Vaiva Radikaitė-Žukienė (šešta iš dešinės) su koelgomis iš Lietuvos ir "Reporteriais be sienų" Medininkų posežte stovėjo, rankose lailydami Baltarusijoje kalinamų žurnalistų nuotraukas. Dainiaus Radzevičiaus nuotr.

Tarp šalies ir užsienio žurnalistų, ketvirtadienio pavakarę Medininkų pasienio punkte surengusių prostesto akciją prieš Baltarusijoje persekiojamą žiniasklaidą, stovėjo ir mūsų kraštietė – Visuomenės informavimo etikos komisijos pirmininkė Vaiva Radikaitė-Žukienė.  

Palaikymą praėjusį sekmadienį iš lėktuvo pagrobtam kanalo “Nexta” įkūrėjui Romanui Pratasevičiui bei kitiems Baltarusijoje kalinamiems kolegoms inicijavo nevyriausybinė organizacija “Reporteriai be sienų” (RSF).

Manoma, kad kaimyninėje šalyje yra įkalinta apie 20 žurnalistų. Jų nuotraukas savo rankose ir laikė užsienio bei Lietuvos žurnalistai, stovėdami šalia Baltarusijos sienos. Viena iš protesto dalyvių – V. Radikaitė-Žukienė – savo mintimis pasidalijo su “Švyturiu”.

“Labiausiai mane šokiravo, kad mestos tokios didžiulės pajėgos vienam žmogui – vienam žurnalistui – sulaikyti. Ne teroristui, ne nusikaltėliui, – penktadienį kalbinta “Švyturiui” sakė V. Radikaitė-Žukienė. – Ir manęs visai nedomina, kaip ką vadina Baltarusijos specialiosios tarnybos, juk viskas pritempta. Ten įkalinta apie keliasdešimt žurnalistų, keliasdešimt nekaltų žmonių, tad net nėra ką kalbėti! Tai, kad žurnalistas išlaipintas tiesiog “ant debesies” – didžiulis precedentas! Tokie įvykiai rodo, kad žurnalisto profesija nėra saugi. Prieš kelerius metus Slovakijoje buvo nušautas žurnalistas, kai narpliojo korupcijos bylą (2018 m. – Janas Kuciakas, tyręs galimai su italų mafija susijusią aukšto rango politikų korupcijos schemą – aut.). O čia – kažką taikos metu civiliame lėktuve sulaiko! Dėl savo pažiūrų, kurios kažkam nepriimtinos. Tai rodo didelį pavojų. Tu nebesi tikras, ar bet kur gali būti saugus”.

Kalbėdama apie Medininkų pasienyje vykusią taikią protesto akciją, mūsų kraštietė aiškino apie jos tikslą: “Organizacija “Reporteriai be sienų” norėjo įprasminti savo palaikymą kolegoms Baltarusijoje. Mes visi siekėme parodyti, kad visi šie Baltarusijoje įkalinti žurnalistai nepamiršti, kad yra daromi tam tikri žingsniai, siekiant juos išlaisvinti. Kiekvienas savo rankose laikėme įkalintų žurnalistų nuotraukas.”

Protesto akcija vyko taikiai ir saugiai, nors susirinkusius žiniasklaidos atstovus stebėjo ir baltarusių pasieniečiai.

Praėjusį sekmadienį Aliaksandro Lukašenkos įsakymu Baltarusija perėmė ir Minske nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį keleivinį “Ryanair” kompanijoslėktuvą, likus kelioms minutėms skrydžio iki Lietuvos sienos. Priverstinai nutupdžius lėktuvą buvo sulaikytas žinomas Baltarusijos opozicijos veikėjas, tinklaraštininkas, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius Ramanas Pratasevičius, aršiai kritikavęs A. Lukašenkos režimą.

Baltarusijos specialiosios pajėgos sulaikė ir Lietuvoje studijuojančią žurnalisto draugę Sofiją Sapegą.

„Reporteriai be sienų” dėl šio precedento jau kreipėsi į prokuratūrą.

 22,118 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes