Ketaus puodai v?l sugr??ta ? mad?.

Ketaus puodai ? virtuv?s klasika. Juos naudojo m?s? seneliai, o ?iandien ?io tipo puodai modernioje versijoje gr??ta ? virtuv?. Ketaus puodo ?sigijimas gali tapti didel?s meil?s prad?ia, kuri lems, kad i? kit? med?iag? pagaminti puodai liks nuo?alyje. K? vert?t? ?inoti renkantis ketaus puodus? ??valgomis ir patarimais dalinasi prekybos centro internete ?Varl?.lt? produkt? specialist? Ineta Maksimavi?ien?.

Ketaus puodai yra sveikesni, nes juose ruo?iant maist? ? aplink? nei?siskiria joki? kenksming? med?iag?. 

I? ko gaminami ketaus puodai?

Ketaus puodai gaminami i? anglies ir gele?ies lydinio, kuris vadinamas ketumi. Ketaus puodai turi daugyb? privalum?, kurie palengvina kasdien? maisto gaminim?. Taip pat ketaus puodai yra sveikesni nei kitom med?iagom dengti puodai, nes gaminimo metu nei?skiria joki? kenksming? med?iag?.

Pagrindiniai ketaus puod? privalumai

  • Ketaus puodai yra labai patvar?s ir tinkamai pri?i?rimi tarnauja ilgus metus.
  • J? viduje ?iluma pasiskirsto tolygiai, tod?l ma?iau prarandama maistini? med?iag?, o patiekalai yra sveikesni bei gardesni.
  • Ketaus puodai (neemaliuoti) yra universal?s: tokie indai yra tinkami naudoti ant indukcini?, keramikini?, elektrini? ar dujini? virykli?; orkait?se, ant grili? ar netgi vir? tiesiogin?s ugnies. Naudojant ant stiklini? ar keramikini? virykli?, visada ketaus ind? pakelkite ? niekada netempkite.
  • ?kait?s puodas ilgai i?laiko ?ilum?, tod?l pagamintas maistas bus ?iltas net ir po keli? valand?.
  • Paprastai kainuoja ma?iau.

K? galima gaminti ketaus puode?

Atsakymas ? ?? klausim? yra banaliai paprastas, nes ketaus puodai tinka viskam, mat tai i? tikr?j? universalus pasirinkimas. Ketaus puoduose galima gaminti sriubas, tro?kinius, paruo?ti m?s?, desertus ar net i?kepti duon?. I? tikr?j? ypatingo d?mesio verti ketaus puodai duonos kepimui. Tokiame puode i?kepta duonos plutel? b?na tra?ki, o vidus mink?tas.

Ketaus puode galima gaminti ir sriubas, ir tro?kinius, ruo?ti desertus ir net kepti duon?.

Renkantis ketaus puod? svarbiausias dydis

Pagrindinis parametras, kur? reik?t? apgalvoti perkant ketaus puod? yra jo dydis. Ma?iausi ketaus puodai turi 10 cm skersmen?, o did?iausi b?na net 40 cm skersmens. Kaip i?sirinkti tinkam? ketaus puodo dyd?? Pasak Varl?.lt specialist?, viskas priklauso nuo to, kaip da?nai ir kokiam ?moni? kiekiui paprastai bus gaminami patiekalai. Dviems asmenims pilnai u?teks 20?25 cm skersmens puodo, didesnei ?eimai ? atitinkamai didesnio puodo (apie 40 cm skersmens).

Ketaus puodo dangos med?iaga

Renkantis puod? verta atkreipti d?mes? ? dangos med?iagos tip?. Dauguma puod? yra emaliuoti, o tokius paprasta valyti. Tiesa, b?gant laikui emal? kei?ia spalv? ir tampa oran?in?-ruda, ta?iau tai nat?ralus puodo sen?jimo procesas, kuri neturi jokios ?takos jo funkcin?ms savyb?ms. Kai kurie puodai b?na dengti teflono danga ir yra ypatingai ?veln?s. Reik?t? tur?ti omenyje, kad teflonui nepatinka a?tr?s ?rankiai, tod?l tokiame puode maist? reik?t? mai?yti ne metaliniu, o mediniu ?auk?tu.

Ketaus (neemaliuot?) puod? prie?i?ra

Varl?.lt specialistai pa?ymi, kas svarbiausias yra ketaus puodo pirmas naudojimo kartas. Pirmiausia nauj? puod? reikia i?plauti ?variu vandeniu (be joki? plovikli?) su kempin?le. Tada ketaus puod? reik?t? gerai nusausinti ir nepalikti ?lapio po plovimo. Prie? naudojim? ketaus puod? reik?t? patepti valgomais riebalais, pavyzd?iui, sviestu. Puod? tepti riebalais reikia kas kur? laik?, nes prie?ingu atveju indas prad?s r?dyti, o maistas lipti. Svarbu ?inoti tai, kad negalima ? kar?t? ketaus puod? pilti ?alt? vanden?, nes puodas gali skilti.

Ar ketaus puodai turi tr?kum??

Ketaus puodai reikalauja tinkamos prie?i?ros. Kalbant apie ketaus puod? tr?kumus, vert?t? akcentuoti tai, kad jie l?tai ?kaista, tod?l tokio tipo puode nepavyks greitai pa?ildyti maisto, ta?iau ?iuo atveju puikiai tinka emaliuoti puodai. Kai kuriais atvejais prie ketaus puod? tr?kum? galima dar priskirti t? fakt?, kad jie yra i?ties sunk?s. Svarbu pamin?ti, kad emaliuoti ketaus puodai yra pakankamai trap?s. D?l mechanini? pa?eidim? emal? gali suskilti ir at?okti, tod?l indo, kurio emal?s danga yra pa?eista, negalima naudoti, nes tai gali tur?ti neigiamos ?takos sveikatai.

Negalima naudoti mikrobang? krosnel?se.

Pagrindiniai emaliuot? ir neemaliuot? ketaus puod? skirtumai

Kuo skiriasi emaliuoti ketaus puodai nuo klasikini? juod? neemaliuot? ketaus ind?? Yra keletas aspekt?, ? kuriuos verta atkreipti d?mes?:

  • Prie?i?ra. Neemaliuotus ketaus indus reikia reguliariai tepti riebalais, jie turi b?ti nuolat aliejuojami. Tai nereikalauja daug laiko, bet turi b?ti atliekama reguliariai. Emaliuotus ketaus indus n?ra b?tina kiekvien? kart? tepti riebalais, ta?iau kas kur? laik? tai atlikti tikrai rekomenduojama.
  • Korozija. Ketus ? jautri korozijai med?iaga ir tai itin aktualu indams, kurie n?ra dengti emale. Netinkamas puod? naudojimas bei prie?i?ra gali lemti r?d?i? atsiradim?, kurias geriausia valyti kempin?le ir v?liau tepti riebalais. Spalvoti emaliuoti puodai paprastai yra geriau apsaugoti nuo korozijos nei klasikiniai juodi neemaliuoti ketaus indai.
  • Valymas. Emaliuot? ketaus puod? ?var? lengviau palaikyti nei neemaliuot?. Vis? pirma tod?l, kad daugum? emaliuot? ketaus ind? galima plauti indaplov?je.
  • Kvap? sug?rimas. Indai be emal?s pakankamai lengvai sugeria ?vairius kvapus, tod?l geriausia juos plauti tiesiog vandeniu be chemini? plovikli?. Ketaus puodai, kurie pasi?ymi emaliuota danga nesugeria nei gaminam? patiekal?, nei valymo priemoni? kvap?.
  • R?g?t?s patiekalai. Ketus be emal?s gali reaguoti su r?g??iu maistu, tod?l nerekomenduojama tokiose induose palikti r?g??ius patiekalus. Prie?ingu atveju maistas gali ?gauti metalo skon?, o puode atsirasti r?d?i?.

Kaina. Paprastai neemaliuoti ketaus puodai kainuoja ma?iau.

 179,422 per?i?r? (-a)

100% Likes
0% Dislikes