Paminklą Darbėnų žydų bendruomenei atidengia Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossef Levy, Kretingos rajono meras Antanas Kalnius ir Drabėnų pedagogė Eduta Gliožerienė. Kretingos rajono savivaldybės nuotr.

Liepos 28-ąją Darbėnų miestelio centre Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius kartu su Izraelio Ambasadoriumi Lietuvai Yossef Levy ir žydų atminimą puoselėjančia mokytoja Edita Gliožeriene atidengė atminimo ženklą, skirtą Darbėnų žydų bendruomenei. 

Darbėnų bendruomenėje gyvenusių žydų šeimų ir žymių darbėniškių atminimui skirta tautodailininko Artūro Platakio meninė kompozicija – „Obelis“, kurioje įamžintos prieš 165 metus Darbėnuose gimusio Davido Wolsono – Izraelio valstybės simbolių kūrėjo – ir Darbėnų žydus gelbėjusių lietuvių pavardės.

„Šiandien minime, atsimename ir pristatome mažą simbolinį ženklą mūsų senosios žydų praeities. Mums reikia pasidžiaugti mūsų žmonių iniciatyvomis, kai yra neužmirštama, apie tai kalbama, pristatinėjama. Tai maži ženkliukai, tačiau tai daroma iš visos širdies. Jie kuria mūsų šalį, vienija mus visus, telkia naujiems darbams, idėjoms“, – kalbėjo Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius.

„Man, kaip izraeliečiui, nuostabus jausmas suvokti, kad čia, Darbėnų miestelyje, gimė Izraelio valstybės simbolių kūrėjas Davidas Wolsonas. Jis čia vaikščiojo, užuodė gamtos kvapą ir matė, kaip miestelis atrodė seniau“, – sakė Izraelio Ambasadorius Lietuvai Yossef Levy.

Ambasadorius, matydamas ant atidengto atminimo ženklo lietuvių pavardes, kurie gelbėjo žydus tomis baisiomis dienomis, sakė, kad jie buvo puikūs lietuviai, geri krikščionys ir, žinoma, geri žmonės. Taip pat Ambasadorius pasidžiaugė, kad Darbėnuose dar stovi senieji žydų namai.

„Atidengtame ženkle yra labai prasmingi rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus žodžiai – „mūsų Tėvynė yra atmintis“. Labai džiaugiuosi, kad atminties, atminimo ženklų mūsų miestelyje yra, nes jie kalba, jie pasakoja mūsų istoriją“, – sakė renginių žydams atminti iniciatorė Edita Gliožerienė.

Žydų atminimą svečiai ir Darbėnų miestelio gyventojai pagerbė dalyvaudami eisenoje „Atminties kelias“ į žydų žudynių vietą Palangos gatvėje, Darbėnuose.

Vėliau Kretingos muziejuje buvo pristatyta prof. Eriko Goldsteino ir darbėniškės mokytojos Editos Gliožerienės iniciatyva išleista knyga „Darbėnų žydai“.

Knygos bendraautoriai – Edita Gliožerienė, Julius Kanarskas ir Romualdas Beniušis.

Renginyje dalyvavo ir Jakovo Bunkos Paramos ir labdaros Fondo direktorius Eugenijus Bunka.

Daugiau akimirkų iš renginio:

 109,450 peržiūrų (-a)

70% LikesVS
30% Dislikes