SONY DSC

„Švyturio“ skaitytoja (vardas redakcijai žinomas) informavo apie liūdną atvejį: kelyje Palanga-Šiauliai ties Pryšmančių kaimu ant kelio gulėjo numuštas gyvūnėlis, galimai barsukas. Važiuojant kitą dieną, gaišena tebegulėjo ant kelio, tik labiau sumaitota, o netoliese – ir dar viena gyvūnėlio gaišena. Skaitytoja teiravosi, negi nėra tarnybų, kurios surenka transporto priemonių numuštų gyvūnėlių, nes dabartinės jų migracijos metu panašių atvejų gali būti ne vienas.
Skaitytojos žinia, paskelbta socialiniame tinkle „Facebook“, sulaukė aktyvios diskusijos ir žmonių užuojautos gyvūnams. Žmonės paminėjo ir kitus panašius atvejus, nurodinėjo, į kokias tarnybas galima kreiptis panašiais atvejais. Kai kas siūlė pranešti savivaldybei, kiti minėjo Automobilių kelių direkciją, gyvūnų priežiūra užsiimantį „Nuarą“, bendrovę „Kretingos komunalininkas“, tačiau tiesa pasirodė kiek kitokia.
Informaciją apie keliuose sužalotus ar numuštus gyvūnus reikia pranešti AB „Kelių priežiūra“. Šios tarnybos Kokybės ir procesų skyriaus aplinkos apsaugos specialistė Kristina Juodienė redakciją informavo, kad žinia turi būti pranešta Eismo informacijos centrui (tel. 1871 arba +370 5 232 9600) arba skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112. Žinią gali pranešti pravažiuojantys žmonės, kelių policijos pareigūnai arba kiti eismo įvykio dalyviai. Toliau pranešimai apie numuštus gyvūnus perduodami tvarkytojams, Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Pranešimų priėmimo tarnybai, kelių tarnyboms.
Už valstybinės reikšmės ir vietinės reikšmės bei rajoniniuose keliuose laukinių medžiojamųjų gyvūnų gaišenų tolimesnį tvarkymą atsakingi vietiniai medžioklės plotų naudotojai – medžioklės būreliai.
Smulkių naminių gyvūnų ar nemedžiojamųjų laukinių gyvūnų gaišenų tvarkymą turi teisę užsiimti įmonė, su kuria paslaugų sutartį yra sudariusi AB „Kelių priežiūra“.
K. Juodienė priminė, kad sužeisto, nugaišusio gyvūno ar jo dalių liesti savarankiškai negalima. Tai gali daryti tik specialistai, turintys reikiamų žinių ir priemonių.
„Facebook’o“ diskusijoje dalyvavę žmonės neužmiršo pastebėti, kad pamačius per kelią bėgantį šunį ar katę, nesunku būtų sumažinti greitį ar tiesiog stabtelėti ir palaukti, kol gyvūnėlis kirs važiuojamąją kelio dalį. Kiti reiškė pagrįstą priekaištą panašių gyvūnėlių šeimininkams – juos reikia geriau prižiūrėti, patiems saugoti, neleisti palaidai lakstyti kur papuola.

 18,691 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes