Asociatyvi nuotr.

Po netrukus pasibaigsiančios egzaminų sesijos į darbo rinką suplūs daugybė mokyklą ar universitetą baigusių jaunuolių. Vis daugiau jų renkasi bent vienerius metus nestudijuoti – vietoj to keliauja, savanoriauja, tobulėja. Laisvi nuo studijų metai (angl. gap year) gali padėti atrasti pašaukimą, tačiau jiems ryžtis gali būti sunku dėl aplinkinių spaudimo – dažnai manoma, kad tai tik laiko švaistymas. Kuo vertingi laisvi metai po mokyklos ar universiteto?  

„Darbo rinkoje šiandien vyksta neįprasti pokyčiai: oficialus nedarbas siekia beveik rekordines aukštumas – net apie 15 proc., tačiau daug darbdavių teigia nerandantys tinkamų darbuotojų. Greičiausiai ne vienas jaunuolis savęs klausia, ar verta tokiu laikotarpiu rinktis laisvus nuo studijų metus? Tikrai taip. Savanoriaujant, atliekant praktiką įgaunama tiek specifinių žinių, tiek itin svarbių vadinamųjų „minkštųjų savybių“: savarankiškumo, iniciatyvumo, organizuotumo“, – sako „Bitė Lietuva“ žmonių ambasados vadovė Eglė Staniulionė.

Įgykite „minkštųjų“ įgūdžių

Pertrauka nuo studijų dar labiau išpopuliarėjo pandemijos laikotarpiu – pavyzdžiui, JAV įstojusių į universitetą skaičius krito net 13 proc., rodo JAV studentų apklausos duomenys.  Pasaulinio pripažinimo sulaukęs Harvardo universitetas skatina jaunimą įstojus svarstyti metus nestudijuoti, o 2020 m. šiuo pasiūlymu pasinaudojo dvigubai daugiau studentų nei įprastai. Kodėl jaunuoliai skatinami pailsėti nuo mokslų?

„Laisvės metai gali padėti įgyti itin svarbių „minkštųjų“ kompetencijų: organizacinių įgūdžių, savarankiškumo, atsakingumo, lyderystės, sklandžios komunikacijos. Darbo rinkoje šios asmeninės savybės vertinamos ne mažiau nei darbinė patirtis. Pavyzdžiui, mūsų įmonėje į kai kurias pardavėjų pozicijas priimame visai be patirties, „tikriname“ tik žmogaus asmenines savybes ir motyvaciją. Taip pat laisvi metai gali padėti suprasti kokios karjeros sieksi“, – paaiškina E. Staniulionė.

Pagyvenusių savarankiškai ir pailsėjusių nuo mokslų jaunuolių akademiniai rezultatai aukštesni už kitų studentų, rodo Oslo instituto tyrimas. Taip pat tokie studentai jaučiasi labiau pasitikintys savimi, lengviau komunikuoja ir bendrauja su aplinkiniais.

Semkitės įvairios patirties

Laisvų nuo studijų metu galite įgauti naudingos darbo patirties, kuri suteiks didelį konkurencinį pranašumą.

„Jei svajojate išbandyti jums įdomią veiklą – metai po studijų tam puikus laikas. Nesvarbu, ar žavitės maisto gaminimu, fotografavimu, reklamos kūrimu ar rašymu – įgūdžių galite įgyti tiek savarankiškai tobulėdamas, tiek savanoriaudamas ar atlikdamas praktiką. Tokios patirtys gali padėti geriau suprasti save, savo tikslus karjeros srityje“, – pažymi „Bitės“ žmonių ambasados vadovė.

Praktikos ar savanorystės galimybių netrūksta tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Pavyzdžiui, tarptautinė organizacija „AIESEC“ suteikia galimybę dirbti ir savanoriauti visame pasaulyje. Savanorystė ar praktika gali būti itin įvairi: nuo praktikos marketingo srityje iki savanorystės ekologiniuose ūkiuose Azijoje. Kita visame pasaulyje populiari mainų programa „Au pair“ suteikia galimybę jaunimui tapti laikinu šeimos nariu – pasirinktoje šalyje dirbti aukle. Mainais savanoriui suteikiamas apgyvendinimas, maitinimas – tai puiki proga pažinti šalį, kultūrą, įgauti atsakingumo ir savarankiškumo.

Internete taip pat galima rasti daugybę įvairių sričių mokymų, kurie padės įsivertinti, ar ši sritis tikrai domina. Pavyzdžiui, galite išbandyti nemokamus kursus, „LinkedIn Training“ ar „Coursera“ platformose. Rasite įvairių sričių mokymų tobulėjimui: nuo programavimo pagrindų iki rinkodaros specialybės mokymų. Pabaigę kai kuriuos kursus net gausite sertifikatą.

Stenkitės kalbėti vietos kalba

Jei laisvais nuo studijų metais gyvensite užsienyje – tai puiki proga išmokti ar patobulinti užsienio šalies kalbos supratimą.

„Pasauliui vis globalėjant, darbo rinkoje itin vertinamas užsienio kalbų mokėjimas. Anglų kalba daugumoje specialybių jau laikoma kaip būtina, tačiau papildomos kalbos neabejotinai atveria naujų karjeros galimybių ir padeda kandidatams konkuruoti darbo rinkoje. Pavyzdžiui, Lietuvoje itin aktualūs ir rusų kalbos gebėjimai, ypač pardavėjų, klientų aptarnavimo specialybėms, nuo kurių dažnai pradeda tik studijas pabaigęs jaunimas“, – pataria E. Staniulionė.

Internete yra gausybė įvairių nemokamų programėlių užsienio kalbos mokymuisi: pavyzdžiui, „Duolingo“ („Android“, „iOS“), „Busuu“ („Android“, „iOS“) ir t.t.

Ekspertė priduria, kad reikėtų nepamiršti laisvės metais kurti savo gyvenimo aprašymą. Būtinai įtraukite naują darbo ar savanorystės patirtį, įgytus naujus įgūdžius, išmoktas naujas kalbas ar tai, ką sužinojote būdami svetur. Unikali patirtis puoš gyvenimo aprašymą ir išskirs jus iš kitų kandidatų.

 72,373 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes