„Taško teatro“ aktoriai Gediminas Povilavičius ir Solveiga Reklaitytė į vyskupo Motiejaus Valančiaus gyvenimą pažvelgė kitokiu žvilgsniu. Autoriaus nuotr.

Daugelis, išgirdę vyskupo Motiejaus Valančiaus vardą, iškart įsivaizduojame katalikiškos bažnyčios aplinką, joje tvyrančią ramybę, tikėjimą, dvasingumą. Galbūt mintyse suskamba ir senovinių liaudies dainų melodijos. Vis dėlto nesustabdomai bėgant laikui, keičiasi ir gyvenimo tempas. Šiuolaikę visuomenę tradicinėmis priemonėmis vis sunkiau sugrąžinti į praeitį, vis sunkiau sudominti garbingų ją kūrusių asmenybių gyvenimo istorijomis.

Vietoj bažnyčios varpų – repas
Tačiau Kretingos bibliotekininkai rado išeitį. Į pagalbą pasikvietę VšĮ „Taško teatras“ aktorius Solveigą Reklaitytę ir Gediminą Povilavičių, trečiadienį Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos lankytojus su žymiuoju vyskupu supažindino neįprastai – repo ritmu. Jaunųjų aktorių sukurtame pasirodyme „Motiejaus Valančiaus kūryba nūdienos kontekste“ negirdėti bažnyčios varpų gausmo, nekviečiama susikaupti maldai, tačiau skamba liaudiški ir šiuolaikiai muzikos instrumentai, išgirsti galima net ir 1950-1970 metais JAV susiformavusio repo žanro elementų.
„Taško teatro aktorių Solveigos ir Gedimino sukurtame pasirodyme yra įvairių žanrų detalių. Jie į vyskupo M.Valančiaus gyvenimą pažvelgė labai plačiai. Atkreipė dėmesį ne tik į jo biografiją, bet ir įvairiomis formomis paminėjo citatas iš vyskupo kūrinių, labai įdomiu būdu pažvelgė į visuomeninės veiklos faktus, sudėstė juos į vizualizaciją“, – sakė M.Valančiaus viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Birutė Naujokaitienė.

Laužė stereotipus
Anot jos, pasinaudojant šiuolaikinėmis išraiškos formomis labiausiai siekiama vyskupo M.Valančiaus gyvenimu, jo veikla sudominti jaunimą, kalbant priimtinesniais būdais.

„Parodyti vyskupo Motiejaus Valančiaus gyvenimo biografiją hologramoje buvo itin sudėtinga, tačiau įgyvendinti idėją pavyko“, – sako Birutė Naujokaitienė.

„Žinodami, kad renginys vyks uždaroje patalpoje, atsižvelgdami į karantino apribojimus, nesistengėme sukviesti labai daug lankytojų, todėl apie požiūrį į M.Valančiaus gyvenimą iš kitokio taško neafišavome. Vis dėlto pristatyti tokią istorinę asmenybę kitaip, pasirodo, galima. Beje, repo žanras yra įgijęs lyg ir kažkokį stereotipą. Atrodo, jog jame turi būti vartojami ir kultūrinei visuomenei nelabai tinkantys žodžiai. Tačiau skiemenuojant paprastus žodžius, rimuojant galima išgauti labai įdomų tekstą. Aktoriai būtent tai ir padarė. O repo forma pateikti faktai galbūt net labiau užfiksuojami. Šio muzikos žanro agresyvumas, manau, yra tik ne itin objektyvus įvaizdis“, – teigė B.Naujokaitienė.
Neįprastą pasakojimą apie vyskupo M.Valančiaus gyvenimą bei veiklą iliustravo ir įspūdinga holograma, kurioje taip pat pasakojama apie M.Valančiaus gyvenimą ir svarbiausius jo biografijos faktus. Scenarijų jai sukūrė bibloiotekos darbuotojai, tačiau, anot B.Naujokaitienės, dėl technologijos sudėtingumo ne viską buvo įmanoma įgyvendinti. Kretingiškių bibliotekininkų idėją parodyti M.Valančių hologramoje padėjo įmonės „HoPro“ specialistai.
„Daugiausiai laiko atėmė ir sudėtingiausia buvo sukurti paties M.Valančiaus vizualizaciją. Negalėjome padaryti tokio, kad nebūtų panašus į save. Hologramos kūrimo procesas yra labai sudėtingas, o mes turėjome tik apie mėnesį laiko. „HoPro“ specialistai iš mūsų scenarijaus atrinko tai, ką buvo įmanoma per tokį laikotarpį padaryti. Juo labiau, kad apie tokio žmogaus biografiją papasakoti norėjome panaudodami originalias detales. Pavyzdžiui, iškylančios ir atsiverčiančios knygelės saugomos Martyno Mažvydo bibliotekoje“, – pasakojo B. Naujokaitienė.

Pristatys ir seniūnijose
Su kretingiškių bibliotekininkų įgyvendinta originalia idėja – vyskupo M.Valančiaus jubiliejui skirta holograma bei netradiciniu „Taško teatro“ aktorių pasakojimu apie itin iškilios asmenybės gyvenimą – rugsėjį bus supažindinti ir Salantų, Vydmantų, Darbėnų, Kartenos, Nasrėnų gyventojai.
M. Valančiaus bibliotekos vykdomu projektu „Motiejaus Valančiaus kūryba nūdienos kontekste“ siekiama aktualizuoti M. Valančiaus literatūrinį palikimą, suteikiant galimybę vietos bendruomenių nariams pažinti istorinę asmenybę šiandienos kontekste, stebėti šiuolaikę meno raiškos formą.

 

 26,635 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes