UAB „Kretingos vandenys“ sulaukė didelio būrio svečių. Bendrovėje vyko Lietuvos vandens tiekėjų asociacijos“ (LVTA) frakcijos 10+, apimančios mažesniųjų rajonų vandens tiekimo įmones, narių susitikimas.

Vandens tiekimo įmonių vadovai aptarė Europos Sąjungos, Aplinkos ministerijos reikalavimus tvarkant dumblą, reikalavimus valant nuotekas, azoto ir fosforo valymo problemas. Susitikime buvo paliestas ir galimas įmonių stambinimo klausimas, keliantis nemažai diskusijų, ar to reikia, ar tai apsimokės, ar tai duos apčiuopiamos naudos.

„Tokiuose tradiciniuose susitikimuose labai puikiai išsigrynina aktualių klausimų sprendimo būdai, problemos, iškeliami pasiūlymai“, – sakė LVTA prezidentas Bronius Miežutavičius.

„Susitinkame šiandien Kretingoje ir labai dėkoju UAB „Kretingos vandenys“ vadovui Tomui Jurgučiui, kad Lietuvos mažesniųjų įmonių atstovai gali čia, Žemaitijoje, aptarti visiems svarbius klausimus, pamatyti, kaip sekasi kolegoms, išgirsti jų džiaugsmus ir rūpesčius“, – kalbėjo UAB „Varėnos vandenys“ direktorius Eimantas Kirkliauskas.

O kas Lietuvos vandentiekininkams šiandien labiausiai „skauda“? „Labiausiai neramina gana dažnai nepagrįstos valstybės pretenzijos dėl mūsų teikiamų paslaugų kokybės ir aplinkosauginių reikalavimų. Džiugina tai, kad su dabartine Vyriausybe ir ministerija kalbame ir susikalbame, vieni kitus išklausome ir išgirstame. Dėl daugelio buvusių nepagrįstų reikalavimų pavyksta rasti bendrą kalbą – reikalavimai arba keičiami atsižvelgiant į esamą situaciją, kai kur pratęsiami įgyvendinimo terminai, o kai kurie buvę sprendimai panaikinami. Mūsų asociacija tam ir yra, kad pasakytų, kokios problemos realiai egzistuoja, kad nebūtų „aklai“ imami Europos Komisijos teisės aktai ir net nepasvarsčius „numetami“ mums vykdyti. Žinoma, yra realių reikalavimų, tačiau yra ir šiek tiek su realybe prasilenkiančių dalykų“, – pasakojo LVTA prezidentas B. Miežutavičius. Ir čia savo mintis prezidentas iliustravo pavyzdžiu, kai buvo išrašytos milijoninės baudos už ftalatų neišvalymą ir išleidimą į upes, nors dar Europoje nėra net įdiegtų technologijų tam atlikti. O  Lietuvos vandentiekininkai jau turi krūvą baudų ir ieško teisybės teismuose. „Tokių nesusikalbėjimų buvo – bet labai tikimės, kad rasime bendrą vardiklį ir ta vandens tiekimo paslauga nenukentės ir kaina gyventojams ryškiai nekils. Juk visos tos baudos, kurios pagrįstai ar nelabai mums skiriamos, atsiliepia ir paslaugos kainai“, – akcentavo B. Miežutavičius.

Vandentiekininkus neramina ir nuo 2028 metų įsigaliosiantys Nuotekų tvarkymo reglamento pakeitimai azoto ir fosforo išvalymui. Įsigalios reikalavimai ne tik naujai statomoms ar naujai rekonstruojamoms, bet ir eksploatuojamoms valykloms. „Senosios valyklos tikrai neatitiks fosforo ir azoto išvalymo normos. Tad čia jau atsiranda būtinybė tas senąsias valyklas jau dabar pradėti atnaujinti ir sutvarkyti, o tai reikalauja didžiulių investicijų. Šiandien tas klausimas įmonėms aktualus, tad būtina apsitarti, „pasiruošti namų darbus“, inventorizuoti ir žinoti, kiek tokių valyklų reikia rekonstruoti ir kreiptis į Aplinkos ministeriją. Mes siūlysime, kad tie reikalavimai galiotų naujai statomoms ir rekonstruojamoms valykloms, nes atnaujinti visas finansiškai neįmanoma. Juk, jeigu investicijos bus skiriamos senų valyklų naujinimui, tai apie naujų plėtrą jau nebebus kalbos. Ir dar  – visi atliekami darbai, dedamos investicijos atsiliepia kainai, kurią už paslaugą moka vartotojai“, – susirūpinimo neslėpė UAB „Varėnos vandenys“ vadovas E. Kirkliauskas.

UAB „Kretingos vandenys“ inf

 27,816 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes