Ateinančią savaitę vyks pagalbos vyrams linijos ,,Nelik vienas“ savanorių mokymų atrankos susitikimai. Į juos kviečiami visi neabejingi kito žmogaus sunkumams, problemoms ir emociniam skausmui. „Ilgą laiką suformuotą tradicinę vyriškumo, kaip esą stipriosios lyties, sampratą būtina keisti. Juk vyrams taip pat būna sunku. Jų situacija kartais būna net sudėtingesnė, nei moterų ar vaikų, o išdrįsti kreiptis pagalbos – tarsi nepriimta. Juk vyras – stiprybės, ištvermingumo simbolis“, – sako pagalbos vyrams linijos vadovas Darius Docius, kuris nors ir tarnauja Karinėse jūrų pajėgose, bet vis dėlto suspėja užsiimti ir savanoriška veikla.

 

Įtampų visuomenėje daugėja

 ,,Nelik vienas“ – tai ne pelno siekianti organizacija, kuri pirmoji Lietuvoje ėmė specializuotis emocinės paramos vyrams srityje. Šio projekto tikslas – kviesti vyrus kreiptis pagalbos pasitelkiant viešinimo renginius, informavimo priemones, teikti kompleksinę pagalbą besikreipiantiems, taip pat inicijuoti tęstinės pagalbos užtikrinimą, kuriant pagalbos centrą bei liniją vyrams Klaipėdos regione.

Pasak D. Docius, ypač šiuo dabartiniu laikotarpiu emocinės paramos poreikis ima didėti, nes visuomenėje ypač dabar atsirado nemažas nerimo fonas. „Ir geopolitinės situacijos poveikis yra jaučiamas, ir kainų augimo poveikis, ir galbūt kai kuriems gresianti bedarbystė, ir didelės sumos sąskaitose už elektrą ar dujas – visa tai sąlygoja, kad žmonės skambina vis dažniau ir ieško emocinės paramos“, – sakė D. Docius.

D. Docius akcentavo, kad ,,Nelik vienas“ savanorių teikiama emocinė parama nėra psichologinis konsultavimas. „Emocinė parama – tai aktyvus, empatiškas, palaikantis žmogaus išklausymas, jo jausmų atspindėjimas, emocinės būklės normalizavimas, pastiprinimas ir, reikalui esant, nukreipimas pas specialistus“, – sakė jis.

„Bet kurie žmonės, nepriklausomai nuo lyties, susiduria su gyvenimo iššūkiais, priklausomybėmis, krizėmis darbe ar šeimoje. Deja, Lietuvoje vis dar vyrauja stereotipinė – neklystančio, neabejojančio, neverkiančio – vyro samprata. Vyrai tarsi privalo visuomet išlikti tvirti, o kreiptis pagalbos ar ją priimti – nepatogu ar net gėda. Dar daugiau, tai dažnai laikoma silpnumo ženklu. Tačiau emocinės žaizdos nėra matomos ir jos skauda ne mažiau… Pagalbos ieškojimas – tai žmogaus stiprybė, o ne silpnybė. Todėl kviečiame visas abejones padėti į šalį ir susidūrus su sunkumais paskambinti arba parašyti mums, t.y. emocinės paramos vyrams linijai „Nelik vienas“, – sakė linijos vadovas D. Docius.

 

Kandidatuoti gali visi

 

Linijos „Nelik vienas“ savanoriai dirba dažniausiai nuotoliniu būdų, bet atsiliepinėti į skambučius gali ir Klaipėdoje esančiose specialiose patalpose. „Šiuo metu mūsų linijos „Nelik vienas“ komandoje yra apie trisdešimt savanorių (11 vyrų ir 19 moterų). Be to, komandoje turime penkis psichologus ir psichoterapeutus bei vieną teisininkę. Prie telefonų savanoriai budi kasdien nuo 18:00 iki 21:00. Mums galima skambinti telefonu 8 604 111 19. Tačiau mes suprantame, kad ne kiekvienas gali išdrįsti paskambinti ir kalbėti apie savo sunkumus ir problemas. Tai gali būti sunku ypač pirmą kartą kreipiantis pagalbos, todėl suteikiama galimybė mums parašyti ir el. paštu pagalba@nelikvienas.lt. Į besikreipiančių laiškus mes esame įsipareigoję atsakyti per tris paras“, – pasakojo apie organizacijos veiklą D. Docius.

Linija „Nelik vienas“ yra nevyriausybinės organizacijos LEPTA (Lietuvos emocinės paramos tarnybų asociacija)  asocijuota narė ir, pasak D. Dociaus, atitinka pagrindinius tokioms paramos linijoms keliamus reikalavimus.

Pasak pašnekovo, dažniausia kreipimosi į jų organizaciją priežastis – santykių problemos. Taip pat žmonės kreipiasi į šią liniją ir dėl kitų priežasčių: dėl socialinės izoliacijos, dėl sunkios finansinės padėties ar fizinės sveikatos problemų, užimtumo ar darbo problemų. „Tiesa, nemažą dalį skambučių gauname ir iš psichinės sveikatos sutrikimų turinčių asmenų“, – sakė D. Docius.

Linijos „Nelik vienas“ vadovas kviečia jungtis į Pagalbos vyrams linijos savanorių komandą ir teikti emocinę paramą tiems, kurie jos ieško. Kandidatuoti, pasak pašnekovo, gali kiekvienas turintis motyvacijos ir noro užsiimti tokia savanoriška veikla. Tiesa, po mokymų patyrę savanoriai, anot D. Dociaus, gali tapti ir savanorių mokymų mokytojais. „Norintys užsiimti šia savanoriška veikla turi pirmiausia užpildyti anketą interneto svetainėje nelikvienas.lt, tuomet kandidatai pakviečiami į informacinį susitikimą ir po to jau į atrankos susitikimą“, – sakė D. Docius.

Kiekvienas mokymus sėkmingai baigęs linijos savanoris gauna prisijungimą prie skaitmeninės telefonijos sistemos 3CX, kurios pagalba ir vyksta budėjimai. „Į savanorių kompiuterį ar mobilųjį telefoną  budėjimo dieną yra peradresuojami bendrojo telefono numerio 8 604 111 19 skambučiai. Linijoje budėjimai dažniausiai vykdomi iš pačių savanorių namų ar kitų pasirinktų vietų, kuriose yra užtikrinamas konfidencialumas ir privatumas. Žinoma, tokiam darbui netinka viešosios erdvės, prekybos centrai, triukšmingos gatvės ir panašiai“, – sakė pašnekovas.

Pasak D. Dociaus, artimiausiuose linijos „Nelik vienas“ planuose yra numatyta dvigubai padidinti linijos budėjimo valandų kiekį (t.y. nuo 3 iki 6 valandų per parą). Taip pat planuojama gerinti teikiamų emocinės paramos paslaugų kokybę ir kasmet organizuoti du pagalbos vyrams linijos savanorių mokymus.

Mindaugas Laukys

 22,143 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes