Kai kitas rajono laikraštis parašė apie naują savivaldybės pirkinį – nutolusią saulės energijos elektrinę, – skaitytojai netruko pastebėti, kad įsigytas pirkinys – lyg katė maiše. Aprašyta saulės elektrinės savininkė – uždaroji akcinė bendrovė „Everson“ – pagal viešai prieinamus duomenis užsiima tik reklamos paslaugomis, joje tai dirba, tai vėl nedirba tik vienas žmogus, o metinės pajamos – keli šimtai eurų. Paminėtas uab‘as su saulės energetika niekada neturėjo nieko bendro. Tai kokiu būdu Kretingos rajono savivaldybė „pasimovė“ ant menamo saulės energijos tiekėjo? Kas tai – neapsižiūrėjimas, techninė klaida ar istorija, dvokianti, neduokdie, baisia korupcijos smarve?
Aiškinantis šią keistą istoriją teko praeiti ilgoką kelią. Pirmiausia, savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Vaida Bačiulienė patvirtino, kad toks pirkimas iš tikrųjų buvo. Tik jokia korupcija nė iš tolo tai nekvepėjo, nes pirkimas atliktas naudojantis Centrinės perkančiosios organizacijos (CPO) paslaugomis. Pirkimo procesas vyko internetu, savivaldybės specialistai užpildė standartinę CPO anketą su savo pageidavimais ir reikalavimais, o CPO po kiek laiko išdavė galimą saulės elektrinės tiekėją.
Iš korespondento lūpų išgirdusi, kad savivaldybė galėjo nusipirkti katę maiše, V. Bačiulienė pradžioje nustebo. Niekas iš jos kolegų nei publikaciją skaitė, nei ką nors apie tą „Everson“ girdėjo. Išgirdusi, kad tokia bendrovė yra tarytum „šaraškino“ kontora, nekelianti jokio pasitikėjimo saulės energijos tiekimo srityje, vedėja pradėjo ieškoti papildomos informacijos.
Vėlesnio pokalbio su ja metu išsiaiškinome, kad CPO parinktas nutolusios saulės elektrinės energijos tiekėjas yra visai kitas, nei aprašytas spaudoje. Tai – uždaroji akcinė bendrovė „Evecon“, saulės elektrinių parkus vystanti visose Baltijos šalyse – Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Jos pasiūlyta kaina geriausiai atitiko Kretingos rajono savivaldybės nurodytas sąlygas ir reikalavimus.
Tai kokiu būdu spaudoje atsirado „Everson“ vardas, sukėlęs skaitytojų ir komentatorių įtarimus, pašaipius komentarus? Šaltinio, spaudai perdavusio informaciją apie nutolusios saulės elektrinės įsigijimą, niekas iš savivaldybės tarnautojų taip ir negalėjo nurodyti. Administracijos direktorė Jolita Vaickienė, minima skaitytojus klaidinančioje informacijoje, teigė, kad tai galėjusi būti tiesiog techninė klaida. Tačiau akylūs skaitytojai tai pastebėjo, turėjo progą pasišaipyti iš savivaldybės.

 7,049 peržiūrų (-a)

43% LikesVS
57% Dislikes