Po naujausio „Google Chrome“ atnaujinimo dirbtinis intelektas (DI) dar arčiau priartės prie paprastų vartotojų. Populiariausia pasaulyje naršyklė praėjusią savaitę pasipildė trimis naujomis DI funkcijomis, kurios padės nepasimesti skirtukų gausoje, padailins naršyklės išvaizdą ir netgi už mus parašys tekstą, kai to prireiks. „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro ekspertai atskleidžia, kaip šiomis naujovėmis bus galima pasinaudoti.

„DI jau antrus metus iš eilės yra karščiausia tema technologijų industrijoje, o jo vystymosi tempai ir toliau išlieka įspūdingi. Tačiau DI populiarėjimas yra viena, kai tam reikia eiti į specializuotą internetinį puslapį ar naudoti išmanymo reikalaujančius įrankius, o visai kita, kai jis tiesiog atsiduria 3 milijardų žmonių naudojamoje naršyklėje ir dar veikia automatiškai. „Chrome“ atsiradusios mašininio mokymosi funkcijos ne tik pakeis tai, kaip naršome internete, bet ir DI galimybes leis išbandyti tiems, kas tam iki šiol neturėjo motyvacijos arba nejautė poreikio“, – atnaujinimo reikšmę pabrėžia „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro skaitmenizacijos ekspertė Diana Gold.

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad nors sparčiai išpopuliarėjus „OpenAI“ įrankiams, „Google“ savo DI įrankį LLM išleido po daugiau nei metų, tačiau kaip didžiausia paieškos platforma nesiruošia atsisakyti lyderio pozicijos DI vystymo ir pritaikymo srityje.

Skirtukų betvarkei – viso gero 

Planuojant kelionę ar atliekant kitą atsakingą užduotį, daugelio mūsų naršyklėse skirtukų skirtukų pridygsta lyg grybų po lietaus. Skrydžio bilietų svetainę veja viešbučių rezervacija, paskui jas seka orų prognozių puslapis ir naujo lagamino paieškos internetinėse parduotuvėse. O galiausiai visa svarbi informacija pasimeta tarp „YouTube“ kelionių laidų ir susirašinėjimų socialiniuose tinkluose.

„Tvarkingai sudėlioti skirtukai turėtų palengvinti kelių darbų atlikimą vienu metu, bet juos grupuoti rankiniu būdu daug kam yra didelis vargas. Laimė, naujausioje M121 „Chrome“ versijoje tą už mus gali atlikti DI – tereikia užvesti kursorių ant norimo skirtuko ir spustelėjus dešinįjį pelės klavišą pasirinkti „Organize Similar Tabs“ arba šią funkciją aktyvuoti paspaudus skirtukų skilties pradžioje esančią, žemyn nukreiptą rodyklę. „Chrome“ skirtukus suskirstys pagal temą, sugalvos grupių pavadinimus ar net joms labiausiai tinkančius jaustukus“, – paaiškina D. Gold.

Skirtukų grupių tipai gali būti patys įvairiausi. Jei renkatės naują išmanųjį ir skaitote daug įvairiausių apžvalgų, DI jas suskirstys pagal telefono modelį. Ieškant pigių skrydžių ir apartamentų, „dirbtinės smegenys“ skirtukus atskirs į atitinkamas grupes. Bandote vienu metu suderinti darbinės ataskaitos rengimą ir filmo vakarui paieškas? „Chrome“ DI pasirūpins, kad šie darbai nesusipainiotų.

Budintis rašymo pagalbininkas 

Skaitmeninėje erdvėje šiandien beveik neįmanoma pabėgti nuo rašymo. Nesvarbu, ar tai būtų eilinis atsakymas į kolegos elektroninį laišką, ar socialinio tinklo įrašas – mokėti artikuliuotai reikšti mintis raštu tampa vis svarbesniu įgūdžiu. Visgi tam talentą turime ne visi, o net jeigu ir esame tuo apdovanoti, kartais būname tiesiog pernelyg pavargę, kad sugebėtume internetinę plunksną tinkamai „pagaląsti“.

Šią problemą jau kurį laiką galėjome spręsti naudodami „ChatGPT“ ar „Bard“ DI asistentus, bet neretai to atsisakydavome dėl teksto trumpumo ar nepatogaus teksto kopijavimo/įklijavimo proceso. Tačiau „Chrome“ bet kokius DI naudojimo stabdžius „išjungia“ su nauju „Help Me Write’ funkcionalumu. Spustelėjus dešinį pelės klavišą ant bet kokio teksto lauko ir pasirinkus minėtą naujovę, pakaks parašyti kelis žodžius ir likusį tekstą už vartotoją sukurs „Gemini“ didžiuoju kalbos modeliu (LLM) paremtas pagalbininkas.

„Tai gali būti bet kas – „LinkedIn“ įrašas apie pasiekimus profesinėje srityje, sveikinimas draugui gimtadienio proga, mandagus atsakymas į verslo partnerio užklausą, kvietimas į konferenciją ir daug kitų pačių įvairiausių rašto darbų. „Chrome“ įdiegtam asistentui tereikia duoti šiek tiek konteksto ir jis parašys profesionaliai skambantį tekstą. Jei vartotojui DI kūrybos rezultatas nebūtų priimtinas, „Chrome“ netgi leidžia pasikoreguoti sugeneruoto teksto ilgį ir toną, kad jis skambėtų profesionaliau arba draugiškiau“, – pasakoja „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro ekspertė.

„Google“ aplikacijų tyrinėjimais pagarsėjęs tinklaraštininkas „AssembleDebug“ taip pat neseniai aptiko įrodymų, kad naujausiose „Android“ ir naršyklėms skirtose „Gmail“ versijose „Help Me Write“ funkcija žengs dar vieną žingsnį į priekį. Gavusi šiek tiek konteksto, ji ne tik sugebės parengti elektroninio laiško juodraštį, bet ir šio darbo instrukcijas priimti balsu. Kitaip tariant, netrukus atsakinėti į elektroninius laiškus bus galima tiesiog DI padiktavus trumpą santrauką to, ką jis turėtų parašyti pašnekovui.

Atnaujinimo gali tekti šiek tiek palaukti

Paskutinis DI magija pripildytas „Chrome“ atnaujinimas – individualizuoti naršyklės ekrano fonai. Šoniniame naršyklės meniu atvėrus „Customize Chrome“ skiltį ir pasirinkus „Change Theme“, išvysime naują punktą „Create With AI“. Jis leis naršyklės siūlomas temas geriau pritaikyti savo skoniui, pakeičiant jų stilių ir spalvų gamą. Pavyzdžiui, pasirinkus šiaurės pašvaistės temą, DI gali padėti išryškinti violetinį toną ar paveikslą suanimuoti.

Visos trys DI naujovės integruotos į naujausią „Windows“ ir „Mac“ platformoms skirtą „Chrome (121)“ versiją, bet jų aktyvavimas vykdomas pamažu. Kadangi „Google“ jas vadina eksperimentinėmis, kol kas DI funkcijos veikia tik daliai JAV gyvenančių vartotojų, kurie „Chrome“ prisijungimui naudoja įprastą, o ne mokslui ar verslui skirtą „Workspace“ paskyrą. Vis dėlto „Google“ pažadėjo „Chrome“ DI prieinamumą plėsti, todėl išmaniosios galimybės anksčiau ar vėliau pasieks ir Lietuvos gyventojus.

Pasak D. Gold, norint pasitikrinti, ar jas jau galima aktyvuoti savo kompiuteryje, reikėtų spustelėti dešiniajame viršutiniame naršyklės kampe esančius tris taškus, atverti nustatymų meniu ir jame ieškoti „Experimental AI“ puslapio. Jei jo neradote, reiškia „Google“ DI funkcionalumo jūsų paskyrai dar kol kas neaktyvavo.

 272 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes