„Atsisakyti Rusijos pilietybės yra labai sudėtinga. Manau, kad vicemeras pasielgė kaip nebrandus žmogus, kaip paauglys“, – „Švyturiui“ sakė J.S.Laučiūtė.

Žlugo dar vienas Savivaldybės tarybos etikos komisijos posėdis, kuriame turėjo būti svarstomas Tarybos nario, vicemero Dangiro Samaliaus elgesys. Planuota aiškintis, ar Tarybos narys pažeidė Politikų etikos kodekso nuostatų, žiniasklaidai išsakydamas savo nuomonę apie buvusios Tarybos narės Jūratės Sofijos Laučiūtės turimą Rusijos pilietybę.
Vicemeras D.Samalius balandžio 1-ąją viename iš laikraščių pasirodžiusiame straipsnyje išsakė savo abejones dėl J.S.Laučiūtės galimybės dirbti Etikos komisijoje, kurios nare mero Antano Kalniaus siūlymu ji tapo šių metų vasario 24-ąją. Mat moteris, buvusi D.Samaliaus kolege ne tik Savivaldybės taryboje, bet ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos konservatorių partijos Kretingos skyriuje, turi dvi pilietybes – Lietuvos ir Rusijos.
Tarybos narys D.Samalius spaudai teigė, jog anksčiau per Tarybos posėdžius jis sėdėjęs šalia J.S.Laučiūtės ir matęs, kad ji skaitanti rusiškus straipsnius, dažnai vaduodavusi į Rusiją, esą galbūt gaunanti iš šios šalies našlės pensiją ir t. t.
„Nemanau, kad Rusijos pilietybę turintis asmuo turėtų užimti tokias pareigas“, – laikraščiui sakė D.Samalius.
Tokios nuomonės išsakymas spaudai labai nepatiko ne pačiai J.S.Laučiūtei, bet itin pilietiškai nusiteikusiai vienai „feisbuko žvaigždei“, surašiusiai skundą Savivaldybės tarybos Etikos komisijai. Pasipiktinęs pilietis skunde teigia, jog viešai išsakyta savo nuomone D.Samalius galbūt tyčiojasi, niekina, skatina neapykantą ar kursto diskriminuoti kitokias pažiūras turinčius žmones.
Skunde taip pat nurodoma Etikos komisijai, į ką ji turėtų atkreipti daugiausiai dėmesio, kokiais principais turėtų vadovautis. Taip pat atkreipiamas dėmesys į tai, kad straipsnis laikraštyje su D.Samaliaus komentaru galimai menkina ne tik visos Kretingos gyventojų reputaciją, bet ir Savivaldybės prestižą.
Suprantama, Etikos komisijos posėdyje vicemeras D.Samalius nedalyvavo, prieš posėdį raštu pranešęs komisijos pirmininkei pageidavimą nusišalinti. Iš septynių komisijos narių ketvirtadienio posėdyje dalyvavo penki. Keturi iš jų balsavo už D.Samaliaus nusišalinimą, tik J.S.Laučiūtė nusprendė susilaikyti.
Beje, nors komisijos narė J.S.Laučiūtė irgi susijusi su pateiktu skundu, prieš prasidedant posėdžiui apie norą nusišalinti nepranešė. Tik po balsavimo dėl D.Samaliaus nusišalinimo ji nutarė skundo svarstyme nebedalyvauti.
Nusišalinus dviems komisijos nariams iš penkių paaiškėjo, jog toliau tęsti posėdį nebeįmanoma, nes neliko kvorumo – . Todėl vicemero D.Samaliaus elgesio svarstymas kol kas liko kyboti ore.
Pati J.S.Laučiūtė paskutiniojo Etikos komisijos posėdžio komentuoti atsisakė, nes procesas dar nepasibaigė. Gautą skundą komisija svarstys vėliau. Tačiau pakomentuoti vicemero D.Samaliaus poelgį sutiko.
„Apie mano turimą Rusijos pilietybę svarstant mano kandidatūrą į Etikos komisijos narius niekas nieko nekalbėjo nei per komitetų posėdžius, nei per Tarybos posėdį. Kažkodėl tik dabar vicemeras nusprendė viešai išsakyti savo nuomonę. Manau, kad jis pasielgė paprasčiausiai kaip nebrandus žmogus, kaip paauglys“, – „Švyturiui“ sakė J.S.Laučiūtė.
Tik šiek tiek keistoka, kad į Etikos komisiją dėl D.Samaliaus viešai išsakytos nuomonės kreipėsi ne pati J.S.Laučiūtė. Nors tai jau ne pirmas to paties autoriaus skundas.

 61,712 peržiūrų (-a)

57% LikesVS
43% Dislikes