Ateities komiteto Dirbtinio intelekto (DI) darbo grupė (toliau – DI darbo grupė) su Vidaus reikalų ministerijos (toliau – VRM) atstovais balandžio 24 d., trečiadienį, surengė uždarą posėdį, kuris buvo skirtas aptarti DI integracijos galimybes ir iššūkius valstybės tarnyboje bei viešajame saugume. Posėdyje dalyvavo įvairių VRM sričių ekspertai, kurie akcentavo ir pristatė svarbiausius projektus, susijusius su DI sprendimais.

Diskusijos metu DI darbo grupės pirmininkė Rasa Petrauskienė pabrėžė parlamento vaidmens svarbą, nagrinėjant DI klausimus ir problematiką susitikimuose su skirtingų institucijų atstovais. R. Petrauskienė taip pat akcentavo vykstančius technologijų transformacijos procesus kaip svarbų žingsnį valstybės institucijų modernizacijos kelyje, pridurdama, kad tai yra neatsiejama nuo efektyvaus DI įtraukimo į valstybės valdymo ir teisėsaugos procesus.

Posėdyje dalyvavusi viceministrė Sigita Ščajevienė pasidalino Vidaus reikalų ministerijos veiklos apžvalga. Pažymima, kad vienos didžiausių ir svarbiausių institucijos veiklų spektras yra itin platus: apima teisėsaugą, migraciją ir viešąjį valdymą. Ji akcentavo, jog pavienės iniciatyvos ministerijai pavaldžiose įstaigose vyksta, siekiant standartizuoti ir automatizuoti galimus veiklos procesus, siekiant didinti veiklos efektyvumą ir mažinti žmonių darbo naštą. S. Ščajevienė pažymėjo, kad viešojo valdymo srityje jau vyksta sėkmingas robotizacijos ir dirbtinio intelekto sprendimų diegimas, siekiant optimizuoti valstybės institucijų veiklą.

Viceministrės nuomone, policija čia yra lyderė, demonstruojanti galimybes pritaikyti dirbtinio intelekto sprendimus teisėsaugos srityje. Tačiau svarbu suprasti rizikas ir kritiškai įvertinti naujoves, siekiant naudotis šiuo potencialu saugiai. Tai akcentavo ir Evaldas Visockas, Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Veiklos analizės ir kontrolės valdybos Analizės skyriaus vyriausiasis specialistas, pristatydamas tam tikrus dirbtinio intelekto sprendimus policijos veikloje, kurių galėtų pavydėti ne viena valstybinė įstaiga. E. Visocko pasisakyme taip pat buvo pabrėžtas policijos vaidmuo ir planai toliau plėtoti skaitmeninius sprendimus teisėsaugos ir viešojo saugumo srityse.

Pažymėta, kad valstybės institucijų įvairaus lygmens vadovams ir tarnautojams būtina įgyti naujų skaitmeninių kompetencijų, kad galėtų tinkamai įgyvendinti įvairius skaitmeninius, taip pat ir DI, sprendimus. Kurie ne tik užtikrintų sklandų aukštųjų technologijų diegimą, bet ir leistų efektyviai panaudoti šiuolaikines technologines priemones valstybės viešajame valdyme ir teisėsaugoje. Visi posėdžio dalyviai sutiko, kad naujų įgūdžių plėtra yra būtina siekiant pagerinti visų valstybės tarnybų veiklą, siekiant prisitaikyti prie sparčiai besikeičiančių geopolitinių ir technologinių kaitos sąlygų.

Posėdyje ypač buvo akcentuojamas pasiruošimas Europos Sąjungos DI akto įsigaliojimui, kuris visa apimtimi įvyks po dvejų metų. Dokumentas, kuriame išdėstyti DI naudojimo principai, laikomas svarbiu žingsniu ateities planavimo srityje, nes jame nubrėžiamos gairės ir standartai, kurių reikės laikytis įgyvendinant šios technologijos sistemų sprendimus.

Balandžio 24 d. posėdis atskleidė svarbius iššūkius, su kuriais susiduria ar gali susidurti valstybės viešasis sektorius ir teisėsaugos institucijos įgyvendindamos DI sprendimus savo veikloje, tačiau taip pat buvo pabrėžta svarba ir galimybės tokių technologijų plėtojimui ir naudojimui valstybės modernizacijos procese. „Atsakomybės klausimas ir atsakymai į iškilusius DI iššūkius turėtų būti prioritetas, ypač teisėsaugos ir viešojo sektoriaus kontekste“, – baigdama posėdį pabrėžė R. Petrauskienė.

Posėdyje taip pat dalyvavo: Matas Maldeikis, Seimo Ateities komiteto pirmininko pavaduotojas ir darbo grupės narys; Artūras Žukauskas, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas; Valdemaras Valkiūnas, Seimo Ateities komiteto ir darbo grupės narys; Kęstutis Vilkauskas, Seimo Ateities komiteto ir darbo grupės narys; Dainius Žilinskas, Vidaus reikalų ministerijos Strateginių sprendimų paramos grupės vadovas; Rasa Tumėnė, Vadovų karjeros valdymo skyriaus vedėja, laikinai atliekanti direktoriaus funkcijas; Darius Kisėlis, Migracijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Administravimo skyriaus projektų koordinatorius; Raimondas Miknevičius, Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos patarėjas; Arūnas Maskoliūnas, Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas; Darius Domarkas, Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos grupės vadovas.

Kitas Seimo Ateities komiteto Dirbtinio intelekto (DI) darbo grupės posėdis planuojamas su Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovais gegužės pirmoje pusėje.

Skaitmeninė Lietuva yra vienas iš prioritetinių Ateities komiteto darbotvarkės klausimų.

 412 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes