcijoje iš šios organizacijos gavome ganėtinai vėlai, kai parduotuvių ir jose dalyvaujančių organizacijų sąrašai jau buvo patvirtinti, taip pat laiko užtruko aiškinantis, kokiai veiklai, kuriai paramos grupei organizacija ketina rinkti paramą. Tikime, kad kitais metais savo norą dalyvauti „Maisto banko“ akcijoje organizacija išreikš anksčiau, atsakys į mums rūpimus klausimus ir galės rinkti paramą savo globojamiems žmonėms.“
Jis taip pat nurodė, kad Palangos parduotuvėse paramą rinko ir „Maisto banko“ atstovai, tad parama bus pasidalinama su mažesniais miestais.
„Todėl stokojantys Palangos miesto žmonės tikrai neliks nuskriausti, esame pasiryžę jiems padėti,“ – teigė R. Danupas, tačiau nepatikslino „Palangos tiltui“, kaip tai jis darysiąs Palangoje.

Mūru stojo už savo darbuotoją

Simonas Gurevičius, „Maisto banko“ vadovas, mūru stojo už savo padalinio uostamiestyje vadovą: „Maisto banko“ Klaipėdos padalinys, kuriam vadovauja Raimondas Danupas, yra neatsiejama mūsų organizacijos dalis, jo žmona, „Maisto banko“ socialinė darbuotoja Loreta, daugybę kartų padėjo Klaipėdos krašto nepasiturintiems. Todėl šių žmonių buvimas organizacijai ir krašto žmonėms neša tik naudas. Visais „Maisto banko“ darbuotojais pilnai pasitikiu.“
Anot jo, kiekvienais metais „Maisto banko“ veikla yra prižiūrima ir audituojama nepriklausomų audito įmonių.
„Jie niekada nebuvo sudvejoję organizacijos veiklos principais ir skaidrumu. Didžiuojuosi „Maisto banko“ misija ir pasiekimais kovoje su maisto švaistymu ir padedant stokojantiems,“ – sakė S. Gurevičius.

„Maxima“ pasitiki „Maisto banku“

„Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sakė „Palangos tiltui“, kad gegužės 7-8 dienomis visoje Lietuvoje vykusios tradicine tapusios pavasarinės „Maisto banko“ akcijos metu „Maximos“ pirkėjai paaukojo daugiau kaip 106 tūkst. vienetų ilgo galiojimo maisto produktų, kurių vertė viršijo 99 tūkst. eurų.
„Sprendime, kuriose parduotuvėse kokios organizacijos vykdys produktų rinkimą, mes nedalyvaujame. Su organizacija „Maisto bankas“ bendradarbiaujame jau 18 metų ir jų, kaip savo partnerių, sprendimais pasitikime,“ – sakė ji.
Anot E. Dapkienės, kiekvieną mėnesį „Maisto banko“ globojamiems žmonėms prekybos tinklas skiria maisto produktų už daugiau nei 40 tūkstančių eurų.
Šiemet „Maisto banko“ akcija vyko jau 30-tąjį kartą. Ji vyko 71 šalies mieste, o prie jos prisidėjo net 319 įvairių nevyriausybinių organizacijų. Deja, tarp jų nebuvo Palangos „Caritas.“

 

 11,019 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes
One thought on “Palangiškių maisto aukos „Maisto bankui“ iš kurorto „Maximos“ ir „Lidl“ atiteks kretingiškiams”
  1. Pirmenybė paramai maistu privalo būti tame mieste,kuriame ji surenkama,o ,jeigu yra kitaip- aiškiai prasilenkiama su sveika logika ,tuomet ” Maisto banko” vadovai arba nesugeba operatyviai spręsti problemų,prasilenkdami su sveika logika,arba dirba aplaidžiai ar net neskaidriai🤔Aukotojai lieka nuvilti…

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE