Vienas iš aktualiausių klausimų darbėniškiams - kas turi tvarkyti seniūnijos teritoriją. Asociatyvi nuotr.

Šįvakar Kretingos rajono meras Antanas Kalnius už savo ir Tarybos darbą atsiskaitė darbėniškiams. Išklausyti ataskaitos susirinko 16 darbėniškių – kartu su seniūnu Alvydu Poškiu. Į susitikimą su gyventojais šįkart atvyko daugiau valdžios atstovų – ne tik Administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė, bet ir vicemeras Dangiras Samalius bei 5 Tarybos nariai, kai Kartenoje jų tebuvo tik trys.  

Susitikime dalyvavo tie patys “kraštiečiai” Simas Končius ir Vilius Adomaitis bei liberalas Marius Meškauskas, kurie vakar bendravo ir su karteniškiais. Šįkart prie jų prisijungė dar vienas “kraštietis” – Darius Petreikis ir, žinoma, darbėniškis konservatorius Dovydas Bajoras.

Merui pristačius ataskaitą daugiausiai su darbėniškiais ir bendravo jų atstovas D. Bajoras, nors į diskusijas vėliau įsitraukė ir kiti politikai.

Jei karteniškiams labiausiai rūpėjo keliai, darbėniškiai daugiausiai dėmesio skyrė kitoms problemoms – mėlynajam medinukui Darbėnų centre ir šienavimui bei kitiems vasaros darbams. O pirmuosius klausimus skyrė susitikime dalyvavusiam “Kretingos vandenų” direktoriui Tomui Jurgučiui: kada bus galima pasijungti prie vandentiekio nuotėkų tinklų Aušros g. gyventojams ir kada pagaliau lazdininkiečiai turės švarų vandenį. Pastaruosius T. Jurgutis guodė jau pagerėjusiais vandens rodikliais, iš kurių trijų parodomųjų tik vienas dvigubai beviršijąs normą – amonis.

“Vieną paskirtą dieną dezinfekuosime vamzdynus – informuosime gyventojus, kada negalima naudotis vandentiekio vandeniu. Ir labai tikiuosi, kad pagaliau sėkmingai baigsime šį projektą”, – sakė T. Jurgutis, paminėjęs, kad rangovas vis dar darbuojasi, bet ir pačiai vandentiekininkų įmonei teko prisidėti papildomais 20 tūkst. eurų problemoms spręsti.

O dėl nuotekų vamzdynų direktorius atvirai prisipažino – šiemet tikrai nebus čia klojami. Ir pažadėjo, kad šiuos darbus numatoma įsitraukti į 2022-2025 m. įmonės strateginį planą bei prašyti ir Savivaldybės Administracijos paramos. Ir pabrėžė, kad nuolat ieškoma lėšų ir per Europos tarybos vystymo banką.

Darbėniškiams atstovaujantis D. Bajoras, vardindamas didžiausias Darbėnų piktžaizdes, išskyrė šias: miestelio centrą vizualiai teršiantį jau minėtą medinuką su geltonuoju dvyniu, Darbėnų užtvanką, atnaujinimo maldaujančią Kretingos g. koplytėlę ir europinio projekto akibrokštą – neužbaigtą šaligatvio atkarpą “tarp keturių stulpą. Šiam nesusipratimui ištaisyti ieškoma lėšų.

Tačiau bene daugiausiai diskusijų sukėlė dilema: ko seniūnijoms (ne vieninteliams Darbėnams) reikia labiau – papildomo darbuotojo etato ar paslaugų vasaros darbams pirkimo.

Šiuo klausimu darbėniškių ir jiems atstovaujančio D. Bajoro nuomonė su mero požiūriu kardinaliai išsiskyrė. Darbėniškiai rajono vadovą tikino, kad seniūnijoms tvarkytis būtų paprasčiau, turint papildomą darbuotoją ir techniką – tuomet neprireiksią nė karts nuo karto maldauti vieno ar kito papildomo tūkstančio eurų kokiam takeliui pagražinti. Galėsią tai atlikti patys savo rankomis. Tačiau meras ir jam antrinęs vydmantiškis S. Končius tikino darbėniškius, kad gerokai efektyviau – prireikus nusipirkti reikalingą paslaugą. Įdarbinus papildomus darbuotojus niekaip nepavyktų pakelti algų ir esamiems seniūnijų darbuotojams.

Beje, dar prieš užverdant karštiems ginčams, rajono valdžią gerąja prasme pribloškė Darbėnų bendruomenės pirmininkas Rimantas Benetis. Ne kuo kitu, o savo pozityvumu. Tiesą sakant, geras žodis valdžios adresu toks retas, kad jam pradėjus kalbėti šių eilučių autorė net suabejojo, ar darbėniškis ironizuoja. Tačiau vyras kalbėjo rimtai ir nuoširdžiai: “Norisi pasidžiaugti visomis rajono institucijomis, Taryba. Mes mėgstame daug bumbėti, kaip prastai gyvename, bet iš tiesų gyvename puikiai – turime darželį, ambulatoriją, keliai mūsų geri. Tik tvenkiniui reikalinga rekonstrukcija. Visiems esu dėkingas – policijai irgi. Ir suprantu, kad viską sutvarkyti Savivaldybė neturi tiek galimybių, bet viskas išsprendžiama. Tik svarbu, kaip šitą gerbūvį išlaikyti”.

Į susitikimą su darbėniškiais atvykęs Kretingos rajono policijos komisaras Arūnas Pužauskas pagyrė šiuos už tai, kad seniūnija sugeba gyventi be didesnių saugumo problemų.

Ar teritorijos priežiūros darbams seniūnijose reikalingi papildomi darbuotojai?

View Results

Loading ... Loading ...

 52,013 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes