Prie Kretingos miesto Rotušės aikštės parėjusią savaitę vykdyta iniciatyva „Kas man priklauso?“, kurios metu buvo konsultuojama apie socialinę paramą skirtingais gyvenimo atvejais. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai konsultavo interesantus socialinės paramos, užimtumo, pensijų, socialinio draudimo, žmonių su negalia socialinės integracijos ir kitais klausimais. Be to, Kretingoje apsigyvenusius ukrainiečius šiais klausimais konsultavo ir jų tautietė Inna.
Žinoma, tikėtina, kad ne kiekvienas šiuo metu patiriantis finansinių ar kitokių sunkumų žmogus galėjo nuvykti ir pasikonsultuoti jam rūpimais klausimais, tad šiame straipsnyje informuosime apie pagrindinius socialinės paramos atvejus ir sužinosite, kas jums priklauso arba kur kreiptis jums rūpimu klausimu.

Užmirštama apie vienkartinę paramą
„Dažniausiai žmonės nežino, kad gali kreiptis dėl vienkartinės socialinės paramos. Savivaldybės tarybos nustatyta tvarka iš savivaldybės biudžeto lėšų vienkartinė socialinė parama skiriama skurdo, benamystės, ligos, neįgalumo, stichinės nelaimės ir kitais atvejais. Tad į savivaldybę gali kreiptis dėl vienkartinės socialinės paramos ir tie asmenys, kurie gauna šalpos senatvės pensiją. Tokią pensiją gauna senatvės pensijos amžių turintys asmenys, neturintys teisės gauti didesnių išmokų. Tiesa, ši pensija šiais metais padidėjo, bet vis tiek nėra didelė ir tesiekia 173 eurus“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Asmenų priėmimo ir dokumentų valdymo skyriaus patarėjas Stanislovas Valickas.
Tuo tarpu prie iniciatyvos „Kas man priklauso?“ konsultantų priėjusi kretingiškė Regina skundėsi, kad nors ir turi sukaupusi nemenką darbo stažą, ji vis vien gauna mažą pensiją – 360 eurų. „Aš anksčiau dirbau pardavėja, o paskui valytoja. Tačiau turiu net 40 metų darbo stažą. Man konsultantai patarė rašyti ministerijai prašymą, kad apskaičiuodami pensiją atsižvelgtų ir į stažą. Mano vyras liko be darbo, o vien mano pensijos pragyvenimui pajamų nepakanka. O prašant kompensacijos šildymui buvo pasakyta, kad mano vyras turi miško, vadinasi, yra labai turtingas ir gali tą mišką parduoti. Tačiau jis yra tik bendrasavininkis, tad parduoti bendru sutarimu nėra taip paprasta“, – dėstė savo situaciją Regina.
Tiesa, šiuo atveju S. Valickas tikino, kad dar yra galimybė kreiptis į Kretingos rajono savivaldybę dėl vienkartinės socialinės paramos. „Dėl vienkartinės socialinės paramos skyrimo ar neskyrimo viską sprendžia Savivaldybės taryba ir kiekviena savivaldybė turi savo tvarką, kaip ji išmokama. Kreiptis dėl tokios paramos galima dar įvairiais atvejais, pavyzdžiui, žmogui susirgus ir daug išleidžiant vaistams“, – sakė ministerijos atstovas.
Pasak pašnekovo, vienkartinė socialinė parama gali būti skiriama daugeliu atvejų. Pavyzdžiui, patikrinus bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens gyvenimo sąlygas ir surašius buities ir gyvenimo sąlygų patikrinimo aktą, savivaldybei yra suteikta teisė skirti būsto šildymo išlaidų kompensaciją, ligos atveju (prioritetas teikiamas onkologijos ligomis sergantiems, sunkios operacijos ar traumos atveju). Dėl tokios paramos galima kreiptis patekus ir į itin sunkią materialinę padėtį, kai asmenys dėl objektyvių priežasčių (neįgalumo, senatvės, netekus artimojo giminaičio, nedarbo ir pan.) negali patenkinti būtiniausių poreikių. Taip pat žmogus turėtų kreiptis dėl šios paramos skurdo, benamystės, bedarbystės ar kitos būtinos skubios piniginės socialinės paramos atvejais, atsižvelgiant į asmens socialinę, materialinę padėtį ir kitas aplinkybes, įrodančias vienkartinės pašalpos būtinumą.

Kreipiasi ir bedarbio statusą praradusieji
Pasak iniciatyvos „Kas man priklauso?“ konsultantų, dažnai žmonės nežino, kad jiems priklauso kokios nors išmokos ar socialinės paslaugos užklupus sunkiai ligai, pavyzdžiui, insultui. Taip pat dažnai nežino, kad jei šeimos narys turi psichikos negalią ir negali įsilieti į bendruomenę, jam gali būti paskirta pagalba į namus ar socialinė globa namuose.
Pasak iniciatyvos „Kas man priklauso?“ specialistų, tenka konsultuoti žmones ir užimtumo klausimais. Šią sritį kuruojantys konsultantai įvardija, kad būna atvejų, kai kreipiasi iš Užimtumo tarnybos bedarbių sąrašų išbraukti asmenys. Dažnai jie nesutinka su tuo sprendimu, nes jiems atrodo, kad pasiūlytas darbas buvo netinkamas. Tokiu atveju ministerija kreipiasi į Užimtumo tarnybos vadovą, kad būtų įvertinta, ar bedarbio statusas buvo teisėtai panaikintas. Tuomet bedarbio statusas atstatomas arba ne. Jei statusas neatstatomas, tuomet tenka kreiptis į savivaldybę dėl socialinės paramos išimties tvarka. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos funkcija šiuo atveju yra prižiūrėti, ar teisingai taikomi teisės aktai, o tokiam išaiškinimui dažnai pajungiami ir teisininkai.
Prie iniciatyvos „Kas man priklauso?“ konsultantų buvo priėjusi ir priverstinė emigrantė iš Ukrainos Zoja Savščenko, kuri labai dėkojo lietuviams už pagalbą ir susigraudino iki ašarų. „Jau nervinė sistema visai išbalansuota, – teisinosi moteris. – Labai norisi namo… Ukrainoje liko mano vyras ir žentas, tad kiekvieną rytą prabundi ir galvoji, ar dar gyvi jie, ar jau nebe.“
Šešiasdešimt vienerių metų ukrainietės pensija tesiekia vos 110 eurų, tad Zoja kurį laiką bandė prisidurti dirbdama medienos apdirbimo įmonėje. „Tačiau ten darbas sunkus, o aš turiu sveikatos sutrikimų, dėl kurių nebegaliu sunkiai dirbti. Prašyti išmokų man labai gėda, nes visą gyvenimą pati užsidirbdavau“, – apgailestavo moteris.
Ukrainietei iniciatyvos „Kas man priklauso?“ konsultantai nurodė kreiptis į artimiausią „Sodros“ skyrių, kuris Kretingoje yra tokiu adresu: Savanorių g. 25.
Tiesa, per trumpą ministerijos specialistų apsilankymo laiką, pasak jų, buvo suteikta konsultacija per 20 kretingiškių, be to, buvo sulaukta ir skambučių telefonu. Tarp interesantų buvo daugiausia tokių, kurie konsultavosi pensijų ir socialinių paslaugų klausimais, tačiau buvo ir tokių, kurie neseniai netekę darbo nežinojo, kur kreiptis, tad jiems rekomenduota registruotis Užimtumo tarnyboje.
Pasak ministerijos atstovų, žmonės vis dėlto daugiausiai kreipiasi su klausimais dėl pensijų ir paramos. Jie informavo, kad visais panašiais klausimais galima kreiptis į ministeriją bendruoju telefonu (8 5) 266 4201, o tada jau konkrečiu klausimu bus nukreipiama į konkrečius klausimus kuruojančias įstaigas.

Mindaugas LAUKYS

 10,756 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes