Laisvėjant karantino apribojimams, vis daugiau savarankiškai dirbančių asmenų gali atnaujinti ar intensyviau vykdyti savo veiklą. Tai lėmė valstybės sprendimą optimizuoti paramos gavėjų sąrašą – išmoką už birželį gaus asmenys, vykdantys labiausiai ribojamas veiklas. Tokių veiklų – 17. 

Tai – keleivinis transportas, apgyvendinimo paslaugos, maitinimo ir gėrimų paslaugos, fotografavimo, kelionių agentūrų, ekskursijų organizatorių veikla, verslo renginių organizavimas, švietimas, sveikatos priežiūra. Taip pat – sportinė, kultūrinė, kūrybinė, meninė ir pramogų bei poilsio organizavimo veikla, azartinių žaidimų ir lažybų organizavimo veikla, kita asmenų ar namų ūkių aptarnavimo veikla. Jomis besiverčiantys asmenys ir toliau galės pasinaudoti valstybės pagalba.

Klientai, kuriems savarankiškai dirbančio asmens išmoka nebepriklausys dėl laisvėjančios ekonominės situacijos, apie jos nutraukimą bus informuoti registracijos Užimtumo tarnyboje metu nurodyta nuotolinio aptarnavimo priemone.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad nuo 2021 metų liepos 1 dienos įsigalioja Užimtumo įstatymo pakeitimai. Nuo minėtos datos į 260 eurų siekiančią išmoką pretenduojantis asmuo turės atitikti dar daugiau kriterijų:

  1. jis turės būti įtrauktas į Valstybinės mokesčių inspekcijos sudaromą Savarankiškai dirbančių asmenų, pripažintų nukentėjusiais nuo ekstremaliosios situacijos ir karantino, kurio metu Vyriausybė nustato ūkinės veiklos apribojimus, sąrašą. Į šį sąrašą įtraukiamas savarankiškai dirbantis asmuo, kurio:

– vykdoma ūkinė veikla apribota Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino metu ir kurio paskutinio mokestinio ataskaitinio laikotarpio pajamos, palyginti su priešpaskutinio mokestinio ataskaitinio laikotarpio pajamomis, sumažėjo ne mažiau kaip 30 procentų (tai vertinama pagal pateiktus metinių pajamų mokesčio deklaracijų duomenis);

– priešpaskutinio mokestinio ataskaitinio laikotarpio pajamos, gautos iš savarankiškos veiklos, buvo ne mažesnės nei einamųjų metų 12 minimalių vartojimo poreikių dydžių, apskaičiuotų ataskaitiniais metais Socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatymo nustatyta tvarka (tai yra – 2019 metais savarankiškai dirbančio asmens deklaruotos pajamos buvo ne mažesnės nei 3084 eurai; į pajamas savarankiškai dirbančio asmens išmoka neįskaitoma);

  1. savarankiškai dirbančio asmens vykdoma savarankiška veikla buvo registruota ne trumpesnį kaip 3 mėnesių laikotarpį per 12 mėnesių ir nebuvo išregistruota iki Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino, kurio metu nustatyti ūkinės veiklos apribojimai, paskelbimo dienos;
  2. jeigu savarankiškai dirbantis asmuo dirba, jam priskaičiuotas darbo užmokestis pagal darbo sutartį ar darbo santykiams prilygintus teisinius santykius yra ne didesnis už Vyriausybės patvirtintą minimaliąją mėnesinę algą;
  3. juridinio asmens atveju – neturi likviduojamos ar bankrutuojančios įmonės statuso.

Ši išmoka gali būti mokama ne ilgiau nei iki 2021 metų rugpjūčio 31 dienos. Atkreipiame dėmesį, kad pavedimai už praėjusį mėnesį yra mokami iki einamojo mėnesio pabaigos. Tai reiškia, kad už rugpjūtį parama gavėjus pasieks rugsėjį.

 38,158 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes