Nuo birželio „Sodra“ siunčia raginimus dėl įmokų mokėjimo.

„Sodros“ specialistai asmeniškai susisiekė su 67 tūkstančiais savarankiškai dirbančių gyventojų, kurie deklaravo pajamas už praėjusius metus, patardami ir paaiškindami, kaip sumokėti socialinio draudimo įmokas. Tiems, kurie vis dėlto nesumokėjo įmokų ir neprašė jų atidėti, nuo birželio „Sodra“ siųs raginimus dėl įmokų mokėjimo.

„Atėjus pajamų deklaravimo terminui matydavome, kad gyventojams, dirbantiems savarankiškai, iškildavo įvairių klausimų. Todėl šiais metas nusprendėme susisiekti su visais asmeniškai ir informuoti, kiek ir kokių įmokų reikia sumokėti, kaip tai padaryti.

Gyventojams skambinę specialistai išgirsdavo ir kitų klausimų, į kuriuos atsakydavo. Sulaukėme daugybės teigiamų atsiliepimų – aiškiai ir operatyviai pateikta informacija daugeliui klientų palengvino įmokų mokėjimo procesą“ – sako „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

Pajamas už 2020 metus iš viso deklaravo beveik 81 tūkstančių savarankiškai dirbančių gyventojų. Per 13 tūkstančių žmonių iškart sumokėjo valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas. Likusius „Sodra“ pradėjo informuoti kovo pradžioje ir tęsė informavimą taip pat ir deklaravimo terminui pasibaigus – iki gegužės pabaigos.

Negalutiniais duomenimis, daugiau kaip 53 tūkst. gyventojų sulaukė „Sodros“ specialistų skambučių, apie 27 tūkst. gavo informaciją elektroniniu paštu, o 2 tūkstančiai – žinutes asmeninėje paskyroje www.sodra.lt/draudejui. Kai kuriems klientams informacija buvo teikiama keliais būdais – pavyzdžiui, po pokalbio telefonu informacija buvo siunčiama elektroniniu paštu.

„Su žmonėmis susisiekiame tais kanalais, kuriuos jie yra nurodę savo asmeninėse paskyrose. Todėl raginame gyventojus pasitikrinti savo kontaktinius duomenis ir, jei reikia, juos atnaujinti, kad „Sodros“ siunčiama informacija pasiektų juos pačiu patogiausiu būdu“ – primena Ježy Miskis.

Negalintys sumokėti turi pateikti prašymą

Šiemet savarankiškai veiklą vykdantys gyventojai turėjo sumokėti įmokas iki gegužės 3 d. Dalis iš jų, nepaisant informavimo, iki šiol nesumokėjo įmokų ir nesikreipė dėl jų atidėjimo. Šiuo metu savarankiškai dirbančiųjų žmonių skola „Sodrai“ siekia 48 mln. eurų. Tokiems gyventojams birželio mėnesį „Sodra“ pradės siųsti raginimus, o vėliau imsis skolų išieškojimo.

Jei gyventojas negali sumokėti įmokų iškart, jis turėtų kreiptis į „Sodrą“ dėl įmokų atidėjimo. Savarankišką veiklą vykdantiems gyventojams, kurių veikla įtraukta į VMI paveiktų veiklų sąrašus, įmokos atidedamos supaprastinta tvarka – be palūkanų.

Visi gyventojai, dirbantys savarankiškai (išskyrus verslo liudijimų turėtojus), yra draudžiami ne tik pensijų, bet ir ligos ir motinystės socialiniu draudimu, o mažųjų bendrijų nariai bei individualių įmonių savininkai dar ir nedarbo socialinio draudimu. Mokėdami įmokas, jie kaupia stažą ir apskaitos vienetus pensijai, atitinkamai gali gauti išmokas susirgę, susilaukę naujagimio, netekę darbo.

Kad išmoka būtų paskaičiuota ir išmokėta, pirmiau turi būti sumokėtos socialinio draudimo įmokos. Nuo įmokų priklauso ir išmokų dydis.

 59,140 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes