Atsižvelgdami į būtinybę sumažinti azartiniuose lošimuose dalyvaujančių asmenų priklausomybės formavimosi riziką ir iš to kylančias neigiamas pasekmes asmens, šeimos ir visuomenės gerovei, Seimo Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ pateikė Azartinių lošimų įstatymų pakeitimus. Taip pat demokratai siekia mažinti lošimų prieinamumą socialiai pažeidžiamoms asmenų grupėms, nustatyti asmens per kalendorinius metus maksimalią galimą lošimuose, lažybose ir totalizatoriuje išleistiną sumą.

Kaip pastebi Seimo narys Algirdas Stončaitis, Vilniaus stadiono statybos epopėją šalies žmonės dažniausiai tapatina su beveik du dešimtmečius besitęsiančia ir nežinia kada pasibaigsiančia galimai stambiausia ir bene ilgiausiai trunkančia korupcijos istorija (beje, galbūt ir politinės korupcijos).

„O tęsiant stadiono istoriją, norėtųsi sužinoti – kaip fiziniam asmeniui pavyko pavogti 40 mln.? Ir dar taip, kad niekas nematė? Beje, tai įvyko esant daugybei atsakingų kontroliuojančių institucijų. O šiandien valdantieji šią istoriją bando pridengti azartinių lošimų reklamos draudimu. Ar problema tik čia? Kyla klausimas, kodėl dar praėjusią Seimo kadenciją parengtas įstatymo projektas, užtikrinantis visas galimybes vykdyti realią lošimo įstaigų kontrolę, taip ir nepasiekė Seimo posėdžio salės“, – sako A. Stončaitis.

Seimo narys Lukas Savickas įsitikinęs, kad, jei konservatorių noras pagelbėti asmenims, priklausomiems nuo lošimų, yra nuoširdus, jie privalėtų palaikyti Demokratų frakcijos teikiamus projektus.

„Dabartinis valdančiųjų siūlomas azartinių lošimų reklamos draudimas – tik žiedeliai ir problemos neišspręs. Susiklosčiusią situaciją būtina spręsti iš esmės, tarkim, nustatyti maksimalią galimą lošiant išleisti sumą, mažinti galimybes lošti jaunimui iki 21 metų. Kad azartiniai lošimai – didelė problema, laužanti žmonių likimus, patvirtina ir asociacijų, vienijančių nukentėjusių nuo azartinių lošimų priklausomybių šeimos narius, kreipimaisi į Seimo narius“, – pabrėžia L. Savickas.

Demokratai atkreipia dėmesį, kad moksliniais tyrimais įrodyta, kad, pradėjus lošti ankstyvame amžiuje, nepriklausomai nuo lošimų rūšies, auga priklausomybės rizika. Priklausomybė nuo lošimų itin apgaulinga ir iškart nepastebima, lengvai nuslepiama, bet su laiku gilėja ir daro itin didelę žalą tiek nuo priklausomybės kenčiančiam asmeniui, tiek jo artimiesiems. Taigi, pastaraisiais metais vykstant sparčiai lošimų sektoriaus plėtrai, svarbu valdyti su tuo susijusias rizikas.

 215 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes