Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, siekdamas didinti Valstybės gynybos plano prieinamumą, inicijavo jo parengimą lengvai suprantama kalba.

Valstybės gynybos planu, kurį Valstybės gynimo taryba patvirtino šių metų lapkričio 6 d., siekiama piliečiams, organizacijoms, verslui ir valstybės institucijoms parodyti, kokia būtų jų funkcija prireikus ginti valstybę. Planu yra nustatomi veiksmai ir užduotys, skirtos valstybės visuotinei gynybai nuo ginkluoto užpuolimo, įtvirtinamas visuotinis pasiruošimas gynybos užduotims ir mokymas.

Pasak specialistų, Lietuvoje lengvai suprantama kalba reikalinga 15 proc. šalies gyventojų, tai yra apie 420 tūkstančių asmenų. Siekiant, kad visi galimi valstybės gynybos dalyviai galėtų įsitraukti, įvertinti savo galimybes prisidėti prie valstybės gynybos ir jai pasirengti, parengtas dokumento tekstas lengvai suprantama kalba. Su tekstu galite susipažinti čia.

Lengvai suprantama kalba (angl. easy-to-read) – Europoje plačiai paplitęs metodas, kuriuo, vadovaujantis rekomendacijomis, suprantamai pateikiama informacija skaitymo, suvokimo problemų, intelekto negalią turintiems asmenims. Universalus lengvai suprantamos kalbos teksto išdėstymas, iliustracijos ir teksto stilius ypač palengvina informacijos prieinamumą, taip pat tinka žmonėms, sergantiems demencija, sveikstantiems po galvos traumų, negimtakalbiams atvykėliams, kurie dar tik mokosi lietuvių kalbos.

Valstybės gynybos plano alternatyvią versiją lengvai suprantama kalba parengė Všį Informacijos kaupimo sklaidos centras, jį išbandė ir vertino Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Vilniaus Viltis“ socialinių dirbtuvių lankytojai.

 146 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes