Dėl iškritusių gausių kritulių ir per kraštus patvinusių upių bei su dideliu vandens kiekiu nesusidorojančių inžinerinių komunikacijų, Kretingos rajone buvo paskelbta ekstremali padėtis.

Ko tikėtis per artimiausias paras, ar liūtys pagaliau liausis, pasiteiravome Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus viršininko Juozo Šimkaus?

-Ar normalu, kad tokiu metų laiku iškrenta tokie gausūs kritulių kiekiai?

-Iš tiesų Vakarų Lietuvoje per pastarąsias kelias savaites lietaus iškrito tikrai daug ir daugiau negu įprasta tokiu metu.  Todėl upėse vandens lygis taip staigiai ir pakilo. Akmena-Danė – itin stipriai. Trečiadienį apie pietus buvo pasiektas stichinis vandens lygis. Panašu, kad ketvirtadienį ir penktadienį jis toliau kils, nes lietaus žadama ir šiandien, ir rytoj. Nustos lyti gal tik penktadienį. Tad per kelias artimiausias dienas vandens lygis upėse bei kituose vandens telkiniuose ir toliau kils.

-Ar tai įprastas reiškinys tokiu metų laiku? Ar tai galima sieti su klimato kaita?

-Žiūrint į istoriją, tai kiekvienais metais, po vasaros sausrų stebimas vandens pakilimas, susijęs su gausesniais krituliais ir mažesniu garavimu. Tai, kad rudenį upių vandeningumas padidėja – yra normalus ir natūralus reiškinys. Tačiau kas yra natūralu ir kas normalu pastaraisiais dešimtmečiais sunku pasakyti.

Prisiminkime rugsėjį. Jis buvo šiltas ir sausas. Spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje per pusantros savaitės iškrito daugiau lietaus negu įprastai per vieną mėnesį. Tai ir nulėmė tokį staigų upių ir upelių vandens lygio kilimą.

-Ar tai nėra susiję su uraganais ir ciklonais, kurie nusiaubė Europą prieš savaitę?

Taip. Tai yra susiję iš dalies su ta pačia orų cirkuliacija. Tai susiję su tais ciklonais, kurie atnešė  į Europą daug drėgno oro. Buvo pas mus ir stiprių vėjų, ir kritulių. Vėjai pas mus gal nepadarė tiek daug žalos, kai Vakarų Europoje. Tai ir yra besikeičiantis klimatas, kuomet liūtimis nepavadinsi, tačiau ilgą laiką intensyviai lyja. Panašiai buvo 2017 metas, tačiau tada pradėjo lyti nuo rugpjūčio antrosios pusės ir beveik be sustojimo lijo iki Kalėdų. Tų metų rudenį visos upės buvo patvinusios. Tuo tarpu šiemet didesnis vandens lygio kilimas fiksuojamas Vakarų Lietuvos upėse, kur iškrito daugiau kritulių. Pietryčių Lietuvoje taip pat stebimas vandens lygio pakilimas, tačiau ten jis nesiekia kritinių ribų.

-Minėjote, kad tik apie penktadienį lietūs turėtų liautis?

-Taip. Tačiau vandens lygis taip greitai nekris. Nes dirvožemis jau yra prisisotinęs vandens, oro temperatūra santykinai neaukšta, garavimas menkas todėl vandeniui reikia laiko, kad jis nutekėtų ar  susigertų. Kaip staigiai kilo, taip staigiai vanduo nenukris.

-Dėkojame už pastebėjimus

 Kalbino Gintaras Mikšiūnas

 3,379 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes