Išsamiau paanalizavus rinkimų į Kretingos rajono merus rezultatus išryškėjo įdomių dalykų. Mat šiųmetiniai savivaldybių tarybų ir merų rinkimai išrinktajam merui Antanui Kalniui kai kuriose vienmandatės apygardos rinkimų apylinkėse vyko ne taip ir sklandžiai. Tikėtina, kad kai kurių apylinkių rinkėjai neįvertino teigiamai A. Kalnių dėl, tikėtina, kai kurių neišspręstų vietos gyventojų problemų.
Akivaizdžiausiai iš bendro konteksto išsiskyrė rinkimų rezultatai Jokūbavo apylinkėje, kurioje balsų daugumą surinko Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas į merus Egidijus Viskontas. E. Viskontas šioje apylinkėje surinko daugiausiai balsų ir A. Kalnių aplenkė 18-a balsų. Tikėtina, kad galbūt tokį balsų pasiskirstymą šioje apylinkėje nulėmė vietos gyventojų nepasitenkinimas dėl neišspręstos vadinamojo „Jokūbavo keliuko“ problemos. „Švyturys“ jau yra rašęs apie šią problemą, kai ūkininkai yra priversti važinėti ūkinės paskirties transportu darydami 8 km lankstą pro gyvenamuosius kvartalus ir mokyklą. Tiesa, „Švyturio“ žiniomis, šią užsitęsusią problemą Jokūbavo bendruomenė vis dar bando spręsti ir artimiausioje ateityje dar planuojami susitikimai dėl šios problemos sprendimo.
Beje, tokio balsų pasiskirstymo rezultato minėtoje apylinkėje ne per daug smalsūs rinkimų rezultatų nagrinėtojai gali ir nepastebėti. Mat interneto puslapyje www.vrk.lt pateiktoje lentelėje apie balsavimo rezultatus Jokūbavo rinkimų apylinkėje vis dar, bent iki kovo 24-os dienos 11 h, dar nebuvo ištaisyta klaida ir aukščiausioje pozicijoje vis dar pateiktas Antanas Kalnius, o Egidijus Viskontas žemesnėje pozicijoje – ketvirtas nuo viršaus (nors jo vieta turėtų būti pirmoje pozicijoje).
Kiek įdomesni balsavimo rezultatai yra ir Salantų rinkimų apylinkės statistiniuose duomenyse. Šioje apylinkėje Politinio komiteto „Kretingos kraštas“ kandidatas A. Kalnius užėmė aukščiausią poziciją, bet Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Rimvydas Šakinis nuo jo atsiliko tik dešimčia balsų. Tad galima daryti prielaidą, kad ir šioje apylinkėje vietos gyventojams galimai yra dar neišspręstų problemų, apie kurias „Švyturio“ redakcija dar būtinai pasidomės kaip ir apie minėtą „Jokūbavo keliuko“ problemos sprendimo eigą.
Žinoma, galutiniai rinkimų rezultatai visiems jau aiškūs, tad tik dar paminėsime, kad meru buvo išrinktas A. Kalnius ir kokiose pozicijose liko kiti kandidatai. Antroje vietoje liko Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ kandidatas Rimvydas Šakinis, trečioje – Darbo partijos kandidatė Jolita Vaickienė, ketvirtoje – Lietuvos socialdemokratų partijos kandidatas Egidijus Viskontas, penktoje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė – Dalia Martišauskienė, šeštoje – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatas – Dangiras Samalius, septintoje – Liberalų sąjūdžio kandidatas Romualdas Jablonskis, aštuntoje – Politinio komiteto „Už šviesią Kretingą“ kandidatė Justė Stonkutė.
Įvykusiuose rinkimuose vienuolika Kretingos rajono savivaldybės tarybos narių mandatų laimėjęs politinis komitetas „Kretingos kraštas“ suformuos naują valdančiąją daugumą. Tikėtina, kad kartu su politiniu komitetu „Kretingos kraštas“ rajonui vadovaus ir prie jų prisijungsiantis du mandatus laimėjęs politinis komitetas „Už šviesią Kretingą“, tad valdančiąją daugumą turėtų sudaryti politinio komiteto „Kretingos kraštas“ atstovai Vilius Adomaitis, Dalia Bieliauskienė, Povilas Černeckis, Gileta Gedvilienė, Jolanta Girdvainė, Vaida Jakumienė, Simas Končius, Darius Petreikis, Vilma Preibienė, Saulius Šopaga, Romandas Žiubrys bei Politinio komiteto „Už šviesią Kretingą“ atstovai Mindaugas Černeckis ir Justė Stonkutė.
Čia svarbu paminėti, kad dar šių metų sausio mėnesį, Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius sukvietė visus politinių organizacijų lyderius ir kandidatus į Kretingos rajono savivaldybės merus pasirašyti deklaracijos dėl korektiškos, dalykiškos ir skaidrios rinkimų kampanijos. Tiesa, kai kurių partijų lyderiai šioje akcijoje nedalyvavo ir buvo pareiškusių, jog deklaracija neturi juridinės galios ir yra tik viešųjų ryšių akcija. Iš viso to vis dėlto dar galima daryti prielaidą, kad prie „kraštiečių“ prisijungs ir daugiau bendraminčių bei bus sudaryta, tikėtina, net 17-os Tarybos narių valdančioji dauguma.

 4,039 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes