Nauja Pilietinio atsparumo iniciatyvos (angl. Civic Resilience Initiative, toliau – CRI) su Google parama sukurta melagienų stebėsenos platforma balticdisinfo.eu ženkliai prisidės kovojant su dezinformacijos keliamais iššūkiais Baltijos šalyse.

CRI dezinformacijos stebėsenos projekto „Tracking and Fighting Disinformation and Influence Campaigns in the Baltic States“ (liet. „Dezinformacijos ir įtakos kampanijų Baltijos šalyse sekimas ir kova su jomis“) tikslas – sistemingai analizuoti ir kovoti su žalingu socialinių tinklų, žiniasklaidos priemonių ir kitų komunikacijos kanalų naudojimu melagienų skleidimui Baltijos regione. Dezinformacija stebima Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje, daugiausiai dėmesio skiriant pro-rusiškiems kanalams, tačiau jais neapsiribojant.

„Google Lithuania“ direktorius Vytautas Kubilius pažymi šio įrankio svarbą Lietuvos, Latvijos ir Estijos visuomenėms.

„Baltijos šalių gyventojams itin svarbu pasiekti aukštos kokybės bei patikimą turinį, todėl kovos su dezinformacija internete iššūkį priimame ypač rimtai. Tačiau vieni šios kovos laimėti negalime. Tad pastaraisiais metais visame CEE regione bendradarbiaujame su nevyriausybinėmis organizacijomis, akademine bendruomene bei skiriame paramą faktų tikrintojams, kad galėtume kartu didinti gyventojų atsparumą melagienoms. Tikiuosi, kad naujasis CRI įrankis bus praktiškas pagalbininkas Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojams bei padės atpažinti internete skleidžiamus pramanus“, – sako V. Kubilius.

Žurnalistai bei visuomenė turės galimybę matyti dezinformacijos stebėsenos ataskaitas bei duomenų bazę, pagal kurią atliekami tyrimai ir ruošiamos ataskaitos. Tyrėjai teiks savaitines ataskaitas, kurios apžvelgs aktualiausias to laikotarpio tendencijas, bei mėnesines ataskaitas, kuriose bus detaliai išnagrinėti pasirodę dezinformacijos atvejai.

LR Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas, Seimo narys Laurynas Kasčiūnas pažymi platformos naudą sprendimų priėmėjams ir ekspertams.

„CRI dezinformacijos stebėjimo platforma yra seniai laukta iniciatyva, kuri padės visuomeniniu lygmeniu užkirsti kelią manipuliacijoms ir kitoms grėsmėms, kurios kyla demokratinėms vertybėms. Matyčiau daug potencialo šiai platformai tapti informacijos ir žinių šaltiniu tiek politikams, tiek nevyriausybininkams, ar akademikams“, – teigia L. Kasčiūnas.

Siekiama atremti dezinformacijos grėsmes

LR Užsienio reikalų ministerijos Rytų kaimynystės politikos departamento Rusijos skyriaus vadovas Mantas Jakimavičius akcentuoja platesnį kovos su dezinformacija kontekstą karo Ukrainoje akivaizdoje ir platformos svarbą jame.

„Tada, kai Ukrainos kariai gina savo tėvynę nuo Rusijos okupantų, mes lygiai taip pat kovojame kitą karą – karą su Kremliaus skleidžiamomis melagienomis ir propaganda. Jos nesiliauja nei akimirkos, kiekvieną dieną įgauna vis naujas formas, ieško vis naujų būdų užkrėsti mūsų žmonių protus ir širdis dezinformacijos virusu. Laimei, turime Lietuvoje tokį partnerį kaip CRI, su šiuo naujausiu projektu pereinantį į visai kitą kovos su Rusijos dezinformacija lygmenį, galėsiantį pasiūlyti savo ekspertizę ir pagalbą ne tik Lietuvos, bet ir kitų Baltijos valstybių bei platesnio regiono visuomenėms“, – detalizuoja M. Jakimavičius.

Platformos kūrėjų teigimu, aktyvus dezinformacijos stebėjimas ir analizė yra vienas svarbiausių žingsnių siekiant turėti atsparią manipuliacijoms visuomenę. Žmonėms patikėjus klaidinga informacija, kyla iššūkiai demokratijos principams ir žodžio laisvei, susvyruoja pasitikėjimas institucijomis. Siekiama, kad CRI iniciatyva padėtų atremti šias grėsmes, leistų išlaikyti skaidrų viešąjį diskursą ir žiniasklaidos aplinką, kurioje vyrauja tiesa.

Pasitelkė pažangiausias technologijas

Dezinformacijos stebėsenos įrankis sukurtas pasitelkus interneto duomenų rinkimo platformos „Oxylabs“ sprendimus, užtikrinančius, kad būtų pastebėta visa svarbi informacija skaitmeninėje erdvėje.

„Surinkti duomenys bus analizuojami sentimentų analizės būdu (angl. Sentiment analysis) – nustatoma, ar emocinis skaitmeninio teksto žinutės tonas yra pozityvus, negatyvus ar neutralus. Šis analizės procesas pagrįstas „Awario“ žiniasklaidos stebėjimo įrankiais, leidžiančiais suprasti visuomenės reakcijas į įvairią informaciją ir išsiaiškinti jos daromą poveikį“, – pasakoja CRI tyrėja Urtė Andriukaitytė.

Duomenų analizė taip pat bus atliekama pasitelkus dirbtinio intelekto (DI) įrankius, kurie užtikrins, kad įžvalgos apie surinktą informaciją būtų savalaikės ir aktualios.

Šaltinis BNS

 460 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes