Svarstant 2022 metų valstybės biudžetą be atsako liko Kultūros ministerijos prašymas pusę milijono eurų skirti Kretingos muziejaus žiemos sodo-oranžerijos tvarkymo darbams. Tačiau muziejaus vadovybė ir Kretingos politikai nenuleidžia rankų ir tiki, kad vienaip ar kitaip pradėtus žiemos sodo tvarkymo darbus kitais metais pavyks užbaigti.

Keli dešimtmečiai be remonto
Dar 2020 m. Kretingos muziejus Kultūros ministerijai pateikė žiemos sodo tvarkymo darbų projektą. Jį įgyvendinus būtų ne tik sutvarkyta oranžerija, bet ir sumontavus specialų keltuvą sodas būtų prieinamas žmonėms su negalia.
Kretingos muziejaus žiemos sodas-oranžerija buvo atstatoma 1972-1988 metais. Nedidelės apimties remontas buvo atliekamas 2000-2001 metais, kai buvo pakeisti sutrūkę langų stiklai, sutvarkyta lietaus nuvedimo sistema. 2011 m. buvo atnaujinti žiemos sodo inžineriniai tinklai – pakeista elektros instaliacija, padaryta nauja šildymo sistema. Tačiau jau tada buvo akivaizdu, kad reikalingos nemenkos lėšos naujai vėdinimo-ventiliavimo sistemai. Be to, dar 500 kv. m plote reikėjo keisti stiklo paketus, kad saulė nedegintų botanikos ekspozicijoje esančių augalų, įrengti žaliuzes, sutvarkyti 200 kv. m stogo kupolo plote esančias medines lubas, metalines konstrukcijas, atnaujinti 70 kv. m plote įrengtus aptarnavimo tiltelius ant oranžerijos stogo, sumontuoti naujus vandens filtrus, kurie užtikrintų kokybiško vandens tiekimą į žiemos sode esančius du baseinus su žuvimis.
Prieš teikiant žiemos sodo-oranžerijos tvarkymo darbų projektą Kultūros ministerijai, komisija buvo įvertinusi statinio konstrukcijų būklę. Nustatyta, kad dėl stiklo konstrukcijų nesandarumo lyjant ant sodo augalų bėga vanduo, ant granito plokščių grindų susidaro slidžios balos, keliančios pavojų lankytojų saugumui. Žiemos sodo baseinams, kuriuose gyvena egzotiškos žuvys, vanduo tiekiamas iš šalia esančių dvaro tvenkinių, tačiau vandens valymo filtrai jau visiškai neatitinka šiuolaikinių reikalavimų ir vandens kokybė yra bloga, baseinus tenka valyti kiekvieną savaitę.

Darbų spartai trukdo tiekimo sutrikimai
Pasak Kretingos muziejaus direktorės Vidos Kanapkienės, šiemet suplanuoti žiemos sodo tvarkymo darbai, kuriems buvo skirtas finansavimas, eina į pabaigą.
Šiais metais žiemos sodo-oranžerijos rekonstrukcijos ir tvarkymo darbams apie 80 tūkst. Eur skyrė Kultūros paveldo departamentas, Savivaldybės dalis – 34 tūkst. Eur ir dar 94,5 tūkst. Eur Savivaldybė skyrė tvarkomiesiems darbams. Visa žiemos sodo rekonstrukcijos ir tvarkomųjų darbų sąmata – daugiau nei milijonas eurų.
Kaip teigė direktorė, šiemet buvo pastatytas rekuperatorius, sudėta dalis aliuminio konstrukcijų, restauruota dalis langų rėmų, kur vėliau bus montuojami stiklo paketai, sutvarkyta dalis virš žiemos sodo esančio apžiūros tiltelio.
„Žiūrėdami į ateitį ir šiandien matydami vis brangstančias medžiagas bei įrenginius, susipirkome naujus vidaus apšvietimo šviestuvus,“ – sakė V. Kanapkienė.
Žiemos sodo tvarkymo darbus atliekančios bendrovės „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas teigė, kad restauratoriai atliko visus darbus, kuriems šiemet buvo skirtas finansavimas. Daugiausia darbų atlikta šiaurinėje sodo dalyje, kur būtinai reikėjo keisti aliuminio konstrukcijas.
„Pradžia nebuvo lengva ne tik dėl unikalaus objekto, bet ir dėl pandemijos sukeltų įvairių medžiagų tiekimo trukdžių. Startas įvyko jau tik antroje vasaros pusėje. Bet įsivažiavome, o jeigu kitais metais bus finansavimas – dirbsime toliau,“ – sakė A. Kliukas. Svarbiausias darbas – pakeisti visas aliuminio stiklo konstrukcijas.
Pasirodo, gamybos ir tiekimo trukdžiai, kuo skundžiasi daugelis verslininkų, palietė ir žiemos sodo tvarkymo tempus. Kaip teigė A. Kliukas, aliuminio konstrukcijas gamina vokiečiai, aliuminio poreikis didžiulis, jis brangsta vos ne valandomis, tad užsakymo įvykdymo teko laukti gerokai ilgiau, nei būdavo įprasta.
„Sudėtingiems aliuminio konstrukcijų ir stiklo paketų montavimo darbams mes samdėme subrangovus. Jiems įsibėgėjus ir žinant aliuminio rinkos situaciją, jų vadovas jau buvo pasišovęs užsisakyti visą reikiamą kiekį ir kitiems metams. Geras ir apdairus sumanymas, tačiau teko juos raminti, nes visų pirma būtina užsitikrinti darbų finansavimą 2022 metams,“ – sakė A. Kliukas. Jo vertinimu, sudėtingiausi darbai ir bus kitąmet, kai ateis eilė keisti žiemos stogo viršutinę dalį.

Nenori palikti „uodegų“
V. Kanapkienė prognozuoja, kad dėl rekonstrukcijos darbų žiemos sodo botanikos ekspozicija gali būti uždaryta jau vasario vidury: bus montuojami pastoliai, antrosios lubos, kurių dėka bus galima tvarkyti stiklinį stogą.
„Esu optimistė, manau, kad kaip nors trūkstamą pusę milijono gausime. Pradėjus darbus nesinori palikti kažkokių „uodegų“, mūsų planas – kuo greičiau baigti rekonstrukciją, atsiverti lankytojams. Be to, jeigu pamatysime, kad botanikos dalyje sumontuoti pastoliai ir vykdomi restauracijos darbai nekelia pavojaus lankytojams, tam tikrais intervalais leisime žmonėms grožėtis ekspozicija“, – teigė V. Kanapkienė.
Muziejui būtų labai skaudu prarasti trūkstamo pusės milijono. Dėl užsitęsusių darbų būtų prarasti lankytojai, nebūtų gautos pajamos, vadinamosios spec. lėšos. Per metus jų surenkama 100-120 tūkst. eurų, tos lėšos naudojamos parko ir žiemos sodo priežiūrai, perkamos trąšos, perkamos darbo priemonės, higienos reikmenys ir kita. Be šių lėšų faktiškai griūtų visas Kretingos muziejaus ūkis.

 96,686 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes