Migrantai Rūdininkų paligone. Vidaus reikalų ministerijos nuotr.

Šiandien socialiniuose tinkluose pasklido žinia, kad Kretingos rajono Senosios Įpilties neveikiančioje mokykloje ruošiama apgyvendinti pabėgėlius. Redakcija sulaukė sunerimusių gyventojų ne vieno skambučio, tad paprašėme tariamą ar tikrą žinią pakomentuoti Savivaldybės administracijos direktoriaus Egidijaus Viskonto. 

“Oi, kažkieno sapnas čia, – išgirdęs “Švyturio” klausimą atsakė E. Viskontas. – Jokios kalbos su Vyriausybe ir su niekuo neturėjome apie pabėgėių apgyvendinimą Kretingos rajone. Tas gandas tėra tik gandas, kurį, matyt, skleidžia tie patys žmonės, kurie yra nusistatę prieš skiepus”.

O ar yra tikimybė, kad vieną dieną pabėgėliai gali būti apgyvendinti Kretingos rajone?

“Šiai dienai tikrai nematau tokios perspektyvos, – sakė direktorius. – Nepriklausome tai pasienio zonai. Apskritai toks priverstinis Vyriausybės nutarimas, jeigu jis ir būtų mums duotas, nebūtų sutiktas palankiai”.

Ar E. Viskontas turįs omeny, kad Savivaldybės administracija nepalankiai įvertintų tokį nurodymą?

“Ne tik Administracija, bet kalbu ir apie politinę terpę bei visuomenės požiūrį”, – atsakė Administracijos vadovas.

Lietuvą užplūdo daugiau nei 3 tūkst. migrantų

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) liepos 28 d. pirminiais duomenimis, nuo šių metų sausio 1 d. iki liepos 27 d. pasienyje su Baltarusija sulaikyti 3 027 neteisėti migrantai, iš kurių 1 910 – iš Irako, 191 – iš Kongo Respublikos, 129 – iš Kamerūno, 83 – iš Rusijos, 81 – iš Irano.

Migrantų skaičius smarkiai išaugo vasarą: birželį sieną kirto 473, liepą – 2 366, kai sausį – tik 20, vasarį – 13, kovą – 8, balandį – 70, gegužę – 77.

antradienį pasienyje iš viso buvo sulaikytas 171 iš Baltarusijos atvykęs migrantas, tai – didžiausias per parą fiksuotų sulaikymų skaičius šiemet. Bendras iš Baltarusijos atėjusių ir Lietuvos sieną kirtusių migrantų skaičius šiemet jau perkopė 3 tūkstančius.
Šį antradienį buvo pasiektas paros rekordas – sulaikytas 171 neteisėtai Lietuvos sieną kirtęs migrantas.

Pernai visame Lietuvos pasienyje buvo sulaikytas tik 81 toks užsienietis, 2019 m. – 46, 2018 m. – 104, 2017 m. – 72.

Nuo metų pradžios, pirminiais duomenimis, daugiausia migrantų sulaikyta Šalčininkų rajone – 678. Druskininkų savivaldybės ribose įkliuvo 655 neteisėtai iš Baltarusijos patekę užsieniečiai, Varėnos – 602, Ignalinos – 437, Švenčionių – 302, Lazdijų – 176.

Didelė dalis sulaikytųjų per Lietuvą siekia patekti į Vakarų Europos valstybes.

Labai išaugus tokių atvejų skaičiui VSAT sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą. Be įvairių organizacinių priemonių, į šį ruožą buvo komandiruoti pareigūnai iš kitų VSAT padalinių bei skirti papildomi techniniai resursai. Be to, pasieniečiams pagalbon atėjo pajėgos iš kitų Lietuvos institucijų, tarp jų- kariuomenės, taip pat Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros FRONTEX bei Estijos pareigūnai.

Migrantai apgyvendinti Šalčininkų, Alytaus rajonuose.

Dieveniškių (Šalčininkų raj.) gyventojai jau kelias dienas protestuoja prieš migrantų apgyvendinimą jų miestelyje.

 

 13,600 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes
One thought on “Kretingos rajone migrantų apgyvendinti neplanuojama”
  1. MIgrantų apgyvendinti neplnuojama, nes jie patys ateis neplanuotai.

Comments are closed.

TAIP PAT SKAITYKITE