Nuo vakcinacijos pradžios – nuo 2020 m. gruodžio 27 d. iki 2021 m. gegužės 31 d. – Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) sulaukė 3 565 pranešimų apie įtariamas nepageidaujamas reakcijas (ĮNR) į vakciną. ĮNR pranešimai sudaro 0,23 procento nuo bendro vakcinacijų skaičiaus.  Iš viso nuo nuo vakcinacijos pradžios iki gegužės 31 d. sunaudota kiek daugiau nei pusantro milijono vakcinos dozių – 1 575 686. 

 Šiuo metu skiepijama keturiomis Lietuvos rinkoje esančiomis vakcinomis.

VVKT penktąjį vakcinacijos mėnesį gavo 986 pranešimus apie Lietuvoje pasireiškusias įtariamas nepageidaujama reakcijas (ĮNR), susijusias su vakcinų nuo COVID-19 ligos vartojimu.  Po vakcinos „Comirnaty“ vartojimo buvo gauta 370 pranešimų apie ĮNR; po vakcinos „COVID-19 Vaccine Moderna“ vartojimo  buvo gautas 101 pranešimas apie ĮNR, po vakcinos „Vaxzevria“ gauti 483 pranešimai apie ĮNR, o po vakcinos „COVID-19 Vaccine Janssen“ – 29 pranešimai. 3 pranešimuose apie ĮNR vakcinos pavadinimas nebuvo nurodytas.

938 pranešimai yra klasifikuojami kaip lengvi ar vidutinio sunkumo, 48 – kaip sunkūs. Moterys vėlgi pateikė daugiau pranešimų apie ĮNR nei vyrai – atitinkamai 695 ir 288 pranešimus. ĮNR pranešimus pateikusių asmenų amžiaus ribos – 17-95 metai. Iš sveikatos priežiūros specialistų gautų pranešimų skaičius siekia  54, iš pacientų – 890, tuo tarpu 42 pranešimai gauti iš „Eudravigilance“ duomenų bazės.

Pagrindiniai nuo COVID-19 ligos paskiepytų žmonių pranešimai apie ĮNR, kurių sulaukė VVKT, kaip ir ankstesniais mėnesiais, niekuo neišsiskiria: tai skausmas, patinimas ir paraudimas injekcijos vietoje, rankos skausmas, šaltkrėtis, galvos skausmas, bėrimas ir karščiavimas. Dažniausiai šios reakcijos buvo lengvos arba vidutinio sunkumo ir praeidavo po kelių dienų.

VVKT primena, kad sveikatos priežiūros specialistai (gydytojai, slaugytojai) gavę informacijos apie įtariamą nepageidaujamą reakciją, kiek galima greičiau, bet ne vėliau kaip per 15 dienų nuo įtariamos nepageidaujamos reakcijos į vakcinas atsiradimo ir (ar) informacijos apie tai gavimo dienos, turi pateikti VVKT Sveikatos priežiūros ar farmacijos specialisto pranešimą apie įtariamą nepageidaujamą reakciją (ĮNR) formą. Pranešti galima:

–        tiesiogiai užpildant formą internetu https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/nrvSpecialist.

–        užpildant pranešimo formą, skirtą specialistams (ją galima rasti https://www.vvkt.lt/index.php?1399030386)  ir atsiunčiant el. paštu NepageidaujamaR@vvkt.lt.

Šalutinį skiepų poveikį gali registruoti ir patys vartotojai. Pranešimą galima pateikti šiais būdais:

–        tiesiogiai užpildant formą internetu https://vapris.vvkt.lt/vvkt-web/public/nrv;

–        užpildant pranešimo formą, skirtą pacientams (ją galima rasti   https://www.vvkt.lt/index.php?4004286486) ir atsiunčiant elektroniniu paštu  (adresu NepageidaujamaR@vvkt.lt);

–        nemokamu telefonu 8 800  73 568.

VVKT taip pat atkreipia dėmesį, kokiais atvejais turėtų būti teikiami pranešimai apie ĮNR į vakciną:

–        kai yra įtariamas ryšys su konkrečia vartota vakcina,

–        kai kyla abejonių dėl ĮNR ir vaisto / vakcinos vartojimo priežastinio ryšio.

Apie tai turi pranešti sveikatos priežiūros specialistas arba pats pacientas.

 Teikiant pranešimą apie ĮNR, VVKT nereikia pateikti savo asmeninių duomenų, VVKT prašo pateikti tik kontaktinę informaciją, kad reikalui esant, būtų galima susisiekti. Visi pranešime pateikti duomenys yra saugūs ir konfidencialūs. Jei pacientas nenori pranešimo apie patirtą ĮNR pateikti pats, gali paprašyti, kad tai už jį padarytų kitas asmuo, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros specialistas ar vaistininkas. Tačiau VVKT būtina žinoti asmens, patyrusio ĮNR, amžių ir lytį, nes ši informacija yra svarbi tiriant ir vertinant veiksnius, dėl kurių kai kurie pacientai gali patirti tam tikras ĮNR.

Ar naudojatės Galimybių pasu?

View Results

Loading ... Loading ...

 48,753 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes