Kretingos muziejaus tradicinę parodą „Bijūnų žiedais pražydo vasara“ šiemet išgelbėjo geranoriški rajono gyventojai.

Bijūnai „rodė ožius“
Šventės išvakarėse muziejaus Gamtos skyriaus vedėja Jurgita Tertelienė socialiniuose tinkluose paskelbė žinutę, kad po šalto pavasario bijūnai „rodo ožius ir niekaip nepražysta“.

Bijūnų puokščių autorė Birutė Drungilienė tradicinei bijūnų šventei žiedų šį kartą turėjo tik rajono gyventojų dėka. Aisto Mendeikos nuotr.

„Kiekviena bijūnų paroda būna su stresu ar pražys, ar nenužydės, bet taip, kaip šiemet dar nėra buvę… Praktiškai neturime iš ko daryti puokščių“, – su rajono gyventojais nelinksma žinia pasidalijo J. Tertelienė, prašydama padovanoti gėlių.
Į pagalbos prašymą žmonės atsiliepė gana noriai. Kaip teigė J. Tertelienė, įvairūs žmonės geranoriškai atvežė bijūnų žiedų ir muziejaus šventė įvyko.
„Panašią situaciją su bijūnais muziejus turėjo gal prieš kokius 6-7 metus. Ir tada buvo nemažas stresas, lydėjo nežinia, bet vėlgi – kažkaip išsisukome“, – prisiminė Gamtos skyriaus vedėja.

Žydėjimas vėluoja dvi savaites
Moteris sakė, kad nors planuotos žiedų gausos nebuvo, bet geranoriškos žmonių pagalbos dėka „šiokią tokią parodą vis tiek sudėliojome“. J. Tertelienės pastebėjimu, šiemet obelų, alyvų, kitų augalų žydėjimas vėlavo apie dvi savaites.
Šių metų bijūnų parodą į muziejų atvežtais žiedais padėjo surengti Rasa Ragainienė iš Klaipėdos rajono Raišių kaimo, Onutė Lužienė ir Vida Viskontienė iš Darbėnų, Nijolė Vasiliauskienė iš Padvarių, Albina Budrienė iš Kretingsodžio, kretingiškė Diana Jomantaitė-Jonaitienė.
Puokščių kompozicijas kūrė Birutė Drungilienė, kuriai žiedų nepagailėjo ir kai kurie jos artimiausi kaimynai.

Gamta persitvarko
Ar tikrai tik šaltas ir vėlyvas pavasaris kaltas dėl pavėlavusių sužydėti bijūnų? „Švyturiui“ komentuodama nelabai malonias gamtos išdaigas, Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė prof. dr. Asta Klimienė sakė, kad šiemet vargu ar verta visą kaltę versti vėlavusiam ir šaltokam pavasariui: „Prisiminkime senus laikus, kai žmonės bijūnus vertino kaip Joninių gėles. Augalai turi savybę ne tik prisitaikyti prie esamų gamtos pokyčių, bet ir kažkokiu būdu savaip nuspėti ateitį. Gal taip ir vyksta dabar?“ Universiteto Botanikos sode šiemet taip pat daugelis augalų sužydėjo pavėlavę. Tačiau šiuo metu augalai sėklas jau brandina kaip įprasta, pastebimų nuostolių dėl kiek sutrikusio gamtos ciklo nebus.
„Vėlavęs augalų žydėjimas ir mums pakoregavo kai kuriuos renginius, ypač anksčiau suplanuotus filmavimus, tačiau rimčiau įprasto darbo ritmo nesutrukdė“, – sakė A. Klimienė.

 42,190 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes