Salantiškiai savo miestelio vaistinėje galėjo nusipirkti tik po 5 kaukes, bet iki pietų išpirko visas 750.

Antradienį pradėję medicininėmis kaukėmis prekiauti vaistinių tinklai „Camelia“ ir „Eurovaistinė“ Kretingoje jų pritrūko dar prieš pietus.

Pardavinėjo po 70 eurocentų

Salantų „Camelia“ vaistinė kaukes pardavinėjo vienam asmeniui tik po penkias, bet dar iki pietų visos jos buvo išparduotos. Salantiškiai per kelias valandas išpirko visas gautas 750 kaukių.

Apie pietus kaukių pritrūko ir Kretingos miesto centre veikianti „Camelia“ vaistinė.

O „Eurovaistinėje“ Kretingoje ir antroje dienos pusėje buvo galima jų rasti, nors šio tinklo vaistinės taikė mažesnius ribojimus pirkėjams. Vienam asmeniui buvo leidžiama įsigyti visą pakuotę su penkiasdešimčia kaukių.

Vaistinių tinklas „Camelia“ šiandien visose šalies vaistinėse pradėjo prekiauti 200 tūkstančių medicininių kaukių, „Eurovaistinė“ – 720 tūkstančių. Įmonė laukia dar daugiau nei pusės milijono kaukių siuntos.

Buvo skelbiama, kad kaukės bus pardavinėjamos už savikainą, tad viena kaukė kainuosianti apie vieną eurą, bet jų buvo galima įsigyti dar pigiau – po 70 eurocentų.

Kaukes būtina keisti kas 2 valandas

Karantino metu viešumoje rekomenduojama dėvėti kaukes – arba medicinines, arba pačių siūtas, arba, blogiausiu atveju, apsivynioti veidą šaliku ar skarele.

Mokslinių tyrimų duomenimis, medicininės kaukės sulaiko 80 procentų 0,02–1 mikrono dalelių, o namuose pasiūtos medvilnės kaukės –50 procentų.  

Tiek medicinines vienkartines, tiek medvilnines daugkartines kaukes reikia keisti kas dvi valandas.

Specialistai, remdamiesi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, pabrėžia, kad medicininių kaukių dėvėjimas yra tik viena iš kvėpavimo takų infekcijų, tarp jų COVID-19 ligos, prevencijos priemonių. Tačiau vien tik veido kaukės dėvėjimas nesuteikia visiškos apsaugos, todėl ji turi būti naudojama kartu su kitomis prevencijos priemonėmis: rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketu.

 1,629 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes