Rajono politikai vėl prisiminė dar „anos“ valdžios pradėtus įgyvendinti administracinių patalpų optimizavimo planus. Šįkart opozicijos mėtomus akmenis iš savo daržo tenka rinkti dabartiniams Savivaldybės administracijos vadovams.
Rugsėjo 21-ąją įvykusio Savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto posėdio darbotvarkėje buvo numatyta įvertinti, kaip administruojamas Savivaldybės nekilnojamasis turtas, kaip atrodo strateginiai sprendimai dėl Savivaldybės turto bei kaip vykdomas administracinių patalpų optimizavimo planas. Tačiau daugiausiai kalbėta tik apie pastarąjį planą.
Kitaip tariant, Kontrolės komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė norėjo išgirsti, kaip vykdomas patalpų optimizavimo planas – kaip sekasi iškraustyti į kitas patalpas Savivaldybės administracijos skyrius iš buvusio bibliotekos pastato Vilniaus g. 8 ir iš buvusio bendrabučio pastato J.K.Chodkevičiaus g. 10.


„Prašau Savivaldybės administracijos vadovų papasakoti, kas daroma optimizuojant administracines patalpas, kaip ir kur perkeliami skyriai, kiek tai kainuoja, kaip vykdomas optimizavimo planas. Žinoma, jei toks apskritai yra“, – neįsitikinusi tokio plano buvimu J.Vaickienė prie sienos rėmė Savivaldybės administracijos direktorių Egidijų Viskontą bei jo pavaduotoją Violetą Turauskaitę.
Taip vadinamas Savivaldybės administracinių patalpų optimizavimo planas buvo numatytas Administracijai dar vadovaujant buvusiai direktorei Jolantai Girdvainei. Tada Savivaldybės taryba buvo nusprendusi padėti rajono gyventojams tvarkytis savo reikalus ir Administracijos skyrius sukelti kol kas bent į du pastatus, kad jiems nereikėtų bėgioti po miestą iš vieno skyriaus į kitą. Kad visa Administracija būtų viename pastate, kol kas galima tik pasvajoti.
Idėja graži, tačiau jos įgyvendinimas toli gražu nebuvo be duobių. Pastačius naują bibiotekos pastatą ir į jį persikėlus bibliotekininkams, liko beveik tuščias pastatas Vilniaus g. 8 pastatas. Siūlyta Administracijos skyrius iš J.K.Chodkevičiaus g. 10 perkelti į jį. Bet tai padaryti sutrukdė pati optimizavimo idėją įgyvendinti pradėjusi dalis buvusios valdančiosios daugumos su meru Antanu Kalniumi priešakyje.
Meras A.Kalnius, pritariant ir buvusiai direktorei J.Girdvainei, ne kartą tikino, jog pastatą Vilniaus g. 8 reikia ištuštinti visiškai ir… parduoti. Esą jam reikalingas kapitalinis remontas, galintis pareikalauti daugiau pinigu nei rajono piniginė gali sau leisti. O pardavus pastatą verslininkams, rajonas dar ir uždirbtų. Jame, esą, galėtų atsirasti koks nors viešbuti ar dar kas nors.
Bene pirmieji „arčiau žmonių“ persikraustė kai kurie Socialinės paramos skyriaus drbuotojai. Akivaizdu, kad šiek tiek arčiau – iš pastato J.K.Chodkevičiaus g. 10 trečiojo aukšto į pirmąjį. Tikriausiai anuometinei valdžiai atrodė, kad socialines problemas sprendžiantiems, pavyzdžiui, rajono neįgaliesiems bus patogiau, jei juos valdininkai priims ne trečiame, o pirmame aukšte. Tik vargu ar pagalvojo, kad tokiems žmonėms dar reikės įveikti ir laiptus iki pirmojo aukšto.


Vėliau baldus iš pastato Vilniaus g. 8 persinešė Kretingos miesto seniūnijos darbuotojai. Jiems dirbti paskirta vieta šalia Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus, vieną didelę patalpą perdarius į kelias mažesnes. Na, tik teko šiek tiek sumažinti erdvę nosytes pasipudruoti norinčioms nuotakoms.
Beveik tuščiame pastate dar likę gyventi Švietimo skyriaus darbuotojai ilgai nenuobodžiavo. Nors ir su dideliu triukšmu, stipriai prieštaraujant dabartinei Tarybos opozicijai, ištuštėjusias patalpas nuspręsta išnuomoti nevyriausybinėms organizacijoms. Tai turėtų padengti nuostolius, kuriuos Savivaldybės biudžetas patirtų išlaikant visiškai tuščią, nenaudojamą pastatą.
Kol kas dar J.K.Chodkevičiaus g. 10 esantiems Savivaldybės administracijos skyriams numatytos kitos patalpos J.Pabrėžos g. 8 esančiame pastate. Jame jau apsigyveno Žemės ūkio skyrius.
Nors idėja perkelti visus Administracijos skyrius į du pastatus visiškai ir nebus įgyvendinta, bent jau žmonėms nereikės toli vaikščioti, ieškant vieno ar kito skyriaus. Pakaks pereiti gatvę, tik iki pagrindinio Savivaldybės administracijos pastato Savanorių gatvėje bus toloka.
Vis dėlto Kontrolės komiteto pirmininkė J.Vaickienė konkrečių atsakymų į Administracijos vadovams pateiktus klausimus nesulaukė.
„Visiškai neaišku, ar kas nors vyksta, ar ne. Gal Administracija visą vasarą miegojo“, – komiteto posėdyje mąstė jo pirmninkė.
Ir komiteto pirmninkė J.Vaickienė, ir jo narė Vaida Jakumienė labai stebėjosi išgirdusios, jog ketinama ant Pabrėžos g. 8 pastato priestato statyti antstatą. Mat planuojama į jį perkelti archyvą.
„Negi archyvui reikia naujo statinio? Negi negalima surasti jam patalpų kur nors kitur? Kad ir tame pačiame Vilniaus g. 8 pastate?“ – klausė J.Vaickienė.
Atsakymus į šiuos klausimus norėjo išgirsti ir Kontrolės komiteto narė V.Jakumienė, kurios nuomone, statyti antstatą vien tik dėl archyvo būtų per brangus malonumas. Tačiau ji nepasakė, kiek galėtų kainuoti Vilniaus 8 pastato patalpų remontas bei pritaikymas archyvui ar kitiems Administracijos skyriams.
Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus E.Viskonto, kiek biudžetui kainuos antstatas, kol kas neaišku, nes jis dar tik projektuojamas.
„Turėdami projektą galėsime sudaryti sąmatą ir suskaičiuoti, kiek tai kainuos. Papildomų lėšų iš rajono biudžeto skirti nereikės. Jas numatoma paimti iš Savivaldybės administracijos poreikiams skirto biudžeto“, – posėdyje sakė E.Viskontas.
Tačiau tokie Administracijos direktoriaus žodžiai labai nustebino, bent jau taip atrodė, posėdyje dalyvavusį Savivaldybės merą A.Kalnių.
„Ar dėl lėšų skyrimo antstatui statyti kreipėtęs į Tarybą, ar gavote jos pritarimą?Kaip galite leisti biudžeto pinigus be Tarybos leidimo?“ – piktinosi A.Kalnius.
Nei Administracijos direktoriaus E.Viskonto, nei pavaduotojos V.Turauskaitės mėginimai paaiškinti, jog šiuo atveju Tarybos pritarimo nereikia, nes lėšos Administracijai jau numatytos, mero A.Kalniaus neįtikino.
Akivaizdu, kad administracinių patalpų optimizavimo tema bus kalbama ir būsimajame Tarybos posėdyje. Gal jo metu visai valdančiajai daugumai nereikės gaudyti į jos daržą svaidomų akmenų…

 50,174 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes