Pasikalbėti apie užtvankos ateitį meras Antanas Kalnius salantiškius pakvietė į jiems nepriimtino projekto viešinimo renginį, skirtą vaikams. Aisto Mendeikos nuotr.

Norintiems daugiau sužinoti apie mįslėmis apipintą Salantų užtvankos likimą salantiškiams Savivaldybės meras Antanas Kalnius pasiūlė penktadienį atvykti į susitikimą su Salantų regioninio parko direkcijos atstovais. Tačiau tikėjęsi išgirsti atsakymus į jiems svarbius klausimus žmonės pateko į… šventę vaikams.

Pasiūlė ir iš darbo išsiprašyti
Mero A. Kalniaus bei jo „kraštiečių“ palydos turnė po Kretingos rajono seniūnijas užvakar pasibaigė Salantuose. Čia įvykęs mero bei Savivaldybės tarybos veiklos per praėjusius metus ataskaitos pristatymas visuomenei buvo ne tik atviliojęs daugiausiai gyventojų, bet ir karščiausias. Be įvairių kitokių klausimų, salantiškiai domėjosi ir Salantų užtvankos ateitimi, negailėdami nei merui A. Kalniui, nei juo labiau Salantų regioninio parko direkcijai priekaištų bei pasipiktinimo žodžių, nors direkcijos atstovai susitikime ir nedalyvavo.
„Kodėl mūsų niekas neinformavo, kad ruošiamasi griauti užtvanką ir sunaikintį tvenkinį? Kodėl valdžia leido Salantų regioninio parko direkcijai daryti, ką ji nori? Kodėl niekas neklausė salantiškių nuomonės? Kodėl kalbėta tik apie užtvankos rekonstrukciją, o apie ketinimus ją nugriauti nutylėta?“ – lyg iš gausybės rago liejosi Salantų žvejų klausimai merui, į kuriuos jis konkrečiai atsakyti negalėjo.
„Kodėl jūs sakote, kad niekas jums nieko nepranešė, jog užtvanką planuojama griauti? Visi teisės aktų reikalavimai įvykdyti, parko direkcija apie planuojamą įgyventinti projektą visuomenę supažindino. Be to, ir dabar kiekvienas, kuriam rūpi užtvankos ir Salanto upės ateitis, gali ateiti į direkciją, kur viskas bus smulkiai papasakota. Beje, penktadienį Salantų parke įvyks renginys, kuriame direkcijos atstovai papasakos apie projektą. Jo metu visi galėsite užduoti rūpimus klausimus, į kuriuos tikrai bus atsakyta. Ateikite, jei labai rūpi, galite ir iš darbo atsiprašyti“, – salantiškiams siūlė meras A. Kalnius.

Mero kvietimą priėmė
Kai kurie ataskaitos pristatyme dalyvavę Salantų gyventojai tokiu mero pasiūlymu susigundė ir vakar atkulniavo į parką, tikėdamiesi gauti atsakymus į rūpimus klausimus. Tik jiems teko ne tik nusivilti, bet ir pasijausti įžeistais, nes pateko ne į pokalbį visuomenei rimtu klausimu, bet… į parko direkcijos surengto vaikų piešinių konkurso nugalėtojų apdovanojimo ceremoniją.
„Ketvirtadienį, nežinodamas ką pasakyti, meras pasiūlė ateiti į susitikimą su direkcijos atstovais. Atėjome. Tik pasijutome lyg iš mūsų kas tyčiotųsi. Prisėdę būryje vaikų išgirdome vaikiškus pasakojimus apie gamtą, vabaliukus, žuvytes, bet apie rimtus reikalus – nė žodžio. Be reikalo tik laiką sugaišau“, – po renginio „Švyturiui“ sakė salantiškis Virginijus Daržinskas.

Renginyje mažiesiems salantiškiams jiems patiems netikėtai apsilankė ir Salantų seniūnas Kazimieras Galdikas bei Kretingos rajono tarybos narė Vitalija Valančiutė. Aisto Mendeikos nuotr.

„Paklausėme mero, atėjome, tikėjomės susitikti ir su gamtininku Salemonu Paltanavičiumi, norėjome normaliai pasikalbėti dėl užtvankos, bet patekome į šventę vaikams. Niekas su mumis ir nežadėjo diskutuoti. Blogiausia, kad niekas su mumis nebendrauja“, – piktinosi ir salantiškis Valerijonas Einikis.

Štai kaip emocingai savo problemas ketvirtadienį susitikime dėstė Salantų žvejai, dešinėje – Valerijonas Einikis.

Tiesa, S. Paltanavičius renginyje nuotoliniu būdu iš tiesų dalyvavo, bet jo kalba buvo skirta vaikams – apie gamtą, jos turtų išsaugojimą. Jam talkino į Salantus atvykęs net Aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis, vaizdingai papasakojęs apie vabaliukų svarbą ir apie žmogaus vietą gamtoje. Renginio pabaigoje lyg ir buvo numatyta diskusija apie Salantų užtvankos likimą, bet neliko diskutuotojų, neištvėrusių kalbų apie vabaliukus. Salantams aktualių klausimų užduoti nebebuvo kam – suaugusieji, išskyrus vaikų tėvelius bei mokytojus, jau buvo išsiskirstę rūpintis savais reikalais.

Meras atsiprašo salantiškių
Į vaikų šventę padiskutuoti apie užtvankos ateitį salantiškius pasiuntęs meras A. Kalnius „Švyturiui“ teigė, jog jis gavęs informaciją, kad bus gyventojų susitikimas su žinomu gamtininku, o apie šventę vaikams nieko nežinojęs.
„Iš parko direkcijos gavau informaciją apie rengiamą gyventojų susitikimą su gamtininku S. Paltanavičiumi. Kad bus kokia nors šventė vaikams, tikrai nieko nežinojau. Atsiprašau salantiškių, kad taip atsitiko. Pažadu, kad paraginsiu parko direkciją surengti rimtą susitikimą su visuomene, kuriame žmonės galėtų išgirsti atsakymus į jiems svarbius klausimus“, – „Švyturiui“ sakė meras A. Kalnius.

 52,877 peržiūrų (-a)

43% LikesVS
57% Dislikes
One thought on “Piktus salantiškius meras pakvietė į vaikų šventę”
  1. Man tai Kalniaus gastrolės kažkodėl priminė Pakso gastroles po Lietuvos kultūrnamius, bet po pastarojo bandymų gastroliuoti Seimo buvo atstatydintas.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE