UAB „Kretingos vandenys“ tikina, kad per sausrą geriamo vandens kretingiškiams užteks, tačiau vakarais gali kilti problemų dėl slėgio todėl prašo laistyti kitu paros metu.

Nusistovėjus itin sausiems ir saulėtiems orams, kretingiškiai, kaip ir visi Lietuvos gyventojai suvartoja kelis kartus daugiau vandens o vandens tiekimo įmonės jau prašo gyventojų vakarais naudoti mažiau vandens, laistyti želdinius kitu laiku. Prie šių raginimų prisideda ir UAB „Kreringos vandenys“.

“Mes taip pat kreipiamės į kretingiškius, ragindami saikingai nautoti vandenį ypač vakarais, – ragina įmonės direktorė Eglė Alonderienė.

„Jeigu vienu metu, ypač vakaras, po darbo, daug vartotojų atsuka centralizuoto vandentiekio čiaupus, nes nori palaistyti vejas, gėlynus, daržus, sistemose krenta slėgis“, – kalbėjo UAB „Kretingos vandenys“ vadovė. Todėl vandens srovė gali sumažėti.

Tačiau dėl galimo vandens stygiaus įmonės direktorė E. Alonderienė patikino, kad kretingiškiams jo tiktai užteks ir dėl to baimintis nereikėtų, o laistymui geriau pasirinkti kitą paros metą.

Tuo metu Lietuvos geologijos tarnyba teigia, kad sausra šalyje yra įprastas reiškinys, ji turi įtakos požeminiam vandeniui, tačiau jo tiekėjams iššūkių kyla ne dėl sausros, o dėl nepasiruošimo.

Tuo tarpu „Kauno vandenys“ skelbia, jog pastarosiomis savaitėmis bendras vandens suvartojimas Kaune šoktelėjo vidutiniškai nuo 65 tūkst. iki 75 tūkst. kubų per parą, nes gyventojai jį naudoja laistyti augalus ir pievas. Daugiau problemų atsiranda, kad žmonės daugiau vandens naudoja vienu metu, dažniausiai vakarais.

Bendrovė „Klaipėdos vanduo“ taip pat pranešė, kad pastarosiomis savaitėmis kai kuriose gyvenvietėse vandens suvartojimas išaugo net tris kartus, todėl įmonė prašo gyventojų vakarais naudoti mažiau vandens, laistyti želdinius ne piko valandomis.

Jei žmonės nepaisys rekomendacijų, gali iš čiaupš pasirodyti ir drumzlinas vanduo. Jis esą, nėra pavojingas, jame nėra toksiškų medžiagų tačiau ten paprastai būna nuosėdusios geležies, mangano oksidų liekanos iš vamzdynų.

„Švyturio“ inf.

 7,636 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes