Darbėnų seniūnijos bendruomenių iniciatyvinės grupės atstovai praėjusią savaitę susitiko su Kretingos r. savivaldybės meru Antanu Kalniumi. Apie įvykusį susitikimą praneša ir Danijos kompanijos „European Energy“ atstovai Lietuvoje, kurie nepraranda vilties rasti kitą vietą žaliojo vandenilio ir metanolio gamyklai statyti ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje ar Estijoje.
Prieš mėnesį Kretingos taryba priėmė sprendimą nepritarti Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. Už tai balsavo 22 rajono tarybos nariai, susilaikė vienas, o prieš balsavusiųjų nebuvo.
Balandžio 18 d. Darbėnų seniūnijos bendruomenių iniciatyvinės grupės atstovus šiuo klausimu priėmė Kretingos r. savivaldybės meras Antanas Kalnius. Plačiau šis susitikimas nebuvo paviešintas, bet aptartos temos susijusios su paminėtu Tarybos sprendimu. Pagrindiniais klausimai – kokie tolesni planai, po to, kai Taryba priėmė šį sprendimą?

Danai atsisako dalies savo planų?
Vienas iš iniciatyvinės grupės atstovas, Mažučių bendruomenės pirmininkas Kęstutis Kulesius, paprašytas pakomentuoti šio susitikimo eigą bei išvadas, sakė taip: „Meras suinteresuotas taikytis. Jis norėjo pasakyti, kad tai yra jo nuopelnas, kad tos gamyklos nebus“, – sakė Darbėnų krašto visuomenininkas.
Pasak K. Kulesiaus, meras sakė, kad praėjusią savaitę rajone viešėjo Danijos investuotojų atstovai. Jie buvo informuoti apie Tarybos poziciją. Taip pat jiems esa buvo pasakyta, kad jokiu būdu žemės paskirtis nebus keičiama.
Šiuo metu, toje vietoje, kur buvo planuojama statyti gamyklą, sklypas buvo ir yra žemės ūkio paskirties. „Tačiau tiek iš žiniasklaidos, tiek pasikalbėję su kai kuriais Seimo nariais, sužinojome, kad Danijos bendrovė apskritai atsisakė dalyvauti anksčiau planuotuose energetiniuose projektuose Lietuvoje. Tačiau visa tai dar nėra oficialu. Apie tai nėra paskelbusi Aplinkos apsaugos agentūra, kad stabdomas poveikio aplinkai vertinimas. Nors meras pranešė, kad jis stabdomas“, – tikino visuomenininkas.

Parengties būsenos neatsisako
Anot jo, iniciatyvinė grupė parengties būsenos neatsisako ir ruošiasi galimam teismui. „Tačiau tikimės, jog teismo gali ir nereikėti. Taip, kad išliekame budrūs, nes iki šiol įvairių pažadų būta nemažai“, – sakė K. Kulesius.
Visuomenininko žodžiais, su meru buvo kalbėta ir apie tai, kad ateities tikslas – dalį Darbėnų seniūnijos planuojama skelbti kurortine vietove. „Žiūrėdami į priekį šią linkme ir norėtume judėti. Jei atsirastų siūlymų investuoti į naujas gamyklas, tai tam puiki vietą yra Kretingoje, Tiekėjų g. Tuo tarpu idėjų plėsti pramonę mažose gyvenvietėse, reikėtų atsisakyti. Todėl ir siektume kurortinės vietovės statuso, kad ateityje apsisaugotume nuo panašių idėjų, kokios buvo sugalvotos Auksūdžio kaime. O vandenilio gamyklos, kiek mes žinome, šiuo metu planuojamos statyti kitose Lietuvos vietose Jonavoje, Elektrėnuose, Akmenėje. Tačiau šą informaciją reiktų tikslinti.
„Su meru sutarėme kalbėtis ir bendrauti, atkurti abipusio pasitikėjimo santykius, nes, kaip bebūtų, ši istorija bendruomenės nariams sukėlė daug rūpesčių, atitraukė žmones nuo savo darbų bei šeimų. Žodžiu, po šio susitikimo nuotaikos išliko pozityvios, tačiau budrumo neatsisakome“, – sakė K. Kulesius.

Ar galima tikėti investitoriais?
Savo mintis po susitikimo su Kretingos r. savivaldybės meru A.Kalniumi socialinėje erdvėje paskelbė ir visuomenininkė Jūratė Laučiūtė.
„Šiandien po ilgokos pertraukos Darbėnų iniciatyvinės grupės atstovai susitikome su Kretingos meru A. Kalnium. Susitikimas buvo naudingas, atveriantis perspektyvas tolesniam
Bendradarbiavimui“, – rašė ji, pridurdama, jog meras turėjo gerą naujieną: gamyklos atstovai pareiškė stabdysiantys tolesnę Poveikio aplinkai vertinimo procedūrą. Tai turėtų reikšti, jog jie nebestatys metanolio ir vandenilio gamyklos prie Darbėnų miestelio ir Auksūdžio kaimo, renkasi kitą vietą.
„Ar mes džiūgaujame? Nežinau, kaip mano kolegos bendražygiai. O aš tiesiog nežinau, ar galima tikėti tuo, ką pasakė investuotojų atstovai. Labai jau ilgai mus kvailino ir melavo visi, kas turėjo galimybę kvailinti, pradedant Aplinkos ministru S. Gentvilu ir savivaldybės valdžios atstovais, baigiant vietiniais durneliais, kurie bet kuria proga aklai tiki valdžiažmogiais… „ – rašė J. Laučiūtė.
Anot jos, „meras neslėpė nuoskaudos ir dėl to, kad mes, jo nuomone, netikėjome jo ketinimais, ir dėl to, kad jam teko išklausyti, skaudžių kaltinimų, kad galėjęs būti papirktas. Bet kai aš priminiau, kokius įžeidinėjimus patyrė mūsų grupės žmonės, daugiausia Kęstutis K. (grupės pirmininkas) ir aš (be visokių smulkesnių užgauliojimų, buvom ant visos Lietuvos LRT rašeivų pastangomis apšaukti putinistais), meras, rodos, kiek sutriko. Nes puikiai žino, kas iš jo politinės daugumos ir jo skiriamų pareigūnų, įskaitant Darbėnų seniūną, ką rašė ,ar ką sakė apie mus. Bet toks erškėčiuotas yra kelias visų, kurie mėgina pūsti prieš vėją.

Danai ieškos kitos vietos
Danijos investuotojų „European Energy“ Vilniaus biuro vadovas Tadeušas Konkovskis „Švyturiui“ patvirtino, jog praėjusią savaitę vyko pokalbis su Kretingos r. savivaldybės meru A. Kalniumi. Jie buvo susitikę ir kalbėjosi.
Pasak T. Konkovskio apie „European Energy“ poziciją savivaldybė buvo raštu informuota dar anksčiau. „Jie mūsų prašė stabdyti poveikio aplinkai vertinimo procedūras, mes taip ir padarėme“, – sakė investuotojų atstovas, patikindamas, jog poveikio aplinkai vertinimas šiuo metu nevyksta.
Paklaustas, kokia galėtų būti kita Lietuvos vieta vandenilio ir metanolio gamyklai statyti, danų investuotojų biuro Vilniuje vadovas atsakė, kad „mes visada sakėme, jog Lietuvoje žvalgomės kelių galimų lokacijų. Kai bus atlikti visi vertinimai, gal būt mes pasirinksime vieną iš tų vietų“.
Anot T. Konkovskio, Danijos žaliosios energergetikos kompanija neatsisako investicijų Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. „Tačiau tam turime rasti tinkamą vietą. Todėl sprendimai investuoti ar neinvestuoti bus priimami tada kai matysime realias galimybės vystyti tokį objektą. Tai gali būti ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, ar Estijoje. Kai bus išnagrinėtos visos galimybės, tada ir bus priimti visi reikalingi sprendimai dėl investicijų“, – patikino „European Energy“ atstovas Lietuvoje.
Jis taip pat patikino, jog Akmenės rajone jokie aktyvūs veiksmai nevykdomi, tačiau galima gamyklos vieta svarstoma.
Nepatvirtinos kalbos apie Skuodą ir Latviją
Nepatvirtintais šaltinių duomenimis, apie vieną galimą alternatyvią Darbėnams vietą neviešai jau kalbama. Esą tai gali būti Lenkimų ar Ylakių seniūnijos Skuodo rajone. Šaltiniai kaimyninėje Latvijoje, Priekulės savivaldybėje taip pat praneša apie kalbas vietos politikų tarpe dėl galimos gamyklos vietos netoli Kalėčių. Ten teritorijos esa mažai apgyvendintos, patogi geografinė padėtis, arti Liepojos uostas, tačiau kyla klausimų dėl netoliese esančių saugomų teritorijų.
Tačiau oficialiai ši informacija kol kas nei patvirtinta, nei paneigta, o viešoje socialinėje erdvėje darbėniškiai ir toliau kaltinami dalyvavę Kremliaus hibridinėje atakoje.

 494 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes