Pertvarkant šaukimo į kariuomenę tvarką, Lietuvos Krašto apsaugos ministerija (KAM) siūlo naujas nuostatas, leidžiančias trumpinti privalomosios karo tarnybos laiką ir įtraukti aukštųjų mokyklų studentus į šią veiklą. Naujieji pasiūlymai siekia efektyviau panaudoti šauktinių resursus, pritraukti profesinių specialistų dėmesį ir padidinti aktyvųjį kariuomenės rezervą.

Antradienį ministerijos pateiktuose projektuose numatyta galimybė sutrumpinti devynių mėnesių tarnybą iki pusmečio, tačiau ne ilgiau kaip tris mėnesius. Naujos tvarkos detalės, įskaitant tarnybos sutrumpinimo sąlygas ir tvarką, bus nustatomos Lietuvos kariuomenės. Šis pasiūlymas leistų apie 35–50 proc. šauktinių pasirinkti pusmečio tarnybą.

Plačiau taip pat numatyta įtraukti aukštųjų mokyklų studentus į privalomąją tarnybą, leidžiant jiems dalyvauti Jaunesniųjų karininkų vadų mokymuose arba stoti į Krašto apsaugos savanorių pajėgas. Tai būtų galima suderinti su studijomis ir vykdyti savaitgaliais arba vasaros atostogų metu.

Pertvarka taip pat numato šaukimo amžiaus ribos mažinimą nuo 18–23 metų iki 18-21 metų. Įsigaliojus naujai tvarkai, karo prievolininko statusą asmuo įgytų nuo 17 metų. Tai reiškia, kad jaunuoliai galėtų tapti šauktiniais dar nepilnamečiai ir privalėtų pasitikrinti sveikatą Lietuvos kariuomenės gydymo įstaigose, kad pasirengtų tarnybai pilnametystės sulaukus. Savanoriškai tarnybą norintys atlikti asmenys, kaip ir dabar, galėtų tą padaryti 18 – 38 metų amžiaus.

Taip pat siūloma, kad asmenys, kurie yra karo prievolininkai ir įgijo profesijas, kurių trūksta kariuomenėje, galėtų atlikti trijų mėnesius trukmės tarnybą. Šiems asmenims šaukiamojo amžiaus riba būtų iki 30 metų. Šiais pasiūlymais siekiama papildyti kariuomenės aktyvųjį rezervą su specialistais, kurių kompetencijos yra reikalingos ginkluotųjų pajėgų karo meto struktūrai. Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos pateikiamais duomenimis, šiuo metu trūksta apie 2 tūkstančių specialistų karo meto struktūrai užpildyti.

Taip pat, norintiems vengti tarnybos nustatomas 30 metų šaukiamasis amžius tiems, kurie buvo paskirti tarnauti, tačiau nepasirodė tarnybos vietoje. Tarnybą baigusiam šauktiniui, išreiškusiam norą dirbti profesijose, kurios yra trūkstamos kariuomenėje, būtų leista tarnauti tris mėnesius. Tai ypač aktualu siekiant užtikrinti ginkluotųjų pajėgų karo meto struktūros specialistų poreikį.

KAM taip pat numato finansines paskatas, siekdama motyvuoti ilgesnei tarnybai. Septintame iki devinto mėnesio šauktiniams piniginės išmokos būtų didinamos tris kartus. Be to, tarnybą baigusiems šauktiniams būtų kompensuojami lengvojo automobilio vairavimo kursai, o įdarbinusiems darbdaviams būtų mokama darbo užmokesčio subsidija.

Naujieji pasiūlymai dar turi būti pritvirtinti Vyriausybės ir Seimo.

,,Švyturio” inf.

 10,932 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes