Eksponatų perdavimo dalyviai.

Kretingos muziejuje lankėsi Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ atstovai. Brigados vadas pulkininkas Nerijus Stankevičius susitikime Kretingos rajono merui Antanui Kalniui ir muziejaus direktorei Vidai Kanapkienei dėkojo už gražią bendrystę ir įteikė išskirtinius eksponatus muziejui. Jie papildys muziejuje esančią J. K. Chodkevičiui skirtą ekspoziciją.
Pėstininkų brigados „Žemaitija“ ir Kretingos muziejaus bičiulystė užsimezgė norint įprasminti bendrą tikslą – Lietuvos didžiojo etmono, karvedžio, Kretingos miesto įkūrėjo J. K. Chodkevičiaus atminimą. Minint jo 400-ąsias mirties metines Kretingos muziejuje ir Kretingoje surengtos išskirtinės iškilmės, kurioje dalyvavo Lietuvos kariuomenė, aukšto rango vadovai, kretingiškiai. J. K. Chodkevičiaus statytos bažnyčios kriptoje buvo pastatytas kenotafas, o pėstininkų brigada „Žemaitija“ gavo garbingą karvedžio vardą.

Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ vadas pulkininkas Nerijus Stankevičius Kretingos muziejaus direktorei įteikia vyriausiojo puskarininkio spontoną.

Tęsdami pradėtus darbus šio bendro projekto vykdytojai plk. N. Stankevičius, pėstininkų brigados „Žemaitija“ G9 skyriaus Visuomenės informavimo specialistas Nerijus Čapas į muziejų atvyko su misija ir dovanomis.
Pasak plk. N. Stankevičiaus, kariuomenė yra darinys, kuris turi turėti tradicijas. Jei tokių nebūtų, jos yra kuriamos ir puoselėjamos. Viena iš kariuomenės misijų yra rūpintis, kad tradicijos būtų saugomos – šiuo aspektu ir muziejaus, ir kariuomenės misija yra vienoda.
Plk. N. Stankevičius per vizitą muziejuje dėkojo merui A. Kalniui, direktorei V. Kanapkienei, Kretingos parapijos klebonui broliui Juozapui Marijai už bendrą idėją įamžinti J. K. Chodkevičiaus atminimą. Pulkininkas visiems įteikė įrėmintą raštą, kuriuo buvo patvirtinta J. K. Chodkevičių atminti pagaminant jam kenotafą. Originalas jau yra pakabintas bažnyčios kriptoje, o muziejuje šiam raštui taip pat numatyta garbinga vieta.
Plk. N. Stankevičius muziejui įteikė ir daugiau eksponatų. Ypač įspūdinga kiek daugiau negu 2 metrų ilgio vyriausiojo puskarininkio spontono kopija. Spontonas yra ietis su plačiu ir puošniu antgaliu. Iš pradžių spontonas buvo naudojamas kaip ginklas kovose, bet vėliau tapo simboliniu puskarininkio atributu. Spontonu būdavo perduodamos komandos rikiuotėje arba mūšio lauke. Muziejui padovanoto spontono projekto autorius yra Lietuvos kariuomenės kanceliarijos LKK heraldikos specialistas Nerijus Treinys, o patobulinto spontono sprendinio autorius – Lietuvos kariuomenės didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ G9 skyriaus Visuomenės informavimo specialistas N. Čapas.
Į Kretingos muziejų iš pulkininko N. Stankevičiaus rankų atkeliavo ir jo vardu pavadinta moneta „Už pasižymėjimą“ bei medalis-moneta „For excellence“. Monetos ir medalio-monetos bendraautoriai – plk. Nerijus Stankevičius ir N. Treinys.
Muziejaus ekspoziciją taip pat papildys Lietuvos kariuomenės Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus pėstininkų brigados „Žemaitija“ diržas.

Vienas iš eksponatų – raštas, kuris patvirtino kenotafą, kaip J. K. Chodkevičiaus įamžinimo simbolį. Dianos Jomantaitės-Jonaitienės nuotr.

Šis eksponatų perdavimas tapo tarsi plk. N. Stankevičiaus atsisveikinimu – karininkas buvo paaukštintas pareigose ir yra siunčiamas atlikti tarnybos į užsienį. Tačiau Kretingos muziejaus bičiulis pažadėjo, kad J.K. Chodkevičiaus vardą nuo šiol garbingai nešiojanti pėstininkų brigada „Žemaitija“ ir toliau tęs draugystę bei bendrus projektus su Kretingos muziejumi.
Muziejaus direktorė V. Kanapkienė eksponatų perdavimo ceremonijoje džiaugėsi, kad Kretingos muziejus turi tokių patikimų bendražygių, partnerių. Pasak V. Kanapkienės, einant vienu keliu kartu su šviesą nešančiomis asmenybėmis, muziejaus ateitis taip pat yra šviesi, o laukiantys darbai – dideli.
Diana Jomantaitė-Jonaitienė
Kretingos muziejus

 34,597 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes