Kuo sk?ras cibulyn?, rasalyn? e ?makals? Tikras ?emaitis i? karto pasakys, kad ?cibulyn? – ontruos veseles deinuos d??eles atsegaivems?, ?rasalyn? ? k?ti? sriobel??, ??makals ? vasaras sekmadeini? sreibals?. Ma?iau ?emai?i? kulinarijos pavelde i?manantiems tie skirtumai sunkiai suvokiami…

I?skirtin?s, tik ?emaitijos virtuv?je, sriubos (sr?balai) atsirado nuo karaliaus Vytauto Did?iojo laik?, kai jis leido Lietuvoje apsigyventi ?ydams, o tie anuomet prad?jo prekiauti silk?mis.

Visos trys sriubos ? cibulyn?, rasalyn? ir ?makals ? yra ruo?iamos vienodai, tik skiriasi j? priedai (ingredientai).

Seniausia yra cibulyn?, kuri b?davo patiekiama antr? vestuvi? dien? i? pat ryto pagirioms. Ruo?iama i? silk?s, virinto vandens ir svog?n?. ?emaiti?kai cibulis rei?kia svog?n?.

Cibulynei reik?s:

silk?s 4 vnt.,

svog?n? 2 galvu?i?,

po 1 arbatin? ?auk?tel? druskos ir cukraus,

malt? juod?j? pipir? pus?s arbatinio ?auk?telio,

acto 9% 100 ml.,

?alto virinto vandens 2 litr?,

?vie?i? krap? ? 10 gram?,

svog?nlai?ki? ? 30 gram?.

Senov?je silkes su galvomis i?darin?davo, nukirpdavo pelekus ir uodegas, i?mesdavo vidurius ir ?iaunas. Ikrus arba pienius palikdavo kitiems patiekalams. Odos nelupdavo. Taip paruo?tas silkes ?vyniodavo, da?niausiai ?keliais sluoksniais, ? laikra??ius ir kepdavo duonkep?je ant ?arij?. ?uv? laikant ant ?arij?, neturi sudegti popieriaus sluoksnis ant silki?.

Nelikus duonkepi?, kepdavo virtuvin?se virykl?se ant ?arij?.

M?s? dienomis silk?s i?darin?jamos, nulupama oda, atskiriami silki? fil? nuo nugarkaulio, ketin?je keptuv?je silki? fil? be joki? riebal? kepinama tol, kol suyra.

Svog?nus supjaustyti plonais pusiau grie?in?liais, o juos ? ? smulkius kvadrat?lius.

Keptas silkes ir svog?nus sud?ti ? puod? ir su ?akute gerai visk? i?maigyti.

Tada supilti at?aldyt? virint? vanden? ir palikti per nakt?, kad gerai i?mirkt? ir sumi?t? silk? su svog?nais. I? ryto supilti act?, pagardinti druska, cukrumi, maltais juodaisiais pipirais, smulkiai supjaustytais krapais ir svog?nlai?kiais.

Cibulyn? stalan patiekiama ne l?k?t?se, bet keraminiuose duben?liuose su atskirai duodamomis kar?tomis bulv?mis, i?virtomis su lupenomis. ?emaitijoj beveik visuomet t? pa?i? dien? buvo gaminamas ir kastinis. Nuo to, kaip greit kastinis susisuka, gaspadin?s spr?sdavo apie jaun?j? gyvenim? ? ar lengvai klosis, ar sunkiau…

 Rasalynei reik?s visko to paties, ko ir cibulynei, i?syrus:

silk?s 4 vnt.,

svog?n? 2 galvu?i?,

po 1 arbatin? ?auk?tel? druskos ir cukraus,

malt? juod?j? pipir? pus?s arbatinio ?auk?telio,

batvini? rasalo 1 litro,

?alto virinto vandens 1 litro,

?vie?i? krap? ? 10 gram?,

svog?nlai?ki? ? 30 gram?.

K??i? vakarienei ? tradicin? cibulyn? ?emai?iai pildavo vadinam?j? batvini? rasal?.

J? pagamindavo taip: i?virtus burok?lius u?pildavo vandeniu, ?mesdavo duonos riek? ir ?iltai laikydavo, kol sur?gdavo. Klebon? gaspadin?s ? rasalyn? dar prid?davo plonais pusiau grie?in?liais supjaustyt? raugint? burok?li?. ?emaitijoje gyven? dvasininkai rasalyn? per K??i? vakarien? be jokio pasidid?iavimo valgydavo su kar?tomis bulv?mis, i?virtomis su lupenomis.

?makalui reik?s:

silk?s 4 vnt.,

svog?n? 2 galvu?i?,

po 1 arbatin? ?auk?tel? druskos ir cukraus,

malt? juod?j? pipir? pus?s arbatinio ?auk?telio,

ne kefyro, bet tikro kaimi?ko riebaus r?gpienio 2 litr?,

?vie?i? krap? ? 10 gram?, svog?nlai?ki? ? 30 gram?.

?emaitijoje sekmadienio pietums b?davo ruo?iami ne ?altibar??iai, o ?makalas. Viskas ruo?iama kaip cibulynei, tik vietoje vandens pilamas tikras riebus kaimi?kas r?gpienis, bet jokiu b?du ne tarybiniais laikais atsirad?s kefyras.

?makalas patiekiamas keraminiuose duben?liuose su atskirai duodamomis garuojan?iomis bulv?mis, i?virtomis su lupenomis.

Visi i? proto kraustysis, ragaudami cibulyn? poni?kai ? patiekt? keraminiame duben?lyje su paskrudinta pyrago riekele ir paskrudinta svog?no pusele.

Straipsnis – i? ?urnalo “?emaitija vakar, ?iandien ir rytoj”.

Norite perskaityti daugiau ?io ?urnalo straipsni?? Prenumeruokite laikra?t? “?vyturys” ir ?? leidin? gausite nemokamai! Prenumeratos kainos – ?ia. 

 46,037 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes