Birželio 25 d. praūžė tradicinė Darbėnų miestelio šventė, dar vadinama petrinių atlaidais Darbėnų Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčioje. Įspūdinga šventė prasidėjo mišiomis pagrindinėje miestelio šventovėje, o vakare iškilmės persikėlė į stadioną, kur veikė mugė bei aidėjo sveikinimai Petrams, Petronėlėms, Povilams, Pauliams ir  Paulinoms. Vakaro kulminacija – Lietuvos estrados žvaigždžių koncentras ir šokiai.

Grojo ir dainavo grupės „Biplan“, „Intervalai“, panevėžiečių duetas Rokas ir Laurynas bei publikos numylėtinis Radži.

Šventės metu sveikinimų susilaukė ir Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys, dar šio mėnesio pradžioje sutikęs savo garbingo 40 metų jubiliejų. “Švyturys” pakalbino jubiliatą Darbėnų seniūną A.Poškį.

-Gerbiamas seniūne, kiekvienais metais, švęsdami petrines ir povilines, suskaičiuojate, kiek miestelyje gyvena pertų, petručių ir povilų. Kiek jų suskaičiavote šiais metais?

-Šventės metu mes juos ir suskaičiuosime. Paprastai nupiname tiek vainikų, kiek yra varduvininkų. Kasmet jų būna nuo 10 iki 15 žmonių.

-Prieš kiek laiko Darbėnuose pradėta švęsti petrinių šventė? Kokia šios šventės istorija?

-Šventės istorija tikrai gili. Darbėnų bažnyčia yra pavadinta apaštalų Petro ir Pauliaus vardu. Kadangi bažnyčioje visada vykdavo petrinių atlaidai, šios iškilmės peraugo į miestelio šventę. Pirmąją Romos katalikų bažnyčią Darbėnuose pastatė Karolis Chodkevičius dar 1620 m.

Mano atmintis siekia 1991 metus. Tada petrinės sutapo su miestelio 400 metų jubiliejumi. Man tada buvo tik 8 metai, bet prisimenu, kaip labai įspūdingą šventę. Darbėnų kultūrai pradėjus vadovauti Artūrui Juškai, jo pastangų dėka buvo atgaivinta ši nuostabi šventė. Ir jau 15 metų, kiekvieną vasarą, per petrinių atlaidus mes švenčiame miestelio šventę. Joje susirenka labai daug žmonių. Ačiū jos organizatoriams.

-Paminėjote, kad buvo švenčiamas Darbėnų jubiliejus. Kiek dabar miesteliui metų?

-Šiandien Darbėnams 423 metai

-Ar galėtumėte įvertinti per šiuos metus, nuo petrinių iki petrinių atliktus darbus? Ką pavyko padaryti, kokie darbai dar laukia?

-Tų darbų visada yra daug. Daugiau yra tokių, kurie tęsiami ir naujais metais. Reikia ir priežiūros, ir tobulėjimo ir grąžinimosi. Kuo mes didžiuojamės ir ką mums pavyko padaryti? Tai visų pirma Darbėnuose atidarėme šviečiančias supynes Vytauto Didžiojo parke. Tai įspūdinga vieta, įspūdingas reginys vakarais. Jis traukia gausius lankytojų būrius. Džiaugiamės, kad Kretingos rajone atsidaro dar viena žmonėms įdomi lankytina vieta.

Keliaujantys po Lietuvą bei poilsiaujantys Pajūryje mėgsta Darbėnų apylinkes. Šventoji – netoli, čia ir Japoniškas sodas, ir Baltų  mitologijos parkas, ir pats atsinaujinęs miestelis, kuriame visada norisi sustoti ir apsidairyti. Ką gero esame numatę ateičiai, kaip planuojate išnaudoti nuostabų krašto gamtos potencialą?

-Bendra Kretingos r. turizmo politika galėtų būti nukreipta į tai. Jau daugelį metu kalbama, kad daliai Kretingos r., kur Baltų mitologijos parkas, HBH, Žibininkai, Užpelkiai galima būtų skirti kurortinės teritorijos statusą. Tada turistų būtų dar daugiau. Tačiau ir be šito jų netrūksta.

Kaip jūs ir sakėt, Darbėnų seniūnija yra labai patrauklioje geografinėje vietoje. Japoniškas sodas yra antras turistų lankomiausias objektas rajone po Kretingos muziejaus. Tikrai vasarą keliautojų pas mums netrūksta. Poilsiautojai iš Palangos ir Šventosios aplanko Baltų mitologijos parką, Japonišką sodą, Darbėnų miestelį, tačiau dabar jie gales aplankyti dar vieną įspūdingą vietą – šviečiančias sūpynes. Darbėnuose galima sustoti, papietauti, paskanauti prancūziškų Bretanės blynų bei tradicinių lietuviškų patiekalų. Mūsų krašte yra daug vietų, kurias galima aplankyti, tad turistai yra visada laukiami.

 -Ačiū Jums ir linkime gražių prasmingų darbų

Pokalbis su Darbėnų seniūnu Alvydu Poškiu „Švyturio“ YouTube kanale:

 

 

 

 3,157 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes