iau praėjusį kartą, SSRS „sekso nebuvo“. Ką liudija minėtos publikacijos pavadinimas? Arba visiškai neįvertinta dviprasmybė, arba žemaičiai buvo ne iš kelmo spirti ir kartais gebėdavo savo skaitytojus pralinksminti. Nes pavadinimas niekaip nenurodo, kokios gi „varpos bus sunkesnės“.
O toje publikacijoje, tiksliau interviu, buvo kalbinamas MSV (sutrumpinimas rašomas be paaiškinimo, bet tai yra melioratoriai) viršininkas V. Paspirgėlis. Viršininkas gyrėsi, kad tų metų planai nemaži, žemdirbiams planuojama atiduoti 265 ha nusausintos žemės, kad kalkins didelį plotą dirvų, bus atlikta daug „kultūrtechninių darbų“ (kas tai – jau nelabai ir aišku). Dar V. Paspirgėlis pasidžiaugė, kad į MSV planuoja atvesti 20 porų telefono linijų, todėl mechanizatoriai turės patikimą ryšį su valdyba. „Šį sezoną ketiname atsisakyti griovių ir daugiau kasti rinktuvų. Tai leis sutaupyti naudingo ploto ir atpalaiduoti žmones nuo šlaitų velėnavimo, nuo velėnų ruošimo darbų. Be to, jau sėkmingai naudojame ir pačias naujausias medžiagas: polietileninius vamzdžius ir kamščius, stiklo audinį izoliacijai“, – sakė viršininkas. Deja, buitinės melioratorių sąlygos buvo apgailėtinos. Paminėta, kad tik dvejose darbų aikštelėse – Pajūrio ir Grūšlaukės – bus pastatyti kilnojami lauko nameliai, kuriuose galės gyventi 24 darbininkai. Maistu apsirūpinti jiems padės aplinkiniai kolūkiai, o šiltą maistą tieks rajkopsąjunga.


Iš visko galima spręsti, kad melioratorių darbas ir gyvenimo sąlygos, praėjus jau 50 metų po bolševikų perversmo, buvo tiesiog apgailėtinos.
Tipiška to meto dvasia buvo surašytas visas tos dienos 1-asis laikraščio puslapis. Vien laimėjimai, vien pažanga, vien žmonių gyvenimo gerėjimas. Ir dar didesni ateities planai. Dar po 20 metų ta sistema jau nesulaikomai griuvo ir sugriuvo…
Įdomi rajono kultūrinio gyvenimo publikacija, kuriai, kaip ne keista, skirta tikrai daug garbingos vietos ir ją palydi 2 fotografijos. Kretingos rajkopsąjungos pavyzdinis mišrus choras „Gintaras“ šventė savo veiklos dešimtmetį. Tarp Lietuvos pavyzdinių ir nusipelniusių chorų jis buvo įvertintas 3-ąja vieta. Tuo metu chorui vadovavo Robertas Varnas. Straipsnyje prisimenama choro istorija, prasidėjusi 1957 metais, kai Kretingos vidurinės mokyklos mokytojas Vaclovas Pocius subūrė pirmąjį chorą. Jau tais metais respublikinėje apžiūroje choras užėmė II vietą!
Vėliau chorui vadovavo Klaipėdos pedagoginės mokyklos mokytojas J. Čyžas, nusipelnęs mokytojas Balys Normantas, Vladas Leparskas. 1963 m. rajonų kategorijoje choras iškovojo I vietą, gavo pavyzdinio kolektyvo „Gintaras“ vardą.
Netrukus chorui pradėjo vadovauti Klaipėdos muzikos technikumo (dabar S. Šimkaus vardo konservatorija) dėstytojas Robertas Varnas. Jam vadovaujant choras parengė labai sudėtingą kūrinį – Karlo Orfo kantatos „Carmina Burana“ pirmąją dalį. Tai buvo pirmasis šio kūrinio dalies atlikimas Lietuvoje!
Tada chore buvo 80 dainininkų. Nuo pirmos choro gyvavimo dienos jame dalyvavo L. Bučmytė, B. Indriūnas, A. Vaitkus, D. Laukys, jame – net 28 choristai meno saviveiklos žymūnai. Yra choro dainininkų, atliekančių ir solines partijas, tarp geriausių minimi V. Pempė, V. Kancė, A. Kazokaitienė, A. Raudavičius.


Chorvedys Robertas Varnas (1930-2015) buvo garsus Lietuvos menininkas, chorui „Gintaras“ vadovavęs 1964-1967 metais. Nuo 1982 m. savo gyvenimą, pedagoginį ir kūrybinį darbą susiejo su Klaipėda, 2012 m. įvertintas Klaipėdos kultūros magistro žiedu.
Ta tema – dar trumpa žinutė, Kad Vydmantų kultūros namuose spektaklį parodė Klaipėdos dramos teatras. Buvo rodomas A. Morkūno vodevilis „Paryžiau, Paryžiau…“
Tos dienos laikraštyje nuo meno, kultūros ir muzikos – vėl prie melioratorių. MSV partinės organizacijos sekretorius J. Petryla pažymi, kad mechanizatoriai įsipareigojo ir technikos remontą baigė iki balandžio 1 dienos. Anksčiau mechanizatoriai labai girtuokliaudavo, blogai dirbo, kentėjo darbo drausmė, vyrų autoritetas. Visi įvairiomis priemonėmis draugiškai kovojo su girtuoklyste ir rezultatai pasimatė. Geriausi darbuotojai – tikrai universalai, gali dirbti ne vienu įrenginiu ar staklėmis.
Dar vienas komunistų sekretorius – tiksliau sekretorė – O. Butrimavičiūtė iš „Jaunosios gvardijos“ kolūkio, džiaugėsi ir aprašė kolūkio kultūrinį gyvenimą. Jame lankosi Klaipėdos teatro aktoriai, rodo spektaklius, žmonės mėgsta kiną, aktyvūs yra ir kolūkio saviveiklininkai. Tarp tokių – melžėja Bronė Liubertienė, darbininkas Vitoldas Končius, kolūkietės D. Eismontaitė, D. Vaišvilaitė. Kolūkiečiams skaitomos įvairios paskaitos – apie tarptautinę padėtį, ateizmo tema, apie penkmečio darbus, o kolūkio pirmininkas M. Navajauskas net du kartus skaitė paskaitą apie savo kelionę į Daniją. Du kartus…
Matyt, tuo laikotarpiu labai svarbūs žmonės buvo tie melioratoriai. Laikraštyje – dar viena žinia apie juos – „Persilaužimas“. Čia mūsų dėmesį gali patraukti viena detalė – už gerą darbą išmokėtų premijų dydžiai. „Jaunosios gvardijos“ kolūkis 1966 m. išmokėjo 13 tūkst. rublių premijų, o „užbaigus technikos remontą, 500 rublių premijuoti geriausi remontininkai“. Jeigu premija buvo po 500 rublių „į rankas“, tai buvo solidi premija: aukštąją mokyklą baigęs specialistas (ypač humanitaras) gaudavo standartinę mėnesio algą 125 rublius. Ir niekada jokių premijų.
Viena maža laikraščio žinutė primena, kad anais sovietiniais laikais buvo ir vadinamieji „draugiški teismai“. Keistai skamba, bet realybė tokia: tie teismai dažniausiai „teisdavo“ kokius nors įvairių darbo kolektyvų niekadėjus ir panašius prasižengėlius. Apie vieną tokį parašė Palangos prekybos valdybos draugiškojo teismo pirmininkė P. Dirvonskienė. Teisme buvo „nuteistas“ santechnikas Romualdas Jurevičius, ir jau ne pirmą kartą. Jis girtuokliauja, elgiasi netaktiškai, turėjo administracinių nuobaudų. Teismas įspėjo: jeigu tai vėl kartosis, Jurevičius bus atleistas iš darbo, o tai – skaudus smūgis jo šeimai.
Ir pabaigai – linksma žinutė apie grobikus. Taip žmogus įvardijo tuos, kurie Kretingos rajono bibliotekos skaitykloje iš žurnalų paslapčia plėšia populiarių aktorių ir kitų gražių žmonių (reikėjo taip ir rašyti – „gražių artisčių“) nuotraukas. Nori žmogus pamatyti tas gražuoles – o jos jau pagrobtos.
Ir kaip čia nebus tos „varpos sunkesnės“…

 4,839 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes