Šiemet Lietuvoje gyvenančių užsieniečių skaičius perkopė 200 tūkst., iš jų daugiau nei 34 tūkst. įsikūrė Klaipėdoje. Uostamiestyje gausėja kitataučių bendruomenių ne tik iš kaimyninių ar istoriškai artimų šalių, bet ir iš tolimesnių pasaulio kraštų. Kaip jiems sekasi kurti gyvenimą mūsų šalyje, pasakoja ekspertė.

Šiuo metu daugiausia užsieniečių Klaipėdoje yra atvykę iš tokių šalių, kurių bendruomenės uostamiestyje susiformavo jau seniau, pavyzdžiui, iš Ukrainos, Rusijos, Vokietijos, Latvijos, Baltarusijos. Tačiau pastaraisiais metais stebima, kad gausiai daugėja atvykusiųjų ir iš kitų valstybių – Didžiosios Britanijos, Kazachstano, Airijos, Norvegijos bei Azerbaidžano.

Anot „International House Klaipėda“ projektų vadovės Viktorijos Paldauskės, didžiausia bendruomenė – ukrainiečių. Šiuo metu trečiame didžiausiame Lietuvos mieste yra įsikūrę apie 14 tūkst. iš Ukrainos atvykusių gyventojų.

„Pastebime, kad gyventi į Klaipėdą žmonės atvyksta iš įvairių šalių. Dažniausiai uostamiestyje apsistoja studentai – mokosi Klaipėdos universitetuose ar kolegijose, o vėliau pasilieka kurti čia savo gyvenimą“, – sako V. Paldauskė.

Kreipiasi dėl įvairių klausimų

Anot V. Paldauskės, „International House Klaipėda“ nuolat sulaukia kitataučių, kurie kreipiasi į organizaciją pačiais įvairiausiais klausimais. Projektų vadovė pabrėžia, kad padėti suprasti naujos šalies – Lietuvos – procesus bei čia įsitvirtinti ir yra pagrindinis centro tikslas.

„Atvykus į svetimą šalį dažnai kyla elementarūs klausimai, kurie aktualūs ką tik mokyklą baigusiam ir savarankišką gyvenimą pradedančiam jaunuoliui. Pavyzdžiui, dažnai užsieniečiams suteikiame informacija apie tai, kaip veikia Lietuvos mokestinė sistema, kokius mokesčius turi mokėti piliečiai, kaip deklaruoti pajamas, kokias išmokas gali gauti, koks sveikatos draudimas priklauso ir pan.“, – aiškina V. Paldauskė.

Dažnas į centrą atvykęs užsienietis vertina galimybę gauti atsakymus į visus klausimus ir susitvarkyti svarbiausius reikalus vienoje vietoje.

„Idėja teikti visas paslaugas vienoje vietoje pateisino. Kiekvienas gali užsiregistruoti susitikimui ir konsultacijai reikiama tema, ar tai būtų migracijos paslaugos, ar įdarbinimo klausimai, bei gauti informaciją ta kalba, kurią jis supranta. Toks centras yra svarbus išskirtinumas miestui, kuris nori pritraukti užsienio gyventojus“, – tvirtina „International House Klaipėda“ projektų vadovė.

Tarp gausiausių bendruomenių – miestiečiai iš Afrikos

Šiuo metu Klaipėdoje egzistuoja skirtingos užsieniečių bendruomenės. Anot V. Paldauskės, dalis jų Klaipėdoje gyvuoja jau ilgą laiką, kitos – naujos ir mieste atsiradusios neseniai.

„Pavyzdžiui, vokiečių, armėnų ar rusų bendruomenės – jos labiau tradicinės, kurios jau yra nuo senų laikų. Taip pat dėl vykstančio karo pastebime besiformuojančią didelę ukrainiečių bendruomenę“, – pasakoja „International House Klaipėda“ projektų vadovė.

Ji priduria, kad Klaipėdoje neseniai pradėjo formuotis ir Nigerijos piliečių bendruomenė, kuri šiuo metu yra pakankamai gausi. Pasak jos, daug šios šalies piliečių yra studentai – studijuoja Klaipėdos universitete ar kitose miesto aukštosiose mokyklose.

„Svarbus Klaipėdos užsieniečių susibūrimo centras yra LCC tarptautinis universitetas – jame dirba daug dėstytojų iš kitų šalių, taip pat mokosi virš 500 iš svetur atvykusių studentų. Dėl šios priežasties universitetas vykdo tam tikras programas – organizuoja renginius mažesnėms grupelėms, kuriuose neseniai į miestą atvykę gyventojai gali susipažinti vieni su kitais. Taip Klaipėdos užsieniečiai gali pasidalinti rūpesčiais, rekomendacijomis, kas vyksta mieste, kokiuose renginiuose dalyvauja ar net koks restoranas yra geresnis. Tai padeda įsilieti užsienio bendruomenėms į miesto gyvenimą“, – aiškina V. Paldauskė.

Organizuojami renginiai, skirti užsieniečiams

Klaipėdos organizacijos atsakingai stengiasi integruoti užsieniečių bendruomenes į bendrą gyvenimą Lietuvoje, stengiasi supažindinti ne tik su šalimi, bet ir jos kultūra bei žmonėmis.

„Tiek mes, tiek „Klaipėda ID“ nuolat organizuojame renginius, kurie skirti užsieniečių bendruomenėms, studentams iš kitų šalių. Juose pristatome galimybes įsikurti mieste bei dėl kokių klausimų jie gali į mus kreiptis“, – pasakoja V. Paldauskė.

Ji priduria, kad „International House Klaipėda“ artimiausiu metu organizuos karjeros mugę, kurioje dalyvaus uostamiesčio įmonės, besidominčios galimybėmis pasamdyti užsienio specialistus.

„Renginyje lauksime užsieniečių, kurie galės susipažinti su kiekviena įmone, sužinoti tiek praktikos, tiek įsidarbinimo galimybes. Tokiuose susibūrimuose taip pat galima susipažinti su kitais žmonėmis, atvykusiais iš įvairių šalių, ir taip kurti tarptautines bendruomenes, kurių nariai nebūtinai būtų iš to paties pasaulio krašto“, – tvirtina V. Paldauskė

Apie „Klaipėda ID“:

„Klaipėda ID“ – tai daugiafunkcinis paslaugų centras verslui, investuotojams ir talentams, kurį įsteigė Klaipėdos miesto savivaldybė. Agentūra siekia užtikrinti, kad Klaipėdos investicinė aplinka atitiktų modernaus verslo poreikius, auginti miesto ekonomikos strategijoje numatytas prioritetines kryptis, viešinti miesto investicinį patrauklumą bei skatinti sudaryti sąlygas Klaipėdoje dirbti ir gyventi aukščiausio lygio specialistams.

 125 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes